Водеща корейска компания отбеляза зашеметителен резултат

На какво се дължи доброто представяне на Самсунг

Публикувано от Божидар Балевски юли 05, 2024 в Пазари

Акциите на Samsung се повишиха до над тригодишен връх заради силното търсене от страна на изкуствения интелект и положителните насоки. Компанията повиши своите очаквания за следващото тримесечие, което накара акции им да се повишат с 2,24%. Самсунг са известни със свойта електроника, но те също така са и най-големият производител в света на чипове за памет.


Ключови моменти и очаквания 


Самсунг Електроникс достигна нов връх благодарение на бума на изкуствения интелект.


Акциите на Samsung Electronics се покачиха до най-високата си стойност от януари 2021 г. насам, след като компанията обяви по-висока от очакваната прогноза за печалбата си за второто тримесечие, стимулирана от нарастващото търсене на изкуствен интелект.


Акциите се увеличиха с цели 2,24% в петък сутринта, достигайки връх от 86 500 корейски вона (62,73 долара). Това повишение дойде, след като в четвъртък акциите на Samsung затвориха на ниво от 84 600 вона.


В своите насоки, публикувани в петък, Samsung прогнозира оперативна печалба от около 10,4 трилиона вона (7,54 млрд. долара) за тримесечието от април до юни, което представлява поразително увеличение от 1452% спрямо 670 млрд. вона за предходната година. Тази цифра надхвърля и прогнозираните 8,51 трилиона вона от LSEG.


Компанията очаква приходите ѝ за второто тримесечие да варират между 73 и 75 трилиона вона, в сравнение с 60,01 трилиона вона за предходната година, което точно съвпада с оценката на анализаторите на LSEG от 73,7 трилиона вона.


Отслабване на пазара на чипове с памет


Samsung, най-големият производител на чипове за памет в света, отбеляза значителен подем, тъй като цените на чиповете за памет се възстановиха на фона на нарастващия оптимизъм в областта на изкуствения интелект. През 2023 г. компанията бе изправена пред рекордни загуби поради спада в търсенето на чипове за памет и електроника след COVID-19.


Чиповете памет, произвеждани от Samsung, се използват широко в потребителски устройства като смартфони и компютри. През април Samsung посочи, че второто тримесечие ще бъде движено предимно от търсенето на генеративен ИИ, като принос ще има и стабилното търсене на мобилни устройства.


AI генеративните технологии повишават търсенето


Samsung е инвестирала много в генеративен ИИ, видно от смартфона Galaxy S24 Ultra, който разполага с възможности на ИИ за редактиране на снимки и търсене на стоки онлайн.


"Изненадата за приходите на Samsung се дължи главно на високите цени на паметта", отбеляза SK Kim, изпълнителен директор на Daiwa Capital Markets. Въпреки че изостава в производството на високоскоростна памет (HBM), Samsung се възползва от цялостното покачване на цените на паметта.


Чиповете HBM са от решаващо значение за чипсетите за изкуствен интелект, които отбелязват значителен ръст на търсенето поради бума на изкуствения интелект. Водещи производители на чипове за памет като Samsung Electronics и SK Hynix се възползваха значително от тази тенденция.


Потенциално сътрудничество с Nvidia


През май Ройтерс съобщи, че Samsung все още не се е квалифицирала за използване в процесорите за изкуствен интелект на Nvidia. Съобщава се, че Nvidia разглежда Samsung като потенциален доставчик на HBM чипове. Samsung опроверга тези твърдения, заявявайки, че тестовете с няколко партньора за доставка на HBM са "на път".


Въпреки закъсненията в производството на HBM, значителният пазарен дял на Samsung и капацитетът номер едно позволяват на компанията да максимизира печалбите си с по-високи средни продажни цени (ASP).


Предвижда се по-късно този месец Samsung да публикува подробни резултати за второто тримесечие, които ще дадат допълнителна информация за резултатите и бъдещите перспективи.