Трусове по върха на водеща банка

Ето каква е промяната

Публикувано от Божидар Балевски май 30, 2024 в Пазари

UBS Group AG назначи Роб Карофски за нов ръководител на операциите си в Съединените щати и за съдиректор на отдела за управление на благосъстоянието заедно с Икбал Хан, с което направи значителна промяна в ръководните си редици, която може да подготви почвата за това кой евентуално ще замени главния изпълнителен директор Серджо Ермотити.


Хан, който досега ръководеше самостоятелно отдела за управление на благосъстоянието, ще поеме допълнителни отговорности като президент на Азиатско-тихоокеанския регион, както бе обявено от базираната в Цюрих банка миналия четвъртък. Очаква се той да се премести в Азия по-късно през годината.


Пренареждането идва в момент, когато UBS се подготвя да финализира сливането си с Credit Suisse и коригира стратегическия си фокус към Северна и Южна Америка и Азия. Повишението на Карофски е част от инициативата на Ермоти за разширяване на влиянието на банката в САЩ, докато разширената роля на Хан ще му позволи да се съсредоточи върху областите с бърз растеж.


Анализаторът Андреас Вендити от Vontobel отбеляза: „С тези промени Икбал и Роб се очертават като водещи претенденти да наследят Серджо Ермоти като главен изпълнителен директор на UBS, когато той реши да се пенсионира, което вероятно ще стане след няколко години.“


Преструктурирането има за цел да осигури на Хан и Карофски цялостен управленски опит в различни сектори на банката, като по този начин подобри профилите им за предстоящата надпревара за наследяване на поста главен изпълнителен директор, според запознат източник.


Това стратегическо разделение им възлага специфични предизвикателства - на Карофски фокус върху разширяването на конкурентния американски пазар, а на Хан - върху ключовия сектор за управление на богатството - като гарантира, че и двамата са силно мотивирани, допълни източникът, предпочел да запази анонимност.


Неотдавнашното повишение на Карофски беше съобщено първо от Блумбърг. Междувременно акциите на UBS остават стабилни на пазара в Цюрих, като отчитат 8% ръст през тази година.


UBS продължава да полага усилия да се интегрира с бившия си конкурент и отложи очакваното пенсиониране на Ермоти от втория му мандат като главен изпълнителен директор за началото на 2027 г. Ермоти се фокусира върху позиционирането на банката за растеж след сливането, като по-специално се стреми да засили присъствието си в САЩ, където тя исторически изостава от конкурентите си на Уолстрийт.


Освен това сред потенциалните кандидати за поста главен изпълнителен директор са Беатрис Мартин, която ръководи изключително важния отдел, управляващ ликвидацията на активите на Credit Suisse, и Сабине Келер-Бусе, ръководител на швейцарските операции на UBS.


57-годишният Карофски беше назначен за едноличен ръководител на подразделението за инвестиционно банкиране на UBS през 2021 г., използвайки богатия си опит в областта на търговията. Той се присъединява към UBS през 2014 г. и играе важна роля в цифровото преустройство на отдела за пазарите. Инвестиционното банкиране изигра ключова роля за възстановяването на рентабилността на UBS през последното тримесечие, особено със силното си представяне в Северна и Южна Америка на фона на продължаващата интеграция с Credit Suisse.


48-годишният Хан преди това управляваше международния бизнес на Credit Suisse в продължение на няколко години, преди да се присъедини към UBS през 2019 г. като глобален ръководител на отдела за управление на богатството. UBS е призната за най-големия управител на богатство в световен мащаб извън САЩ.


Бившият главен изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер ще се пенсионира и ще напусне обединената структура по-късно тази година, съобщи банката.


Във връзка с това Джордж Атанасопулос и Марко Вала са назначени за съпредседатели на инвестиционната банка и ще се присъединят към изпълнителния съвет. Дамиан Фогел ще поеме поста на Кристиан Блум като главен директор по риска на групата, а Едмънд Кох, настоящият президент на Азиатско-тихоокеанския регион, ще премине на поста регионален председател.


Наурин Хасан, досегашният ръководител на Американския регион, ще се оттегли от банката.