Водещ инвеститор вярва в роботакситата на Tesla

ARK Invest с оптимистична прогноза за цената на Tesla

Публикувано от Божидар Балевски юни 12, 2024 в Пазари

В сряда ARK Invest публикува най-новата си прогноза с отворен достъп за Tesla. Екипът, съставен от анализаторите Таша Кини, Сам Корус и Даниел Магуайър, прогнозира, че стойността на акциите на Tesla през 2029 г. ще бъде приблизително 2600 долара. Те очертаха мечи сценарий при 2000 USD и бичи сценарий, достигащ до 3100 USD.


ARK Invest, ръководена от Кати Ууд, очаква, че Tesla ще дебютира с услугата "роботакси" през следващите две години, като вероятността да не успее да го направи в рамките на пет години се счита за незначителна.


Фирмата прогнозира, че до 2029 г. роботаксито на Tesla ще съставлява почти 90% от стойността на предприятието и приходите му, като продажбите на електромобили ще съставляват около една четвърт от общите продажби и приблизително 10% от потенциалните приходи. По-високата рентабилност на услугата роботакси в сравнение с други сектори е ключов фактор за тези прогнози.


Анализът на ARK от тази година усъвършенства предишните им оценки, като предполага, че първоначално Tesla ще управлява и ще поддържа пълна собственост върху мрежата си от превозни средства, улавяйки всички приходи на километър през първите една до три години. През следващите години се очаква компании от трети страни да управляват автопарка, като предоставят услуги на цена от около 0,20 USD на миля, докато Tesla запазва по-голямата част от приходите на миля. До края на прогнозния период се очаква средният процент на усвояване от Tesla да бъде около 80 %.


Освен това ARK Invest отбеляза потенциалните ползи за Tesla от въвеждането на софтуера за пълно самоуправление v12, който преминава към невронна мрежа, обучаваща се директно от видео данни, и премахва над 300 000 реда ръчно кодиране. Техните данни сочат, че Tesla събира информация със значително по-бързи темпове от конкуренти като Waymo (GOOG).


В по-дългосрочен план ARK вижда, че Tesla потенциално може да навлезе в пазара на хуманоидни роботи, който може да представлява глобална възможност за приходи от приблизително 24 трилиона долара. Това позиционира Tesla да завладее значителна част от този процъфтяващ пазар на стойност няколко трилиона долара.


В началото на търговията в сряда акциите на Tesla поскъпнаха с 1,61% до 173,23 долара, като прогнозите на ARK сочат потенциално увеличение от 1300% спрямо настоящата цена.


Tesla (TSLA) е най-големият дял в ETF за автономни технологии и роботика ARK (BATS:ARKQ) и четвъртият по големина дял в ETF за интернет от следващо поколение ARK (NYSEARCA:ARKW).


ARK Invest и Кати Ууд като едни от най-големите вярващи в бъдещето на Tesla


ARK Invest е фирма за управление на инвестиции, която е специализирана в революционни иновации и предлага инвестиционни решения на физически лица, институции и финансови консултанти. Основана от Кати Ууд през 2014 г., фирмата е известна с фокуса си върху сектори, които според нея са водещи в технологичния напредък, като роботика, изкуствен интелект, геномно секвениране и блокчейн технология. Инвестиционните стратегии на ARK често включват компании с висок потенциал за растеж, които биха могли радикално да променят икономическите сектори и ежедневието. Фирмата е особено забележителна с прозрачните си процеси на проучване и анализ, като често публикува своите инвестиционни тези и прозрения за пазара, позволявайки на инвеститорите и обществеността да разберат основанията за избора на портфейл.


Кати Ууд, основател и главен изпълнителен директор на ARK Invest, отдавна е призната за твърд бик по отношение на Tesla. Нейната вяра в разрушителния потенциал на Tesla и нейния главен изпълнителен директор Елон Мъск е определяща характеристика на нейната инвестиционна стратегия. Бичата позиция на Ууд по отношение на Tesla датира от времето, когато производителят на електромобили все още се посрещаше с широко разпространен скептицизъм от много традиционни анализатори и инвеститори. 


Тя постоянно прогнозира високи целеви цени за акциите на Tesla, далеч над консенсусните оценки, въз основа на анализа на нейната фирма на технологията на Tesla, пазарната позиция и потенциала на нейните допълнителни начинания като технологиите за съхранение на енергия и автономното шофиране. 


Прогнозите на Ууд често се потвърждават, тъй като пазарната стойност на Tesla се покачва, превръщайки я в една от най-ценните автомобилни компании в света. Нейната непоколебима подкрепа за Tesla не само подобри репутацията ѝ на инвеститор, който мисли за бъдещето, но и затвърди позицията на ARK Invest като водещ глас в инвестиционните среди, фокусирани върху иновациите и технологиите.