Втората по големина компания за въглища в света иска да напусне индустрията

Glencore иска да се насочи към металите, необходими за зелената енергийна революция. Стратегическа сделка с Teck Resources.

Публикувано от Божидар Балевски дек 11, 2023 в Пазари

Glencore, втората по големина компания за въглища в света, се подготвя да излезе от сектора на въглищата чрез стратегическа сделка с Teck Resources. Това трансформиращо решение подчертава по-широката промяна в индустрията, която се отдалечава от въглищата, обусловена от променящата се пазарна динамика и глобалните усилия за преминаване към по-чисти енергийни източници.

Сделката включва придобиването от Glencore на въгледобивния бизнес на канадската минна компания Teck Resources, за да се освободи от всички въглищни мини скоро след това. Този ход, определян като най-значимата стратегическа промяна на Glencore от години насам, позиционира компанията за доходоносен преход към бизнес, фокусиран върху металите. Причината за придобиването на въгледобивния бизнес на Teck е да се улесни плавното и изгодно излизане от въглищата, така че компанията да може да завърши текущия си завой към превръщането си в компания за преработка на метали - и да направи куп пари в този процес. 

Сделката ще позволи на Glencore да комбинира собствения си значителен бизнес с енергийни въглища с въглищни активи на Teck, които ще бъдат обединени и продадени като самостоятелен бизнес с въглища в рамките на две години след сделката с безумна печалба, като някои анализатори смятат, че новата въгледобивна компания може да струва между 22 и 35 милиарда долара, когато се появи на пазара.

Икономическото забавяне на Китай играе ключова роля в решението на Glencore, тъй като спадът в търсенето на въглища е свързан с намаляването на икономическия растеж на страната. Осъзнавайки променящия се пейзаж, Glencore се стреми да адаптира бизнес модела си, за да се съсредоточи върху метали, които са от съществено значение за технологиите за възобновяема енергия, очаквайки спад в потреблението на въглища в световен мащаб.

Прогнозата на Международната агенция по енергетика, че потреблението на въглища ще достигне своя връх до 2030 година, съответства на стратегическата промяна на Glencore. Този ход на компанията не е просто отговор на корпоративната социална отговорност, а пресметнато бизнес решение, повлияно от пазарните тенденции. Придобиването от Glencore на въглищните активи на Teck ѝ дава възможност да създаде самостоятелен бизнес с въглища, чиято стойност се оценява на 22-35 млрд. Тази оценка надхвърля дори най-големите американски въглищни компании.

Glencore планира да изкара на борсата в Ню Йорк новата въгледобивна компания, като обяснява това решение с възприетия прагматизъм и ориентираност към възвръщаемост на американските инвеститори в сравнение с европейските им колеги, които често вземат предвид екологични, социални и управленски проблеми при вземането на решения.

В перспектива стратегическият фокус на Glencore ще се насочи към метали, които са жизненоважни за прехода към зелена енергия. Компанията има за цел да се възползва от нарастващото търсене на редкоземни минерали и метали, които са неразделна част от соларните панели, батериите за електромобили, вятърните турбини и друга инфраструктура за възобновяема енергия. С оглед на прогнозите за значителен ръст в увеличаването на капацитета на възобновяемите енергийни източници и продажбите на електрически превозни средства, Glencore вижда значителна икономическа възможност в завладяването на пазара на ключови метали като никел, мед, кобалт и цинк.

Като един от последните големи играчи в инвестирането във въглища, излизането на Glencore от индустрията е емблематично за по-големите пазарни сили, които превръщат въглищата във все по-нерентабилно занимание. Този ход е в съответствие с прогнозите на Международната агенция по енергетика, според които потреблението на въглища ще достигне своя връх до 2030 г. Тази трансформация от компания, фокусирана върху въглищата, в ключов доставчик в прехода към зелена енергия отразява неудържимия поток на продължаващата глобална трансформация на енергийната индустрия. Glencore се позиционира като водеща компания в областта на металите в преход, като подчертава ангажимента си към устойчив и ориентиран към бъдещето бизнес модел.