Xpeng пусна на китайския пазар голям 7-местен електрически автомобил X9

Китайската компания Xpeng твърди, че нейният последен модел на електромобил може да "промени правилата" в индустрията.

Публикувано от Божидар Балевски яну 05, 2024 в Пазари

Китайският пазар на електрически превозни средства (ЕПС) е свидетел на нов обрат, тъй като Xpeng, виден играч в индустрията, твърди, че неговият последен модел, X9, може да предефинира играта в сегмента на многофункционалните превозни средства (MPV). Брайън Гу, заместник-председател и съпредседател на Xpeng, изрази оптимизъм относно потенциалното въздействие на X9 върху бързо развиващия се пейзаж на електрическите превозни средства в Китай.


Представяне на X9


На 1 януари Xpeng официално представи X9, голям 7-местен електрически автомобил. Серията X9 е позиционирана на китайския пазар с цени между 359 800 юана и 419 800 юана (приблизително 50 360 до 58 760 долара), като предлага незабавни доставки за потребителите. Брайън Гу подчертава, че X9 обещава да бъде "променящ правилата на играта" за електрическите автомобили с батерии в категорията "многофункционални превозни средства".


Гу уточнява потенциала на X9, като заявява: "Вярваме, че това може да бъде най-продаваният автомобил в своята категория, защото смятам, че той притежава някои много иновативни технологии и дизайн, както и превъзходно управление, водеща в индустрията технология за интелигентно шофиране - събрани в един много красиво проектиран продукт." Навлизането на X9 на пазара съвпада с представянето на нови модели на няколко други компании на пазара на електромобили, като Nio, Huawei, Zeekr и дори гиганта в областта на потребителската електроника Xiaomi, които представиха свои собствени електромобили.


Амбициозни планове и стратегически ходове на Xpeng


Xpeng си е поставила амбициозни планове, като възнамерява да внедри технология за подпомагане на водача в Китай до края на предходната година и в Европа до края на 2024 година. Освен това на 2 януари компанията сключи рамково споразумение за сътрудничество с Guangdong Huitian, като се съсредоточи върху производството, разработването и продажбата на летящи превозни средства. По силата на това споразумение Xpeng ще предоставя научноизследователска и развойна дейност, както и консултантски услуги в областта на технологиите.


Брайън Гу предвижда значителен ръст за Xpeng през 2024 година, изпреварващ темповете на растеж в индустрията. Той подчертава, че компанията се стреми да разшири пазарния си дял чрез използване на мащаба и подобряване на продуктовия микс. Гу е убеден, че X9, със своите иновативни характеристики, ще бъде продукт с висок марж, който ще допринесе за рентабилността на компанията.


Засилване на конкуренцията на китайския пазар на електрически превозни средства


Китайският пазар на електрически превозни средства е свидетел на засилена конкуренция, като компании като BYD, Li Auto и Geely постигнаха забележителни годишни резултати през изминалата година. Въпреки това, Xpeng и Nio не успяха да изпълнят целите си за доставка през 2023 година. Xpeng достави 141 601 единици, което представлява 17% увеличение спрямо предходната година, но е под целта от 200 000 автомобила. Nio достави 160 038 автомобила, което представлява увеличение от 30,7%, но не отговаря на целта му от около 245 000 автомобила.


Анализаторите подчертават, че вниманието е насочено към това дали тези компании могат да запазят динамиката на доставките и да подобрят рентабилността в условията на предизвикателна ценова среда. От друга страна, Li Auto постигна годишния си етап на доставка от 300 000 автомобила, а BYD изпревари Tesla като най-продаваната марка електрически превозни средства в света през четвъртото тримесечие.


Стратегическа перспектива на Xpeng за 2024 година


Въпреки предизвикателствата Брайън Гу остава оптимист за китайския пазар на електрически превозни средства през 2024 година. Той очаква силна конкуренция с пускането на нови модели и марки, което ще направи годината динамична и конкурентна. Гу изтъква, че секторът на електромобилите в Китай е приключил с високи темпове през четвъртото тримесечие на 2023 година, като е достигнал 40% от всички продадени автомобили в страната, което е значителен етап в индустрията.


Гу предвижда продължаване на растежа на пазара на нови енергийни превозни средства, като се позовава на технологичния напредък, пускането на продукти на пазара и продължаващото преминаване от двигатели с вътрешно горене към нови енергийни превозни средства. Той обаче подчертава, че е необходимо компаниите да се диференцират чрез иновативни технологии, като същевременно поддържат силно, конкурентно предимство по отношение на разходите с помощта на мащаба и технологичните иновации.


В заключение, X9 на Xpeng се очертава като потенциален "разрушител" в китайското пространство на електрическите превозни средства, въвеждайки иновативни характеристики и елементи на дизайна, които биха могли да променят сегмента на MPV. Тъй като индустрията е изправена пред засилваща се конкуренция, стратегическите ходове на Xpeng и оптимизмът за пазарната динамика през 2024 година позиционират компанията като ключов играч, който трябва да се наблюдава в развиващия се пейзаж на електрическите превозни средства в Китай. Успехът на X9 и способността на Xpeng да се справи с предизвикателствата в индустрията ще бъдат от ключово значение за определяне на траекторията на развитие на компанията през следващите години.