Забележителният възход на Apple - най-скъпата компания в света

Пазарната капитализация на Apple се е увеличила с 1 трилион долара през 2023 година, достига най-големия фондов пазар в Европа - Франция

Публикувано от Божидар Балевски дек 18, 2023 в Пазари

Като доказателство за своята трайна сила Apple Inc. затвори на исторически връх, достигайки 197,96 долара миналата седмица. Това постижение не само надминава предишния рекорд, поставен на 31 юли на ниво от 196,45 долара, но и допринася за забележителен ръст от близо 60 % от началото на годината, което увеличава пазарната стойност на Apple до зашеметяващите 3,08 трилиона долара. Забележителният скок през 2023 година доведе до увеличаване на пазарната стойност на технологичния гигант с невероятните 1 трилион долара.


Пазарната капитализация на Apple вече възлиза на 3,08 трилиона долара, което я утвърждава като една от малкото американски компании, оценени на над 1 трилион долара. Тази елитна група включва допълнително Microsoft, Alphabet, Amazon и Nvidia. Забележителната траектория на акциите на Apple се противопоставя на неотдавнашните предизвикателства, включително серията от четири последователни тримесечия на спад на приходите на годишна база. Въпреки това диверсифицираното портфолио на компанията, включващо iPhone, Mac, iPad и услуги, допринесе за забележителното ѝ пазарно представяне.


Разнообразните източници на приходи


През последното тримесечие приходите от iPhone отбелязаха скромен ръст от 3%, приходите от Mac отбелязаха спад от 34%, а приходите от iPad спаднаха с 10%. Въпреки това приходите от услуги на Apple отбелязаха похвално 16% подобрение, което ефективно компенсира слабостите в хардуерните категории. Способността на компанията да се променя и да намира баланс в условията на променяща се пазарна динамика подчертава нейната устойчивост.


Стратегическият фокус на Apple върху услугите, включително Apple Music, Apple TV+ и App Store, става все по-важен за диверсификацията на източниците на приходи. Последните тримесечни резултати показват нарастващото значение на услугите, което потенциално смекчава предизвикателствата, породени от колебанията в продажбите на хардуер.


Очакване на растеж и иновации


В перспектива до 2024 година инвеститорите в Apple внимателно следят потенциалното възстановяване на търсенето на iPhone и продължаващото разширяване на звеното за услуги. Ключов интерес представлява очакваното пускане на слушалките за Vision Pro през 2024 година. Apple Vision Pro е комплект за "смесена реалност", което означава, че може да показва съдържание едновременно с виртуална и добавена реалност. Пускането на този продукт на пазара може да означава значителна крачка в завладяващото технологично пространство, предоставяйки нов път за растеж.


Въпреки това се очертава несигурност, особено по отношение на съдебното дело на Министерството на правосъдието срещу Google. Изходът от тази съдебна битка може да има съществени последици за Apple, като се има предвид твърдението, че Google си е осигурил монопол, като е плащал милиарди годишно, за да бъде опция за търсене по подразбиране в iPhone и браузърите Safari. Едно решение срещу Google може да наложи на Apple да преразгледа източниците на приходи, което ще внесе елемент на непредсказуемост.


Изкуствен интелект и пазарна оценка


Инвеститорите очакват с нетърпение стратегията на Apple относно генеративния изкуствен интелект. Въпреки че компанията потвърди инвестициите си в изкуствен интелект, конкретните продуктови планове остават неразкрити. Проучването на генеративния изкуствен интелект е в съответствие с по-широките тенденции в индустрията и подходът на Apple към тази технология може да повлияе на позицията ѝ в конкурентната среда.


Въпреки впечатляващото представяне на акциите, те се търгуват с премия. Настоящата цена на акциите на Apple е над 29 пъти по-висока от прогнозата на експертите от Уолстрийт, че компанията ще спечели през фискалната година, приключваща през септември 2024 година. Това е по-високо от прогнозите за печалбите на други големи компании като Microsoft, Nvidia, Alphabet и Meta. Казано с прости думи, ако сравните цената на Apple с очакваните ѝ печалби, тя е с около 50% по-скъпа от средната компания в S&P 500. Тази по-висока оценка отразява доверието на пазара в способността на Apple да постигне устойчив растеж и да се справи с променящите се предизвикателства в индустрията.


Apple с впечатляващ резултат


Освен рекордите на фондовия пазар, възходът на Apple почти достигна и друг зашеметяващ етап. Пазарната ѝ стойност се доближава до тази на най-големия фондов пазар в Европа - Франция. По последни налични данни пазарната капитализация на Apple от 3,1 трилиона долара е в непосредствена близост до общата пазарна стойност на компаниите, регистрирани в Париж, която възлиза на около 3,2 трилиона долара. Това сравнение показва, че Apple е по-голяма от всички шест най-големи фондови пазари в света, което показва нейното несравнимо пазарно влияние.


Забележителният път на Apple към исторически върхове и пазарна капитализация от над 3 трилиона долара подчертава нейната трайна устойчивост и адаптивност. Способността на компанията да се справя с предизвикателствата, да диверсифицира източниците на приходи и да внедрява иновации я превръща в доминираща сила в технологичната индустрия. Инвеститорите също така имат и силна вяра в мениджърските решения в компанията, но това е и нещо очаквано. Акциите на Apple се увеличиха 17 пъти, откакто Тим Кук пое поста на главен изпълнителен директор от покойния Стив Джобс през август 2011 година. Тъй като Apple продължава да предефинира пазарните очаквания, инвеститорите и индустриалните наблюдатели остават очаровани от нейната траектория и с нетърпение очакват разгръщането на растежа и иновациите през следващите години.