Геополитическите рискове са голям проблем за акциите

Публикувано от Божидар Балевски окт 11, 2023 в Пазари

Снимка: Bloomberg

Милиардерът Пол Тюдор Джоунс, управител на един от най-големите хедж фондове в света, изрази мнението си за трудностите пред инвеститорите в рискови активи по време на скорошно интервю. Той спомена, че настоящата среда представлява проблем за тези, които се интересуват от инвестиции в акции, особено в американски акции. Той посочи ескалиращото геополитическо напрежение и несигурната фискална позиция на Съединените щати като основни фактори, допринасящи за това предизвикателство.

Под геополитически рискове Джоунс визира три неща: 

1. Войната между Русия и Украйна 

2. Ситуацията между Израел и Хамас 

3. Напрежението между Китай и Тайван


Докато под фискална позиция Джоунс визира огромните дефицити, които се наблюдават в Съединените щати. Ако САЩ беше компания, а не държавата тя трудно щеше да е "над водата" и щеше отдавна да е фалирала. Постоянната възможност за печатане на пари е това, което спасява ситуацията.


Той обясни, че повишаването на лихвените проценти може да предизвика верижна реакция, при която по-високите лихвени проценти водят до увеличаване на разходите за финансиране, което от своя страна води до повече емисии на дълг. Тоест щатите ще трябва да продават все повече и повече облигации. Този цикъл в крайна сметка може да доведе до разпродажби на облигации от страна на други държави или частни инвеститори, което ще доведе до по-нататъшно повишаване на лихвените проценти и ще създаде проблемна фискална ситуация за страната като е напълно възможно и влизането в дългова спирала.


Самите лихвени проценти се повишават, тъй като инфлацията трябваше да се потуши, което и стана. В Европа и САЩ инфлацията спадна с множество проценти от около 10% на 3 до 4%. В момента това, което притеснява пазарите са исторически високите лихвени нива, което е новост за пазара за последните 20 години. Тук като кажа исторически високи лихви визирам периода от 2000 година насам. Ако върнем лентата по-назад, лихвени нива от 4 до 6% се водят напълно нормални и по-ненормално за този период е лихвени нива, които са под тези. Разликата в момента с предходни периоди са рекордните нива на дългове не само в САЩ, а и по целия свят. Почти няма развита или развиваща се страна, която да не страда от прекомерно задлъжняване. Като тук интересна и важна скоба трябва да се отвори за България, която има ниво на дълг спрямо БВП от 21%. Това е едно от най-ниските нива в световен мащаб. За референция на това какво е високо може да използваме маастрихтските критерии, които казват, че ниво от над 60% се води високо. САЩ в момента са на ниво от 129%, докато еврозоната е на ниво от 91%. 


Връщайки се на Пол Тюдор Джоунс той става известен с успешната си прогноза за срива на фондовия пазар през 1987 г. Великият инвеститор спомена, че лично той планира да изчака разрешаването на конфликта между Израел и Хамас и да оцени потенциалното му въздействие, преди да обмисли връщане към рисковите активи. Той също така не изключи възможността за ядрен конфликт.