Впечатляващи финансови резултати за Ferrari

Силното представяне на Ferrari през третото тримесечие се дължи на персонализираните луксозни автомобили и моделите от най-висок клас

Публикувано от Божидар Балевски ное 06, 2023 в Пазари

Ferrari отчете забележително 46% увеличение на печалбата си за третото тримесечие в сравнение с предходната година, като обясни успеха си с продължаващото търсене на персонализирани автомобили на високи цени от страна на богатите клиенти. Това постижение накара производителя на луксозни автомобили отново да преразгледа прогнозата си за цялата година, като посочи, че се очаква стабилните му резултати да се запазят.

Сега прогнозата на Ferrari за 2023 г. предвижда приходи от приблизително 5,9 млрд. евро (около 6,3 млрд. долара), с печалба на акция от поне 6,55 евро и коригиран марж на EBIT от поне 26,5%. Тази ревизирана прогноза надхвърля предишната прогноза на автомобилния производител от август, която предвиждаше приходи за цялата година от около 5,8 млрд. евро, печалба на акция от 6,25 евро до 6,40 евро и коригиран EBIT марж от поне 26%. Главният изпълнителен директор Бенедето Виня посочи "по-богатия продуктов микс", благоприятстващ моделите от по-висок клас, и постоянното очарование на персонализацията като фактори за подобрената перспектива.

Привлекателността на персонализацията остава основна тема за Ferrari, тъй като компанията значително разшири гамата си от възможности за клиентите, включваща лакови покрития, материали за интериора и други детайли. Тези персонализации предлагат широк набор от възможности за избор на купувачите, позволявайки им да създадат уникални, съобразени с техните нужди автомобили. Тези разширени опции могат значително да повишат цената на ново Ferrari, което значително увеличава маржовете на печалба на компанията за продаден автомобил.


Основни акценти от отчета за приходите на Ferrari за третото тримесечие:

- Печалба на акция: Ферари отчете 1,82 евро на акция, надхвърляйки очакваните от анализаторите 1,60 евро.

- Приходи: Общите приходи за тримесечието възлизат на 1,54 млрд. евро, което надхвърля очакваните от анализаторите 1,47 млрд. евро.

- Нетна печалба: Ферари отчете нетна печалба от 332 млн. евро, което представлява впечатляващ ръст от 46% спрямо третото тримесечие на предходната година.

- Марж на печалбата: Маржът на печалбата преди лихви и данъци (EBIT) нарасна до 27,4% през третото тримесечие на 2023 г. спрямо 23,9% година по-рано.

- Доставки на автомобили: Ferrari достави 3459 автомобила през третото тримесечие, което представлява увеличение с 9% в сравнение с предходната година.

- Географско разпределение: Доставките отбелязаха увеличение на годишна база в Европа и Северна и Южна Америка, с по-ниски стойности в Китай и относително стабилен брой в останалата част на Азиатско-тихоокеанския регион.

- Производство на модели: През тримесечието Ферари продължи да увеличава производството на своя модел Purosangue, подобен на SUV, и запази планираните бройки от лимитирания си спортен автомобил Daytona SP3.

- Хибридни модели: Компанията съобщи, че четирите ѝ хибридни модела са съставлявали 51% от общите ѝ доставки през периода.


В обобщение, добрите резултати на Ferrari през третото тримесечие подчертават трайната привлекателност на луксозните автомобили от най-висок клас. Ангажиментът на марката да предлага широк набор от възможности за персонализация намери отклик сред клиентите, което доведе до ръст както на приходите, така и на печалбата. Способността на Ferrari да поддържа силен портфейл от поръчки и да се адаптира към променящата се пазарна динамика я позиционира добре за бъдещ успех в луксозната автомобилна индустрия.