Ужасяваща прогноза за приходите на Samsung за Q4 на 2023

Проблеми с полупроводниците - Samsung Electronics очаква 35% спад на оперативната печалба за четвъртото тримесечие

Публикувано от Божидар Балевски яну 09, 2024 в Пазари

Samsung Electronics, световният гигант в областта на технологиите, публикува предварително изявление, в което посочва очакван 35% спад на оперативната печалба за четвъртото тримесечие на 2023 година. Прогнозната оперативна печалба възлиза на 2,8 трилиона южнокорейски вона или 2,13 млрд. долара, което е забележителен спад спрямо отчетените 4,31 трилиона вона през същия период на предходната година. Това разкритие значително се размина с пазарните очаквания и породи опасения относно въздействието върху цялостното финансово представяне на Samsung.


Предизвикателства в областта на полупроводниците


Полупроводниковата индустрия, която е основен двигател на приходите на Samsung, е изправена пред значителни предизвикателства, особено в сегмента на динамичната памет с произволен достъп (DRAM). Samsung, известен с производството на полупроводници от най-висок клас, се бори с проблеми, свързани с добива, който, както отбелязват експерти от индустрията, изостава от конкуренти като TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). 


Добивът е съотношението на добрите, годни за употреба полупроводникови устройства към общия брой произведени устройства. Той се изразява в проценти. Високият добив означава голям дял на успешни и функционални чипове, докато ниският добив означава значителен брой дефектни или нефункционални чипове. Samsung среща трудности при постигането на висок процент на успеваемост при производството на полупроводници. Тази неефективност може да доведе до по-висок процент дефектни чипове, което се отразява на цялостната рентабилност и ефективност на сегмента на полупроводниците, който е основен двигател на приходите на Samsung.


Samsung е много добър в производството на едни от най-добрите полупроводници в света, поне в това, че ги прави и ги завършва. Но тяхната "успешна" производителност е много по-лоша от тази на конкуренти като TSMC, подчертават експертите в бранша, което играе решаваща роля за превръщането на отличните производствени постижения в положителни финансови резултати.


Очаквания на анализаторите и спад на приходите


Анализаторите очакваха по-оптимистичен сценарий, като прогнозите предвиждаха оперативна печалба от 3,7 трлн. вона, което представлява значително отклонение от предоставените от Samsung насоки. Това отклонение подчертава предизвикателството, пред което са изправени компаниите, за да отговорят на очакванията на анализаторите, особено когато работят в толкова динамична индустрия като полупроводниковата.


Очакваните приходи за четвъртото тримесечие се очаква да намалеят с 4,9% спрямо същия период на предходната година, достигайки 67 трилиона вона. Въздействието на този спад е многостранно, като се има предвид значителната роля, която Samsung играе в доставката на чипове памет за потребителски устройства, включително смартфони и компютри.


Цени на паметта и динамика на пазара


През изминалата година в сектора на полупроводниците се наблюдаваше значителен спад в цените на чиповете за памет. За този спад допринесоха фактори като излишните запаси след пандемията и отслабеното търсене на крайни продукти като смартфони и лаптопи. Последните данни обаче сочат обръщане на тази тенденция.


Забелязва се, че цените на паметта са започнали да се възстановяват от четвъртото тримесечие на 2023 година. Този обрат се дължи на съкращаването на производството от страна на доставчиците и на възстановяващото се търсене на мобилни и компютърни устройства. Положителният импулс в цените на чиповете за памет се разглежда като потенциален фактор за подобряване на приходите на производителите през втората половина на 2024 година и след това.


Резултати на Samsung през последните тримесечия


Оперативната печалба на Samsung през третото тримесечие отбеляза значителен спад от 77,6% спрямо предходната година, въпреки че надмина очакванията. През второто тримесечие се наблюдаваше още по-изразен спад, като оперативната печалба спадна с 95% в сравнение със същия период на предходната година. Тези предизвикателства подчертават чувствителността на финансовите резултати на Samsung към динамиката на пазара на полупроводници.


Перспективи и бъдещи очаквания


Тъй като Samsung се подготвя да обяви подробните си приходи на 31 януари 2023 година., анализаторите и инвеститорите в индустрията ще наблюдават с внимание стратегическите отговори на компанията на предизвикателствата на пазара на полупроводници. Очакваното възстановяване на цените, обусловено от мерките за контрол на предлагането и възстановяващото се търсене, предлага оптимистични перспективи за индустрията.


Търсенето на изкуствен интелект (ИИ) в основните приложения ще бъде ключов фактор за възстановяването на пазара на полупроводници през 2024 година. Освен това се очаква веригата за доставки на полупроводници, включваща проектиране, производство, опаковане и тестване, да се сбогува с пречките си през 2023 година, което ще отбележи потенциална повратна точка за индустрията.


В заключение, прогнозата за приходите на Samsung за четвъртото тримесечие на 2023 година отразява сложното взаимодействие на пазарните сили, технологичните предизвикателства и динамиката на глобалното търсене. Полупроводниковата индустрия, макар и изправена пред препятствия, обещава възстановяване, а начинът, по който Samsung се ориентира в тези сложни ситуации, несъмнено ще определи финансовата ѝ траектория през следващите тримесечия. Инвеститорите очакват подробното съобщение за приходите, за да получат по-задълбочен поглед върху стратегическите ходове на Samsung и техните последици за по-широкия технологичен сектор.