UBS обяви мащабно обратно изкупуване на акции

Швейцарският банков гигант UBS обяви нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 2 млрд. долара.

Публикувано от Божидар Балевски апр 02, 2024 в Пазари

Швейцарският банков гигант UBS обяви нова програма за обратно изкупуване на акции на стойност до 2 млрд. долара, с което сигнализира за увереност в бъдещето си въпреки продължаващата интеграция на наскоро придобития си конкурент Credit Suisse. Този стратегически ход идва след успешното приключване на програмата за обратно изкупуване през 2022 година, в рамките на която UBS изкупи значителна част от своите акции в обращение.


Връщане на стойността на акционерите


Програмата за обратно изкупуване на акции на стойност 2 млрд. долара представлява продължение на ангажимента на UBS за връщане на стойност на акционерите. Чрез обратното изкупуване на собствените си акции UBS намалява общия брой на акциите в обращение, което потенциално може да увеличи печалбата на акция (Earnings Per Share) и да повиши цената на акциите. Тази стратегия е в съответствие с настоящата пазарна тенденция, при която компаниите със силни парични потоци използват обратното изкупуване като средство за възнаграждаване на инвеститорите.


Стратегическо време


Моментът на програмата за обратно изкупуване е забележителен. Първият транш от 1 млрд. долара се очаква да започне след приключването на сливането с Credit Suisse, което се очаква да стане до края на второто тримесечие на 2024 година. Това предполага ниво на увереност от страна на UBS в способността й да интегрира успешно операциите на Credit Suisse. Програмата за обратно изкупуване може да се разглежда като вот на доверие в бъдещата рентабилност на обединеното предприятие.


Поглед назад


Програмата за обратно изкупуване през 2022 година, при която бяха изкупени 298,5 млн. акции (8,62% от общия брой акции), служи като доказателство за ангажимента на UBS към стойността за акционерите. Тази програма, оценена на 5,2 млрд. долара, демонстрира финансовата сила на банката и способността ѝ да генерира значителни парични потоци.


Интегриране на Credit Suisse в условията на пазарна нестабилност


Въпреки че програмата за обратно изкупуване показва оптимизъм, UBS е изправена пред сериозно предизвикателство, свързано с ефективното интегриране на бизнеса на Credit Suisse. Неотдавнашните финансови резултати на Credit Suisse, включително поредните тримесечни загуби, добавят още едно ниво на сложност. Успешното сливане на двете структури ще изисква стратегическо лидерство и оперативна ефективност, за да се постигнат желаните синергии.


Реакция на пазара


Въпреки предизвикателствата, свързани със сливането, цената на акциите на UBS бележи положително представяне досега през 2024 година, като нараства с над 11%. Това предполага доверие на инвеститорите в дългосрочните перспективи на банката. Въпреки това по-широкият финансов сектор е изправен пред насрещни ветрове поради потенциалното икономическо забавяне и повишаването на лихвените проценти. Способността на UBS да се ориентира в тези външни фактори ще бъде от решаващо значение за запазване на положителната инерция.


Лидерство и резултати


Завръщането на бившия главен изпълнителен директор Серджо Ермоти предизвика смесени реакции. Въпреки че успехът му в UBS е неоспорим, големият пакет от компенсации в размер на 14,4 млн. швейцарски франка повдигна въпроси. Инвеститорите ще наблюдават с внимание процеса на интеграция под ръководството на Ермоти, като ще се съсредоточат върху постигането на ефективност на разходите и постигането на висока основна оперативна печалба, която UBS поддържа въпреки неотдавнашните загуби.


Пътят напред


Програмата за обратно изкупуване на акции е израз на ангажимента на UBS за създаване на стойност за акционерите. Въпреки това, преодоляването на сложността на сливането с Credit Suisse изисква деликатно балансиране. Успешното интегриране на Credit Suisse, като същевременно се поддържат добри финансови резултати и се преодолява пазарната волатилност, ще бъде от ключово значение за бъдещия успех на UBS. Предстоящият отчет за приходите и актуализациите относно напредъка на сливането ще бъдат внимателно следени от инвеститорите, които търсят яснота относно способността на UBS да превърне стратегическата си визия в реалност.