Unicredit иска да придобие контрол върху една от най-големите банки в Германия

Промяна на играта в германското банкиране

Публикувано от Божидар Балевски сеп 12, 2024 в Пазари

Потенциалното придобиване на Commerzbank AG от страна на UniCredit SpA ще затвърди позицията ѝ на водещ кредитор в Германия, като значително ще ускори визията на главния изпълнителен директор Андреа Орсел за създаване на паневропейски банков гигант.


Оборота идващ от Германия през 2023 година

Източник: Финансови отчети на компаниите


Това сливане би обединило приходите на Hypovereinsbank (HVB) и Commerzbank в Германия, възлизащи на 13,8 млрд. евро (15,2 млрд. долара) през 2023 г., надминавайки тези на Deutsche Bank AG от 13,4 млрд. евро, което би превърнало новосъздадената обединена структура в най-голямата банка в Германия по приходи.



Въздействие върху активите на УниКредит и достъпа до пазара


Ако придобиването се осъществи, балансът на УниКредит ще се увеличи с приблизително 560 млрд. евро, което представлява увеличение на активите със 70%. Това би отворило и нови врати за италианския кредитор, особено за германските Mittelstand - малките и средните предприятия, които са в основата на икономиката на страната. Освен това сделката ще засили позициите на УниКредит на пазарите в Централна и Източна Европа - области, които са от решаващо значение за растежа.


Според Андреа Филтри, анализатор в Mediobanca SpA, Commerzbank се счита за основен кандидат за UniCredit поради значителното й присъствие в Германия и операциите й в Полша.


Европейски стремежи на УниКредит


Орсел често е изразявал амбицията си УниКредит да се превърне в „Банка за Европа“. Макар че постигането на такъв статут би било предизвикателство в исторически фрагментирания банков сектор на Европа, УниКредит вече оперира в 13 държави, включително в Германия, най-голямата икономика в региона.


Произход на приходите на Unicredit  през 2023 година

Източник: Финансови отчети на компанията


Със заделени 10 млрд. евро за потенциални сливания и придобивания, които се очаква да намалеят до 6-7 млрд. евро съгласно правилата на Базел III, УниКредит е добре подготвена за стратегически ход. Преди това банката проучваше възможността за придобиване на Commerzbank, въпреки че не бяха отправени официални оферти.


През юни Орсел заяви, че идеалните му цели за сливания и придобивания биха били в региони, където УниКредит вече има присъствие, което би помогнало да се балансира растежът в Италия, Германия и Австрия, като същевременно се увеличи приносът на Централна и Източна Европа. Придобиването на Commerzbank би съответствало напълно на тези цели.

За първи път УниКредит навлезе значително на германския пазар през 2005 г. с придобиването на HVB Group на стойност 19 млрд. евро, по-късно ребрандирана като UniCredit Bank AG. Въпреки че през годините HVB се свива, групата продължава да се фокусира върху обслужването на частни клиенти, малки предприятия и корпорации. Orcel също така рационализира дейността си, като намали разходите и премести някои дейности в Милано.


В Германия приходите на УниКредит се увеличиха до 1,4 млрд. евро през второто тримесечие на тази година, допринасяйки за около 22% от общите приходи на групата. Банката отчете и нетна печалба от 503 млн. евро в Германия за този период.


Потенциални синергии и предизвикателства


Потенциално сливане между УниКредит и Комерцбанк би могло да доведе до синергии, особено в корпоративното банкиране, където и двете банки имат значителни операции. „Германия остава пазар, на който УниКредит има по-малък пазарен дял, а банковото дело все повече е свързано с мащаба“, отбеляза Уго Круз, анализатор в KBW. Той смята, че ако сделката бъде осъществена добре, тя ще бъде от полза и за двете компании.


Освен това придобиването на Commerzbank би дало на UniCredit контрол над MBank, ключов играч в Полша, което ще подпомогне амбицията на Orcel да разшири дейността си в Източна Европа. Полша е критичен пазар за УниКредит и екипът на Орсел вече възстанови присъствието си там тази година, като придоби Vodeno и Aion Bank, които са специализирани в онлайн банкирането на дребно.


Рискове в Русия


Има обаче и потенциални недостатъци. Както УниКредит, така и Комерцбанк имат значителна експозиция в Русия - страна, в която възникнаха правни и финансови усложнения. През май руски съд замрази местните активи на УниКредит, Комерцбанк и Дойче банк, което допълнително затрудни правенето на бизнес в региона. УниКредит вече е заделила 228 млн. евро, за да покрие експозицията си в Русия, а обвързването с Комерцбанк може да задълбочи тези предизвикателства.