Това ли е новата възможност в технологичния сектор?

Силни резултати и адопция на изкуствения интелект отварят нови възможности пред тази компания

Публикувано от Божидар Балевски юни 05, 2024 в Пазари

Hewlett Packard Enterprise (HPE), водеща компания в технологичната индустрия, получи значително одобрение от Уолстрийт след публикуването на последния си тримесечен отчет за приходите, което доведе до значително увеличение на стойността на акциите ѝ. След съобщението акциите на компанията отбелязаха ръст от 13%, достигайки 19,90 USD, отбелязвайки най-значителния възход от над четири години насам, според Dow Jones Market Data. По-широкият индекс S&P 500 отбеляза умерено увеличение от 0,3% по време на същия период.

Успехът на компанията се дължи главно на повишеното търсене на нейните сървъри за изкуствен интелект, което накара анализаторите да преразгледат финансовите прогнози за текущата финансова година. Тази положителна тенденция беше допълнително подсилена от ефективността на HPE при управлението на натиска върху маржовете, което я отличава от нейните конкуренти.

Анализатори от индустрията преоцениха позицията на HPE в сектора на изкуствения интелект и неговия потенциално въздействие върху бъдещия растеж. Анализаторите от Raymond James, водени от Саймън Леополд, повишиха целевата цена на акциите си от $19 на $23, като запазиха рейтинга Outperform. Те отбелязаха, че HPE успешно се справя с натиска върху маржовете по-добре от своите конкуренти, като използва икономически ефективни стратегии и надеждни услуги на системата за изкуствен интелект.

Evercore ISI, с Амит Даряни начело, също коригира целевата си цена от $18 на $22, като потвърди рейтинга In Line. Те подчертаха, че макар бизнесът с изкуствен интелект в HPE да е бил подложен на контрол, последните резултати показват, че компанията притежава конкурентно предимство на пазара на изкуствен интелект.

Въпреки това анализаторите от Susquehanna, включително Мехди Хосейни, макар да признаха силните страни на тримесечието, останаха предпазливи по отношение на конкурентната позиция на HPE. Те повишиха целевата си цена от $14 на $20, но запазиха неутрален рейтинг, изразявайки загриженост относно липсата на ключови продукти, ориентирани към растежа, и продължаващия конкурентен напредък на HPE от страна на компании като NetApp и Dell Technologies във веригата за доставки на изкуствен интелект.