Устойчив завършек на 2023 за TSMC

Най-ценната публично търгувана компания в Азия се възстановява от забавянето на продажбата на чипове благодарение на изкуствения интелект.

Публикувано от Божидар Балевски яну 10, 2024 в Пазари

Като демонстрация на устойчивост Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), най-големият в света производител на чипове, обслужващ технологични гиганти като Apple и Nvidia, отчете приходи за четвъртото тримесечие, които, макар и относително без кой знае каква промяна, надхвърлиха както собствените прогнози на компанията, така и пазарните очаквания. Положителните числа са резултат от променящата се динамика на търсенето и показват адаптивността и стабилното позициониране на TSMC в полупроводниковата индустрия.


Добър завършек на 2023


Приходите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. за четвъртото тримесечие надминаха прогнозите за спад, тъй като търсенето от страна на играчите на изкуствен интелект помогна да се компенсират слабите продажби на чипове за смартфони и лаптопи.


Базираната в Хсинчу TSMC, основният производител на чипове за Apple и Nvidia, отчете продажби за декември в размер на 176,3 млрд. тайвански долара, равняващи се на 5,7 млрд. щатски долара, с което завърши тримесечие на стойност 625,5 млрд. тайвански долара или 20,10 милиарда щатски долара. Това съвпада с приходите от същия период на предходната година, което е сред най-високите тримесечни резултати на TSMC. Добрата новина за инвеститорите е, че отчетените приходи надхвърлиха по-ранната прогноза на TSMC за приходи за четвъртото тримесечие в диапазона между 18,8 и 19,6 млрд. щатски долара.


TSMC е ключов играч в полупроводниковата индустрия, който се справя с предизвикателствата и се възползва от възможностите. Разнообразната клиентела на компанията, включително технологичните гиганти Apple и Nvidia, допринесе за нейната устойчивост. Особено полезен беше ръстът в търсенето на приложения за изкуствен интелект, който компенсира намаляването на ефекта от търсенето на чипове на глобално ниво, предизвикано от пандемията. 


През 2023 година TSMC намали плановете си за капиталови разходи, тъй като индустрията за потребителска електроника се бореше с пренасищането с непродадени запаси. Производителят на чипове сигнализира, че през лятото е достигнато дъното на търсенето и възстановяването ще започне през месеците, предхождащи 2024 година. Общите приходи са намалели с 4,5 % през миналата година до 2,16 трилиона тайвански долара.


В центъра на вниманието на доклада за продажбите TSMC разкри, че продажбите през декември са намалели с 8,4 % спрямо същия месец на предходната година, което дава смесени перспективи за следващата година. Макар че тези месечни колебания отразяват известна нестабилност, цялостното представяне на TSMC я определя като стабилна сила в сферата на полупроводниците. Ръководителите, включително главният изпълнителен директор К. К. Уей, заявиха, че очакват общият бизнес да нарасне през тази година. 


Клиентите и конкуренцията на TSMC


По-рано през седмицата другият производител на чипове Samsung Electronics Co. отчете шестото си поредно тримесечие на спад на оперативната печалба, тъй като се сблъска с влиянието на слабото потребителско търсене в бизнеса си със смартфони и чипове за памет. Все пак последният доклад на Асоциацията на полупроводниковата индустрия показа, че през ноември е отчетен първият ръст в продажбите на чипове от повече от година, което предполага, че се набира инерция за възраждане през 2024 година.


Apple Inc., вероятно най-важният клиент на TSMC, се сблъска с насрещни ветрове с последното си поколение iPhone, особено на най-големия мобилен пазар в света - Китай. Няколко анализатори понижиха рейтинга на Apple тази година заради очакванията за слабо търсене, а тази седмица Jefferies заяви, че спадът в продажбите на iPhone в Китай вероятно ще се задълбочи. Американската компания беше засегната и от разширената забрана на китайските агенции и държавни компании, които нареждат на служителите да държат iPhone и други чужди устройства далеч от работните помещения.


Пътят напред 


Като най-ценната публично търгувана компания в Азия с пазарна капитализация от 522 млрд. щатски долара, влиянието на TSMC се разпростира в глобалните вериги за доставка на технологии.


Въпреки краткото изявление за приходите, в което липсват конкретни детайли или насоки за бъдещето, инвеститорите очакват с нетърпение цялостносто изявление за приходите на TSMC за четвъртото тримесечие, насрочено за 18 януари. Очаква се по време на това оповестяване компанията да предостави цялостна актуализация на своите резултати, включително информация за текущото тримесечие и предстоящата година.


Акциите на TSMC на фондовата борса в Тайпе затвориха с 0,3% спад в деня, предшестващ публикуването на данните за продажбите, което отразява предпазливите настроения на пазара. В контекста на акциите на TSMC скромният спад трябва да се разглежда на фона на забележителния 32% ръст през 2023 година, надминаващ печалбата на по-широкия пазар от 27%.


Стабилното представяне на TSMC и способността ѝ да се справя с пазарните промени допринасят за репутацията ѝ на лидер в индустрията. Тъй като полупроводниковият пейзаж продължава да се развива, стратегическото позициониране и адаптивността на TSMC вероятно ще играят ключова роля в оформянето на траекторията на глобалната технологична екосистема. Инвеститорите ще следят отблизо предстоящия отчет за приходите, за да получат по-задълбочен поглед върху стратегиите и перспективите на TSMC на постоянно променящия се пазар на полупроводници.