Вечната инвестиционна мъдрост на Уорън Бъфет: Уроци от първото му интервю по националната телевизия

Публикувано от Божидар Балевски окт 24, 2023 в Пазари

През 1985 г. Уорън Бъфет, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, не е толкова известен, колкото е днес. Нетното му състояние е около 500 млн. долара, което е само малка част от днешните зашеметяващи 114 млрд. долара. Но през същата година Бъфет дава първото си национално телевизионно интервю в предаването на PBS "Светът на парите на Адам Смит". Изненадващо или не, инвестиционната му мъдрост, споделена преди почти четири десетилетия, остава забележително съвместима с днешните му принципи. Нека се запознаем с основните инвестиционни уроци, които той предлага тогава.


1. Запазване на капитала

Първото инвестиционно правило на Бъфет е ясно и неизменно: "Не губете пари." Второто правило? "Не забравяй първото правило." Този основополагащ принцип подчертава значението на запазването на капитала. Идеята е да се купуват активи значително под тяхната същинска стойност (intrinsic value), като се формира марж на сигурност, който свежда до минимум риска от загуба.


2. Качеството на темперамента е от значение

Бъфет подчертава, че инвестиционният успех зависи повече от темперамента, отколкото от интелекта. Не става въпрос за това да имате най-високия коефициент на интелигентност или да играете сложни игри. Това, което е от решаващо значение, е наличието на стабилна личност и темперамент, който не се люшка с тълпата или срещу нея. Тази философия съответства на схващането, че инвестирането не е състезание по надприказване, а по-скоро обмислен процес.


3. Притежаването на част от бизнеса

Бъфет прави разлика между притежаването на част от бизнеса и търговията с акции. Истинският тест за инвеститора в стойност е дали му пука, ако фондовият пазар затвори за години. Притежаването на акция означава притежаване на част от бизнеса и разбирането на тази концепция е от основно значение за дългосрочния успех. Следователно цените не трябва да влияят на инвестиционните решения.


4. Цени на акциите срещу оценки на бизнеса

Подходът на Бъфет е да оценява стойността на дадена акция или бизнес, без да знае текущата цена на акциите. Той вярва, че бизнесът се оценява самостоятелно и след това се сравнява с цената на акциите. По този начин той може да установи несъответствията и да прецени дали акциите са подценени или надценени.


5. Предимството на Омаха

Бъфет противопоставя живота в Небраска на шума и суетата на Уолстрийт. Той отбелязва, че в Омаха решенията се вземат без постоянния поток от съвети и мнения. Има по-малко шум и това спокойствие съответства на неговия подход, който изисква дългосрочна перспектива и фокус.


6. Технологичният сектор

В това интервю Бъфет признава, че никога не е притежавал технологична компания, и признава, че не разбира напълно сектора. Това признание показва ангажимента му да инвестира в области, в които има опит - друг траен принцип на неговата стратегия.


7. Селективност при инвестирането

Бъфет не вярва в необходимостта да прави пари при всяка инвестиционна възможност. Той признава, че има много неща, за които не знае, и това е напълно нормално. Неговият подход не е свързан с разпръскване на средства; по-скоро той изчаква подходящата стъпка - принцип, който отстоява селективността пред диверсификацията.


8. Без отменени удари в бизнеса

Бъфет прави аналогия между инвестирането и бейзбола. В инвестирането няма обявени страйкове; не сте длъжни да замахвате при всяка възможност. Вместо това той подчертава значението на това да изчакате подаване, което съответства на вашите разбирания и цели, подобно на търпелив батер.


9. Митът за пазарния тайминг

Бъфет развенчава мита за определяне на пазарния момент. Той подчертава, че при покупката на акции се прилага същата логика, както и при покупката на предприятия. Моментът на покупката не трябва да зависи от дните от седмицата, конкретни дати или пазарни условия. Според Бъфет акциите са просто части от предприятия, които трябва да се оценяват като такива.


В обобщение, вечната инвестиционна мъдрост на Уорън Бъфет звучи толкова силно днес, колкото и преди близо 40 години. Неговият акцент върху съхраняването на капитала, темперамента, разбирането на същността на бизнес собствеността и избягването на пазарното време са основните принципи на дългогодишния му инвестиционен успех. Тези уроци служат като ценни ориентири за всеки инвеститор, независимо от неговата епоха или размера на портфейла му. Това са и уроците, които са в основата на всички обучения в нашия сайт. Не пропускайте да изгледате и безплатните ни лекции, които са базирани изцяло върху идеологията на един от най-великите инвеститори, а именно - Уорън Бъфет.