Това ли ще е следващият най-успешен инвеститор в света?

Бил Акман иска да направи следващия Berkshire

Публикувано от Божидар Балевски юли 25, 2024 в Пазари

Милиардерът инвеститор Бил Акман се готви да стартира нов публичен инвестиционен фонд - Pershing Square USA, а подходът му го прави да звучи като нещо повече от инвестиционна възможност - почти като движение.


Първоначално Акман е имал за цел да набере около 25 млрд. долара за Pershing Square USA, което според запознати с плана би поставило рекорд по първоначално публично предлагане (IPO) от този вид. Той предвижда фондът да стане толкова известен, че годишните му събрания да привличат тълпи, подобни на тези на събранията на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, и очаква в крайна сметка да се присъедини към основен индекс като S&P 500.


„Това ще бъде компания, която ще бъде значима на публичните пазари“, заявява Акман във видеоклип, популяризиращ първичното публично предлагане на фонда.


Известен с големите си амбиции, Акман, мениджър на хедж фонд, който се превърна във влиятелна онлайн фигура, понякога си поставя цели, които не се реализират напълно. За да успее Pershing Square USA, той трябва да убеди много хора, които го следват в социалните медии, да инвестират въз основа на неговия финансов опит.


Предизвикателства и корекции


Въпреки първоначалните планове на потенциалните инвеститори наскоро беше съобщено, че целта за набиране на средства е намалена на 10 млрд. долара, като някои вътрешни лица предполагат, че дори тази цел може да се окаже предизвикателство. Други смятат, че стратегията е била да се поставят високи очаквания и след това да се намали, за да се създаде усещане за недостиг.


Акман също така трябва да предизвика интерес към структурата на фонда от затворен тип, която е изпаднала в немилост. Подобни фондове, включително един, който Акман стартира в Европа преди десетилетие, често се търгуват под стойността на притежаваните от тях активи.


Той предлага фонда на мениджърите на взаимни фондове, които обикновено инвестират в IPO-та на работещи компании, но са предпазливи по отношение на фондовете за събиране на акции. Очаква се търговията с акциите на Pershing Square USA да започне скоро.


Еволюция и настояща привлекателност на Акман


Акман, който придоби известност като инвеститор активист, се преквалифицира в социален кръстоносец, като редовно споделя мислите си по различни въпроси със своите 1,4 млн. последователи в X, платформата на Илон Мъск за социални медии. Честите му публикации включват политически коментари и спекулации, като например поставянето на въпроса за здравето на президента Байдън, след като Байдън се оттегли от надпреварата чрез социалните медии.


Ерик Херцфелд, президент на Thomas J. Herzfeld Advisors, признава значителния брой последователи на Акман и вижда всяко значително набиране на средства като успех. 


Акман има история на амбициозни проекти. През 2020 г. той набра 4 млрд. долара за дружество със специална цел за придобиване (SPAC), въпреки че се сблъска с неуспехи при осъществяването на сделката с Universal Music Group. Неотдавна той получи одобрение за нов инвестиционен инструмент - дружество със специална цел за придобиване на права (SPARC), което предлага на инвеститорите възможност да купят сделка, която Акман представя.


Бъдещи перспективи


Преди това Акман е инициирал различни проекти, насочени към решаване на социални проблеми, като например изследване на ваксини и използване на изкуствен интелект за откриване на плагиатство в най-добрите университети, въпреки че актуализациите за тези инициативи са оскъдни.


Въпреки това Акман има опит в смелите ходове, които се отплащат. След значителни загуби от инвестиции като Valeant Pharmaceuticals и Herbalife, той обърна нещата, постигайки петгодишна годишна възвръщаемост от 31,2% в основния си фонд до края на 2023 г., което значително надминава S&P 500.


Акман планира да направи Pershing Square публичен през следващата година, като наскоро продаде дял, който оценява фирмата му на около 10,5 млрд. долара. Постъпленията ще помогнат за финансирането на новите му начинания, включително Pershing Square USA.


Структура на фонда и пазарна стратегия


Pershing Square USA ще продаде фиксиран брой акции при публично предлагане, като инвеститорите ще могат да излязат от него само чрез продажба на акции на свободния пазар. Фондът ще имитира основния фонд на Акман за подбор на акции, който инвестира в компании като Chipotle и Hilton и понякога включва макроикономически хеджирания.


Напоследък фондовете от затворен тип не са толкова популярни, като през последните три години са набрали само 5 млрд. долара от първични публични предлагания. Европейският фонд на Акман, Pershing Square Holdings, се търгува със значителна отстъпка, въпреки че първоначално той очакваше да се търгува с премия.


Акман се надява, че Pershing Square USA ще бъде оценен по различен начин. Той подчертава, че инвеститорите не бива да гледат на него като на типичен фонд от затворен тип и планира да използва своята „звездна сила“, за да привлече интерес, особено след като може да го рекламира пред американските инвеститори и в социалните медии. Джейсън Кефарт от Morningstar предполага, че Акман ще разчита на репутацията си, за да стимулира интереса към фонда.