Удар по Microsoft! Данъчните искат $29 млрд. от компанията

Публикувано от Божидар Балевски окт 13, 2023 в Пазари

Според неотдавнашното подаване на информация 8-K от Microsoft компанията е получила известия за предложена корекция от Службата за вътрешни приходи (IRS), в които се посочва допълнително данъчно задължение в размер на 28,9 млрд. долара. Спорът е съсредоточен върху разпределението на печалбите между различни държави и юрисдикции през периода от 2004 г. до 2013 г. Microsoft твърдо заявява, че предложените от IRS корекции не отразяват точно вече платените от компанията данъци в размер на 10 млрд. долара.


Майкрософт изрази намерението си да оспори тези известия на IRS чрез процеса на административно обжалване на агенцията и компанията е готова да предприеме правни действия, ако е необходимо. Позицията на компанията е изложена в подаденото заявление, в което се посочва: "Microsoft не е съгласна с тези предложени корекции и ще търси защита чрез процеса на обжалване от страна на IRS, който се очаква да бъде многогодишен. Твърдим, че последователно сме се придържали към разпоредбите на IRS и сме изпълнявали данъчните си задължения както в САЩ, така и в международен план."


Към 30 септември 2023 г. Майкрософт вярва, че провизиите им за непредвидени разходи, свързани с данъка върху дохода, остават достатъчни, за да се справи с този въпрос.

Това ще е едно от най-големите данъчни корпоративни дела в историята на САЩ.

Акциите на компанията са непроменени след новината, като се намират само 3% под най-високата си ценова точка. Моментната оценка на компанията е приблизително 2.5 трилиона долара и в момента е втората най-голяма публично търгувана компания след Apple.