TSMC надмина очакванията за четвъртото тримесечие на фона на предизвикателствата в полупроводниковата индустрия

Тайванският производител на чипове прогнозира над 20% ръст на приходите за 2024 година благодарение на нарастващото търсене на чипове от висок клас за изкуствен интелект.

Публикувано от Божидар Балевски яну 18, 2024 в Пазари

Тайванската компания за производство на полупроводници Taiwan Semiconductor Manufacturing Company - TSMC, най-големият в света производител на чипове, отчете по-добри от очакваните печалба и приходи за четвъртото тримесечие на предходната година, като се противопостави на предизвикателствата, породени от по-слабите макроикономически условия. Финансовите резултати на гиганта в областта на полупроводниците се следят отблизо в технологичната индустрия, като се има предвид важната му роля в производството на усъвършенствани процесори за големи клиенти като Apple и Nvidia. В този анализ се разглеждат резултатите на TSMC за четвъртото тримесечие, оценява се позиционирането на компанията в сферата на полупроводниците и се разглеждат перспективите на компанията в условията на продължаващите макроикономически пречки.


Силни финансови резултати на фона на предизвикателствата в индустрията


Резултатите на TSMC за четвъртото тримесечие показаха устойчивост пред по-широките предизвикателства, които оказват влияние върху полупроводниковата индустрия. Въпреки спада на приходите с 1,5 % спрямо предходната година, възлизащи на 625,53 млрд. тайвански долара или 19,62 млрд. щатски долара, и спада на нетната печалба с 19,3 % до 238,71 млрд. тайвански долара или 7,57 млрд. щатски долара, цифрите надхвърлиха консенсусните оценки. Анализаторите очакваха приходи в размер на 618,31 млрд. тайвански долара и нетна печалба от 225,22 млрд. тайвански долара. Спадът в нетната печалба съответства на прогнозата на TSMC за приходи за четвъртото тримесечие между 18,8 и 19,6 млрд. долара.


По време на разговора за приходите главният изпълнителен директор на TSMC К.К. Уей призна предизвикателствата, пред които е изправена полупроводниковата индустрия през 2023 година, характеризираща се с макроикономически условия и цикъл на регулиране на запасите. Тази предизвикателна среда засегна основните производители на чипове, включително Samsung Electronics и SK Hynix, тъй като търсенето на потребителска електроника като смартфони и лаптопи отбеляза спад след пандемията, което доведе до излишни запаси от чипове.


Главният изпълнителен директор Уей подчерта последователното увеличение на приходите с 14,4 % спрямо третото тримесечие, като го отдаде на продължаващото силно разгръщане на водещата в индустрията 3-нанометрова технология на TSMC. Технологичните постижения на TSMC играят решаваща роля в производството на най-модерните процесори, използвани в iPhone на Apple.


Перспективи за 2024 година и позициониране на индустрията


Въпреки препятствията, с които се сблъска през 2023 година, главният изпълнителен директор Уей изрази оптимизъм относно перспективите на компанията през 2024 година. Той заяви, че TSMC е добре позиционирана, за да улови възможностите за растеж в областта на високопроизводителните изчисления, особено стимулирани от нарастващата поява на генеративни приложения на изкуствения интелект. Очакванията за здравословен растеж през 2024 година се подкрепят от продължаващото силно разрастване на тринанометровите технологии на TSMC и стабилното търсене на петнанометрови технологии и приложения, свързани с изкуствения интелект.


Доминиращата позиция на TSMC в областта на полупроводниците за изкуствен интелект е подчертана от Брейди Уанг, асоцииран директор в Counterpoint Research, който изтъкна силното нарастване на N3 (3-нанометрови) технологии на компанията и значителната ѝ роля в осигуряването на сложни 5-нанометрови технологии за компютърни устройства с изкуствен интелект. Оценката на Уанг подчертава ключовата позиция на TSMC в полупроводниковата индустрия, особено след като през 2024 година се очаква рязко увеличение на приложенията за персонални компютри, базирани на изкуствен интелект.


Нанометровите технологии на TSMC


Споменаването на нанометри в производството на полупроводници означава размера на отделните транзистори в чипа. Настоящите производствени възможности на TSMC включват 3-нанометрови чипове, които са известни с по-малкия си размер на транзисторите, което води до по-мощни и ефективни чипове. С напредването на индустрията TSMC планира да започне масово производство на 2-нанометрови чипове до 2025 година, което допълнително ще затвърди технологичното ѝ лидерство.


По-малките нанометрични размери, постигнати от TSMC, позволяват поставянето на повече транзистори върху един полупроводник, което допринася за разработването на най-съвременни електронни устройства. Ангажиментът на компанията да остане в челните редици на технологичния напредък я определя като ключов играч в оформянето на бъдещето на полупроводниците.


Предизвикателства и макроикономически препятствия


Въпреки че TSMC очаква положителна траектория през 2024 година, главният изпълнителен директор Вей предупреди за продължаващите макроикономически насрещни ветрове, които могат да повлияят на потребителските нагласи и пазарното търсене. Несигурността в глобалния икономически пейзаж поставя предизвикателства и TSMC продължава да следи за потенциални промени, които биха могли да засегнат дейността ѝ.


Впечатляващото представяне на TSMC през четвъртото тримесечие на предходната година подчертава нейната устойчивост на фона на предизвикателствата, пред които е изправена полупроводниковата индустрия. Стратегическият фокус на компанията върху усъвършенстването на нанометровите технологии, особено в сферата на приложенията на изкуствения интелект, я позиционира като основен играч в оформянето на бъдещето на полупроводниците. Докато TSMC се ориентира в променящия икономическа обстановка, нейният ангажимент за иновации и технологично лидерство ще играе ключова роля в определянето на траекторията на полупроводниковата индустрия през следващите години. Перспективите за 2024 година предполагат продължителен растеж и устойчив фокус върху посрещането на изискванията на постоянно развиващата се технологична екосистема.