Нов индекс на японския пазар - Prime 150

Публикувано от Invest Club юли 03, 2023 в Пазари

Насред растящ пазар след години на стагнация, Япония се опитва да оптимизира структурата на Токийската фондова борса с цел да я направи по-привлекателна за инвеститори.

Последната промяна е въвеждането на нов индекс – Prime 150. Новият индекс JPX Prime 150 е подбран списък на 150 компании на Токийската борса, сред които са технологични гиганти като Sony Group, Hitachi, Nintendo и подкрепяните от Уорън Бъфет Marubeni, Itochu и Mitsui & Co. Индексът не включва производители на автомобили като Toyota Motor и Nissan Motor.

Продукти, базирани на индекса, като ETF-и и индекси фючърси се очаква да се появат в края на годината.

Въвеждането на този нов индекс е част от реформите, целящи публичните компании да подобрят своята капиталова ефективност.  Фондовата борса в Токио наскоро финализираните правила за преструктуриране на пазара от регистрираните компании, които търгуват под съотношението цена/счетоводна стойност от 1. Изисква се или да спазват насоките, или да предоставят ясно обяснение за ниските си резултати. Това правило служи като индикация, че една компания може да не използва ефективно своя капитал. Токийската борса подчерта, че неспазването на тези изисквания може да доведе до възможност за отписване й от борсата до 2026 г. Тази инициатива има за цел да подтикне компаниите, търгуващи на по-ниска от еднократната стойност на съотношението цена/счетоводна стойност, да повишат рентабилността си и да подсилят цените на акциите си. Това ще ги направи по-атрактивни за инвеститорите.

Съотношението цена/счетоводна стойност е съотношението между общата пазарна стойност на цената на акциите на дадена компания и нейната счетоводна стойност - нетните активи на компанията. Възвръщаемостта на собствения капитал е показател за рентабилността на дружеството.

 

През март борсата съобщи, че половината от акциите, включени в "първокласните" класации - най-ликвидните акции с най-голяма пазарна капитализация - и около 60 % от акциите, включени в "стандартните" класации, имат възвръщаемост на собствения капитал под 8 % и се търгуват при съотношение цена/счетоводна стойност под единица.

Идеята на новия Prime 150 индекс е да събере в себе си японски компании с висока капиталова ефективност. Новият индекс "има за цел да предостави на инвеститорите в страната и чужбина възможности за свежи и средносрочни и дългосрочни инвестиции в японски акции", заяви служител на Токийската фондова борса, собственост на Japan Exchange Group, или JPX.

Японските акции са сред най-добре представящите се в света от началото на годината досега, като бенчмаркът Nikkei 225 се повиши с близо 30%, а индексът Topix достигна най-високата си стойност от повече от три десетилетия и нарасна с близо 24%.