Ето как инвеститорите печелят от войните и световната нестабилност

Публикувано от Божидар Балевски окт 11, 2023 в Пазари

Най-голямата компания в света що се отнася до военната промишленост (производство на оръжия и военни машини) е Lockheed Martin. В този анализ ще разгледам бизнес фундаментите, тоест така наречените пилони, на които е стъпила компанията, за да разберем те истински стабилни ли са. Първо искам да ти споделя четирите сегмента на бизнеса на компанията:


  1. Аеронавтика: Този сегмент се фокусира върху проектирането, разработването, производството и предоставянето на услуги за поддръжка на военни въздухоплавателни средства, включително изтребители, транспортни самолети и безпилотни летателни системи (БЛА). Някои от техните забележителни продукти включват F-35 Lightning II, F-16 Fighting Falcon и C-130 Hercules.

  1. Ракети и управление на огъня: Този сегмент отговаря за разработването и производството на усъвършенствани ракетни системи, системи за управление на огъня, сензори и различни други технологии за прецизни удари за военни приложения.

  1. Ротационни системи и мисии: Този сегмент се занимава с предоставянето на решения за ротационни системи и системи за мисии, включително военноморска електроника, хеликоптери, корабни системи и системи за мисии за различни отбранителни приложения.

  1. Космос: Космическият сегмент на Локхийд Мартин обхваща широк спектър от дейности, свързани с космоса, включително проектиране, разработване и производство на спътници, космически ракети-носители и други технологии за изследване на космоса. Компанията е известна с участието си в проекти като космическия телескоп Хъбъл и мисии за изследване на космоса.


След като знаем с какво точно се занимава компанията нека преминем през така важните пилони. 


Пилон 1 - Дълговете

Компанията има много високо ниво на дългосрочен дълг спрямо чистия си капитал. Това може да се види чрез съотношение “D/E”, което според великият Уорън Бъфет трябва да е под 1, а най-добре е да бъде под 0.5. В случаят на Lockheed нивото седи на 1.9. Това означава, че само дългосрочният дълг на компанията е 2 пъти по-голям от чистия капитал, което е притеснително високо ниво. Важно е да се каже, че дълга трябва да се прегледа през множество различни призми, за да сме сигурни, че сме направили правилен анализ. През призмата на печалбите дълга не е толкова висок, тъй като съотношението дълг спрямо печалби преди данъци и амортизации е на 1.7. Това ни казва, че целия дългосрочен дълг може да се изплати с под 2 години печалби на компанията. Тук ако нивото беше над 4. Отново колко по-ниско е това съотношение толкова по-добре. Дългово съотношение,  при което искаме да виждаме висока цифра е текущото съотношение, което разглежда краткосрочното здраве на компанията. То гледа текущите активи и текущите пасиви, които трябва да се изплатят в рамките на следващата една календарна година. То в случая е на ниво от 1.36, което е над препоръчителното ниво от поне 1.


Пилон 2 - Ефикасността

Една компания трябва да бъде ефикасна, тъй като когато ние предоставим парите си на нея искаме да знаем, че тези пари са инвестирани качествено с висока възвращаемост. За това е важно да прегледаме две съотношения, които са възвращаемостта на чистия капитал и възвращаемостта на инвестирания капитал. Тези две метрики са от любимите на Бъфет и той изисква нивата да са им над 12%, за да може компанията да се нарече високоефективна в управлението на капиталите си. В случаят ефикастноста погледната през призмата на чистия капитал е 68%, докато процентовите печалби от инвестирания капитал са 16.5% и двете съотношения са много стабилни и показва добра капиталова ефективност. Под 12% не си заслужава, тъй като средната възвращаемост на S&P500 е 10% на годишна база. 


Пилон 3 - Оценката

Стигаме и до оценката на самата компания. Тази оценка или с други думи валюация може да се разгледа подобно на другите пилони през различни призми. Тук отварям важна скоба! Тя не само може, а и трябва да се разглежда през всички тези призми. Като нито е сложно, нито отнема много време. Тези призми в случая на оценката са неща като чистия капитал, растежа, печалбите, паричните потоци, дивидента и други. В тази статия ще говоря само за най-основния вид оценка - на база на печалбите и очакваните бъдещи печалби. Задължително изгледай материалите в обучението за акции, ако искаш да имаш пълния арсенал с инструменти, в твоя инвестиционен инструментариум, с който можеш максимално да минимизираш рисковете си и да увеличиш потенциалните си печалби. Тези методи и модели са се доказали вече в продължение на над половин, един век и се използват от всички успели и велики инвеститори. 

Според оценката на база на P/E индикатора Lockheed Martin е с оценка от 14.6. Средното ниво на S&P500 компаниите от историческа гледна точка е 16, докато моментното ниво е 30, тоест на база на този индикатор Lockheed не са надценени. 

Съотношението, което разглежда оценката на компанията на база на очакваните и печалби е “Forward P/E” метриката. Сегашното и ниво е 14.1, което значи, че компанията се очаква да има лек ръст в очакваните печалби, но тук е важно да се каже наблегне над думата “очаквани”. Това, което е очаквано не е сигурно, а е предположение. 

Това е много добра отправна точка за един много бърз и качествен анализ, но всеки един пилон трябва да бъде разгледан през няколко допълнителни аспекта и всички тези неща се гледат наготово в различни безплатни уебсайтове. Всички те са описани в обучението ни за акции тук в сайта, както и там ще намериш множество практически примери за други подобни компании.