TSMC надминава очакванията за приходите и печалбата

TSMC яхна вълната на изкуствения интелект и разби приходите за първото тримесечие, затвърждавайки господството си в областта на чиповете.

Публикувано от Божидар Балевски апр 18, 2024 в Пазари

Тайванската компания за производство на полупроводници (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), водещият световен производител на чипове по договор, опроверга очакванията на анализаторите през първото тримесечие на 2024 година, отчитайки силен ръст на приходите и печалбата, подхранван от нарастващото търсене на процесори с изкуствен интелект (ИИ). Този скок идва на фона на по-широки тенденции в индустрията, включително продължаващата миниатюризация на технологията на чиповете и геополитическото напрежение, които променят глобалния пазар на полупроводниците.


Катализатор на растежа


Основният двигател на звездните резултати на TSMC е нарастващото търсене на чипове с изкуствен интелект. Разпространението на големи езикови модели като ChatGPT и техните китайски аналози разпали нуждата от все по-мощни и ефективни изчислителни ресурси. Като доминиращ играч в производството на съвременни чипове, TSMC е в отлична позиция да се възползва от тази тенденция.


Финансови акценти и бъдещи перспективи


TSMC отчете нетни приходи за първото тримесечие в размер на 592,64 млрд. тайвански долара, което е приблизително 18,87 млрд. щатски долара, което надхвърля очакванията на анализаторите за 582,94 млрд. тайвански долара. Нетните печалби също надхвърлиха прогнозите, като достигнаха 225,49 млрд. тайвански долара в сравнение с очакваните 213,59 милиарда. Това означава 16,5% увеличение на приходите на годишна база и 8,9% увеличение на нетната печалба.


В перспектива мениджърският екип на TSMC прогнозира "здравословен" растеж през 2024 година. Главният изпълнителен директор К.К. Уей приписва този оптимизъм на "технологичното лидерство и по-широката клиентска база" на компанията. По-специално, Уей подчерта нарастващото търсене на сървърни процесори с изкуствен интелект, като очаква приносът на приходите от този сегмент да се "увеличи повече от два пъти през тази година". Тази оптимистична перспектива е допълнително подкрепена от ангажимента на TSMC за непрекъснати иновации. Понастоящем компанията е единственият производител на 3-нанометрови чипове и планира да започне масово производство на още по-усъвършенствани 2-нанометрови чипове през 2025 година.


Пазарна доминация и конкурентно предимство


Пазарната доминация на TSMC е неоспорима. По данни на Counterpoint Research през четвъртото тримесечие на 2023 година компанията е завладяла зашеметяващите 61% от глобалните приходи от леярски услуги. Това лидерство се изразява в значително конкурентно предимство, което се изразява във водещия в индустрията марж на нетната печалба на TSMC от 40% в сравнение със средния марж за индустрията от 14%. Тази отлична рентабилност се дължи основно на фокуса на компанията върху производството на съвременни чипове, особено 7-нанометрови и по-малки чипове, които се отличават със значително по-високи маржове.


Преодоляване на предизвикателствата и геополитическите течения


Въпреки че TSMC се радва на доминираща позиция, тя не е лишена от предизвикателства. Миналата година компанията се сблъска с макроикономически насрещни ветрове и корекции на запасите. Производителите на смартфони и персонални компютри, които се бяха запасили с чипове по време на пандемията, се сблъскаха с излишни запаси, тъй като търсенето намаля след пандемията. Освен това неотдавнашното земетресение в Тайван, най-силното от 25 години насам, временно наруши дейността. Въпреки това мениджърският екип на TSMC омаловажи дългосрочното въздействие, като увери инвеститорите, че по-голямата част от загубеното производство ще бъде възстановена през второто тримесечие с минимално въздействие върху приходите.


В геополитически план неотдавнашното одобрение от страна на правителството на САЩ на финансиране в размер до 6,6 млрд. долара за дъщерното дружество на TSMC в Аризона за изграждане на водещ завод за производство на чипове означава стратегическа промяна. Целта на този ход е да се укрепят вътрешните възможности за производство на чипове в САЩ и да се намали зависимостта от чуждестранни доставчици като TSMC. Макар че дългосрочните последици от това развитие предстои да се видят, то подчертава нарастващото значение на технологията на чиповете в геополитическия пейзаж.


Светло бъдеще за TSMC


Добрите резултати на TSMC през първото тримесечие подчертават позицията ѝ на ключов играч в световната полупроводникова индустрия. Нарастващото търсене на чипове с изкуствен интелект, съчетано с непоколебимия й ангажимент за технологичен напредък, поставя компанията в позиция на устойчив растеж. В дългосрочен план обаче от решаващо значение ще бъде ориентирането в геополитическите течения и ефективното управление на потенциалните смущения. Тъй като светът става все по-зависим от модерните технологии за чипове, бъдещата траектория на TSMC несъмнено ще бъде тема на жив интерес както за инвеститорите, така и за анализаторите в индустрията.