Warner Bros Discovery и Paramount Global проучват потенциална сделка

Два от най-големите развлекателни гиганти - Warner Bros. Discovery и Paramount Global, водят преговори за сливане.

Публикувано от Божидар Балевски дек 21, 2023 в Пазари

В значителен за развлекателната индустрия момент главният изпълнителен директор на Warner Bros Discovery Дейвид Заслав започна дискусии с главния изпълнителен директор на Paramount Global Боб Бейкиш относно потенциална сделка между двата медийни гиганта. Според източници разговорите биха могли да променят до голяма степен пейзажа на развлекателния сектор.


Заслав съобщава, че е провел обширни дискусии с Бейкиш по време на среща, продължила няколко часа. Двамата главни изпълнителни директори са разгледали различни аспекти на потенциална сделка, като са проучили стратегически възможности, които биха могли да имат далечни последици и за двете компании. Освен това Заслав е комуникирал с Шари Редстоун, собственик на компанията майка на Paramount, National Amusements Inc (NAI), което показва цялостно проучване на потенциалните структури на сделката и известна степен заинтересованост. 


Естеството на сделката остава несигурно, като дискусиите са съсредоточени върху перспективата Warner Bros да придобие Paramount Global или нейната компания майка NAI. Съобщава се, че и двата варианта са на масата, като съображенията варират от синергия на портфолиото до позициониране на пазара.


Warner Bros и Paramount - историята на два развлекателни гиганта


Warner Bros. е една от най-известните и големи развлекателна компания, основана през 1923 година, допринесла с приноса си в областта на киното, телевизията и домашното забавление. Портфолиото на компанията включва емблематични филми и франчайзи, сред които Хари Потър, трилогията "Тъмният рицар" и разширената вселена на DC. Студиото е част от WarnerMedia след придобиването му от AT&T през 2018 година. Warner Bros. се занимава с телевизионно продуциране, разпространение на домашни забавления и оперира в индустрията за видеоигри чрез Warner Bros. Interactive Entertainment. Компанията стартира и HBO Max - стрийминг услуга, предлагаща разнообразна библиотека със съдържание от Warner Bros, HBO и свързани мрежи. Warner Bros. продължава да бъде основен играч в оформянето на пейзажа на световната развлекателна индустрия. 


Компанията има моментна пазарна капитализация от близо 30 млрд. долара, като от началото на тази годината акциите й бележат скок от повече от 20%.


Paramount Global, po-рано известна като ViacomCBS, е голяма глобална медийна и развлекателна компания, която е резултат от сливането на Viacom и CBS Corporation през 2019 година. Компанията управлява различни телевизионни мрежи, включително CBS, MTV, Nickelodeon, BET, Comedy Central и Showtime. Paramount Pictures, нейното подразделение за производство и разпространение на филми, е известно с производството на успешни филми и франчайзи. Paramount Global навлезе на пазара за стрийминг с Paramount+, предлагайки оригинални сериали, филми и телевизия на живо. Компанията има и значително присъствие в спортното излъчване чрез CBS Sports и международен обхват, което допринася за статута ѝ на основен играч в световната медийна и развлекателна индустрия. Paramount Global продължава да се адаптира към развиващия се цифров пейзаж с фокус върху цифровите и интерактивните медии.


Последни новини и нови възможности за компаниите


Нито Warner Bros, нито Paramount са отговорили незабавно на исканията за коментар по текущите дискусии. Paramount, под контрола на медийната компания на Шари Редстоун, притежава значителен дял от 77% от акциите с право на глас на Paramount клас А.


Въпреки че разговорите между двата медийни гиганта са все още в начален етап, потенциалните последици са забележителни. Сливането на подразделенията WarnerMedia на AT&T и Discovery през април миналата година създаде Warner Bros Discovery - медийна сила, която може да се похвали с разнообразно портфолио, включващо известни франчайзи като "Батман" и "Хари Потър", както и известни канали като Discovery Channel, CNN и HBO.


Успоредно с това Bloomberg News съобщи, че Paramount проучва възможността да продаде мрежата си Black Entertainment Television на инвеститорска група. Paramount, с пазарна капитализация от 10,5 млрд. долара и дългосрочен дълг, достигащ приблизително 15,6 млрд. долара, привлича интерес към поглъщането от много страни.


Пазарът реагира на тези събития, като в деня на съобщенията акциите на Warner Bros отбелязаха спад от 6 %, а акциите на Paramount - спад от 2 %. От съществено значение е да се отбележи, че на този етап разговорите остават проучвателни и резултатът е несигурен, което отразява динамичния характер на преговорите в постоянно променящия се медиен и развлекателен пейзаж.


Тъй като индустрията е свидетел на потенциални промени и стратегически маневри, заинтересованите страни и инвеститорите с нетърпение очакват по-нататъшни развития, които биха могли да оформят бъдещето на тези медийни конгломерати. Пресечната точка на съдържанието, стрийминг услугите и пазарната доминация подчертава значението на подобни дискусии и потенциалното им въздействие върху глобалния развлекателен пейзаж.