Този петролен гигант изпитва сериозни затруднения

Вижте какво се обърка в плановете на Shell

Публикувано от Божидар Балевски юли 05, 2024 в Пазари

Shell очаква отписване на до 2 млрд. долара след забавянето на завода за биогорива.


Обезценката се дължи основно на спрян завод за биогорива в Нидерландия и на продажбата на съоръжение за химикали в Сингапур.Очаква се резултатите от търговията с газ да намалеят след силните резултати през предходните тримесечия.


Очакванията на Shell


Shell Plc прогнозира до 2 млрд. долара обезценки в приходите си за второто тримесечие, дължащи се основно на забавеното строителство на завод за биогорива в Нидерландия и продажбата на завода за химикали в Сингапур.


Откакто пое поста през януари миналата година, главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван се ангажира да подобри резултатите на компанията и да увеличи възвръщаемостта на инвеститорите. Неговата стратегия включва съкращаване на работни места, продажба на активи и стратегически подход за намаляване на въглеродните емисии.


Забавяне на завода за биогорива


По-рано тази седмица Shell обяви, че спира строителството на завода си за биогорива в Ротердам, за да преоцени насоката на проекта. Очаква се това решение да доведе до непарична обезценка след данъчно облагане в размер между 600 млн. и 1 млрд. долара. След като бъде завършен, холандският завод има за цел да произвежда устойчиво авиационно гориво и възобновяем дизел, очаквайки увеличеното търсене на енергия с ниски въглеродни емисии. Преходът към нулеви нетни емисии обаче се сблъсква с критики, особено от страна на десни популисти, които поставят под въпрос разходите.


Сравнителни движения в индустрията


Наскоро BP Plc намали плановете си за производство на биогорива в рафинерията си в Чери Пойнт в САЩ и в завода в Линген в Германия. Въпреки това Shell продължава да се ангажира с постигането на нулеви нетни емисии до 2050 г., като набляга на разумното използване на акционерния капитал.


Продажба на съоръжения в Сингапур


Shell очаква и допълнително отписване на 600-800 млн. долара, свързано с продажбата на съоръжението за химикали и продукти в Сингапур. Това съоръжение се продава на съвместно предприятие между търговеца на суровини Glencore Plc и индонезийската PT Chandra Asri Pacific.


Действие на търговията с газ


Резултатите от търговията с газ на Shell за второто тримесечие се очаква да намалеят поради сезонните промени на пазара, въпреки че ще останат в съответствие с резултатите на подразделението от преди една година. Подразделението за търговия с газ има значителен принос за печалбите на Shell през последните години, с изключителни приходи в края на 2023 г. и стабилни резултати през първото тримесечие на тази година.


Стратегическите инициативи на Уаел Саван отразяват балансиран подход към преодоляване на пазарните предизвикателства, като същевременно се стремят да постигнат дългосрочните цели за устойчивост и да повишат стойността за акционерите.