Кои са топ компаниите по-представяне

Публикувано от Божидар Балевски окт 13, 2023 в Пазари

Тези 14 компании са на 52 седмичен връх и растежа им е изключително сериозен! 


Започваме с Google, което е лидерът в търсенето на онлайн информация и лидер в рекламния бизнес в световен мащаб. За последната година акциите са скочили с 44%.

 

Eli Lilly е фармацевтична компания с бизнес модел, фокусиран върху откриването, разработването и пускането на пазара на иновативни лекарства и лечения в различни терапевтични области, като диабет, онкология и неврология. Компанията генерира приходи от продажбата на тези лекарства с рецепта на доставчици на здравни услуги, аптеки и пациенти, като същевременно инвестира в научноизследователска и развойна дейност за създаване на нови продукти. Компанията се е покачила с 86% за последните 12 месеца.


Facebook е лидерът в социалните мрежи като имат над 3 млр. потребителя в световен мащаб. Цената на акцията е една от най-добре представящите се през последната 1 година като в процентно изражение скока е 157%.


CrowdStrike работи с бизнес модел, съсредоточен върху предоставянето на решения за киберсигурност в облака, които защитават организациите от киберзаплахи и нарушения. Те генерират приходи от абонаментни услуги, включително защита на крайни точки и разузнаване на заплахи, предоставяни чрез платформата им Falcon. Акцията е скочила с 22% за последните 12 месеца и в момента се намира на нейния 52 седмичен връх.


Palo Alto Networks следва бизнес модел, който се фокусира върху предоставянето на решения за киберсигурност, включително защитни стени, сигурност в облака и усъвършенствано предотвратяване на заплахи, за да помогне на организациите да защитят своите мрежи и данни от киберзаплахи. Те генерират приходи предимно чрез продажба на хардуер, софтуер и абонаментни услуги, като поставят силен акцент върху постоянните приходи от текуща поддръжка и услуги за сигурност. Скокът в цените е 67%.


Akamai Technologies работи с бизнес модел, съсредоточен върху решения за доставка на съдържание и сигурност в облака. Те предоставят услуги, които ускоряват и осигуряват сигурността на доставката на съдържание и приложения по интернет, като служат като мрежа за доставка на съдържание (CDN) и използват своята облачна инфраструктура за защита срещу различни онлайн заплахи, генерирайки приходи от клиентите, които се абонират за тези услуги. Акциите на Akamai скачат с 38%.


New Oriental Education & Technology Group, често наричана New Oriental, работи по бизнес модел, насочен към предоставяне на образователни услуги в Китай. Те предлагат широка гама от образователни програми и услуги, включително подготовка за изпити, езиково обучение и други образователни предложения, като генерират приходи основно от такси за обучение на студенти. Скокът в тази компания е най-високия в списъка със 180% за 1 година.


Jabil Inc. се занимава с предоставянето на решения за производство и верига за доставки за широк кръг индустрии, включително електроника, здравеопазване и автомобилостроене. Те предлагат услуги като продуктово проектиране, инженеринг и производство, като генерират приходи чрез договори и партньорства с компании, които искат да възложат на външни изпълнители нуждите си от производство и верига за доставки. Скокът в акциите им е 142%.


Pinduoduo (PDD) е китайска платформа за електронна търговия с бизнес модел, който съчетава социалните мрежи с онлайн пазаруването. Тя дава възможност на потребителите да участват в групови покупки и дейности, често с участието на приятели и семейство, като същевременно предлага широка гама от продукти за индивидуална покупка, генерирайки приходи от продажби на продукти и комисиони от сделки. Китайския гигант скача с 97% за 1 година.


Shell оперира с диверсифициран бизнес модел, който обхваща цялата верига на енергийните доставки, включително проучване, добив, рафиниране, дистрибуция и търговия на дребно с нефт и газ. Те генерират приходи от продажбата на петролни продукти, природен газ и различни услуги, свързани с енергетиката, като същевременно инвестират във възобновяема енергия и технологии, за да преминат към по-устойчиво енергийно бъдеще. Покачването в акциите на Shell e 17%.


Synopsys работи с бизнес модел, фокусиран върху предоставянето на софтуерни и хардуерни решения за автоматизация на електронното проектиране (EDA) за проектиране и проверка на полупроводници. Компанията генерира приходи чрез лицензиране на своите EDA инструменти, както и чрез предлагане на консултантски услуги и услуги за поддръжка на компании за полупроводници и електроника, подпомагайки разработването на сложни интегрални схеми и системи. Ръстът на акциите е 79%.


Williams-Sonoma, Inc. е съсредоточен върху продажбата на дребно на висококачествено обзавеждане за дома, кухненски съдове и гурме прибори за готвене чрез различни марки, включително Williams Sonoma, Pottery Barn и West Elm. Те генерират приходи от продажбата на тези продукти както във физически магазини, така и онлайн, с акцент върху предоставянето на изискано пазаруване и стоки за дома от висок клас. Тук резултата за последната година е 31% покачване.


United States Steel Corporation, по-известна като U.S. Steel, работи по бизнес модел, съсредоточен върху производството и продажбата на стоманени продукти, включително плосковалцувана и тръбна стомана за различни индустрии, като автомобилната, строителната и енергийната. Те генерират приходи чрез производство и дистрибуция на стомана, както и чрез предоставяне на свързани услуги като обработка и довършителни работи със стомана. Учудващото нещо тук е огромното покачване от 73%.


Zscaler оперира с бизнес модел, фокусиран върху базирани в облака решения за киберсигурност, по-специално мрежова сигурност с нулево доверие, предназначени да защитават организациите от киберзаплахи и да осигуряват сигурността на техните данни и приложения. Компанията генерира приходи от абонаментни услуги, предоставяйки сигурен достъп до интернет и частни приложения, като същевременно предлага и функции за сигурност и съответствие. Скокът в акциите при Zscaler e 17%.