Тесла с нов рекорд в доставките за второто тримесечие

Публикувано от Invest Club юли 03, 2023 в Пазари

През второто тримесечие на 2023 г., Тесла е доставила рекорден брой автомобили, надминавайки пазарните прогнози. Това идва и в следствие на константна политика на намаляне на цените на различните предлагани модели автомобили. Илън Мъск публично заяви, че компанията ще даде приоритет на ръста на продажбите пред печалбата в условията на слаба икономика и нарастваща конкуренция. Намалените цени, в комбинация с държавни стимули за електромобили прави колите по-достъпни от всякога.

Ето и конкретните данни за Q2 на 2023 г.: 466 140 автомобила общи доставки и 479 700 автомобила общо производство.  Компанията е доставила 446 915 компактни автомобила Model 3 и спортен автомобил Model Y, както и 19 225 премиум автомобила Model S и Model X.

За сравнение, През второто тримесечие на миналата година Tesla отчете 254 695 доставки, а през първото тримесечие на 2023 г. бяха отчетени 422 875 доставки.  Второто тримесечие на 2023 г. е и петият пореден период, в който Tesla отчита по-високо ниво на произведените автомобили в сравнение с доставките.

Ръководената от Илон Мъск компания е намалила цените на базовия си Model 3 в САЩ с 11% досега тази година, а на базовия си Model Y - с 20% - стъпки, които идват в момент, когато САЩ, най-големият й пазар, се подготвя да въведе по-строги стандарти, които ще ограничат данъчните облекчения за електрически превозни средства.

Междувременно пионерът в областта на електрическите превозни средства постигна поредица от победи в областта на бързото зареждане на електрически превозни средства с компании като Ford Motor (F.N) и General Motors (GM.N), както и с производители на оборудване за бързо зареждане, които се съгласиха да приемат северноамериканския стандарт за зареждане (NACS) на фирмата.