Топ компании, които няма да бъдат засегнати от изборите в САЩ

Финансова медия назовава потенциални печеливши

Публикувано от Божидар Балевски юли 24, 2024 в Пазари

Докато политическите новини доминират в заглавията на вестниците, опитните инвеститори знаят, че качествените акции на разумни оценки все още са ключът към успеха. Въпреки предизборния шум, прекаленото фокусиране върху политиката може да отвлече вниманието. Според Дейвид Бахнсен, главен инвестиционен директор в The Bahnsen Group, „приходите, Федералният резерв и геополитиката са по-значими пазарни фактори от изборите“.


Компаниите, които не зависят от изборите


Използвайки инструмента за скрининг на акции на FactSet, Barron's идентифицира 10 акции с голяма и средна пазарна капитализация в индекса Russell 1000, които се търгуват под мултипликатора на по-широкия пазар от около 22 пъти прогнозната печалба. Очаква се тези компании да отчетат двуцифрен ръст на печалбите и продажбите и възвръщаемост на собствения капитал от над 10% през тази година.


Goldman Sachs (GS): С пазарната си капитализация, която я прави най-голямата компания в нашия списък, акциите на Goldman Sachs нараснаха с повече от 25% през тази година. Въпреки това тя се търгува на цена, която е само 13 пъти по-висока от очакваната печалба на акция за следващата година. Инвестиционната банка може да се възползва от потенциалното намаляване на лихвите от страна на Фед и от увеличаването на сливанията и придобиванията, ако Тръмп си осигури втори мандат.


Progressive (PGR):Големият автомобилен застраховател, конкурент на Geico на Berkshire Hathaway, често е възхваляван от Уорън Бъфет и заместник-председателя на Berkshire Аджит Джаин. С очаквана възвръщаемост на собствения капитал от близо 27% през тази година, Progressive се търгува на цена от около 18 пъти прогнозната печалба, което е под петгодишната средна стойност от 21 пъти.


Други компании


General Dynamics (GD): Изпълнител на отбранителни продукти, който остава силен. Покрай скорошните войни акциите на компанията са се повишили значително. Постоянната милитаризация на Европа ще бъде още един фактор за развитието на компанията.


SLB: Компания за петролни услуги. Компанията предлага широка гама услуги от геоложки проучвания до софтуер управляващ миннодобивните машини.


Newmont: Известна компания за добив на злато. Това е най-голямата компания за златодобив в света, като добива й на злато се извършва в страни като Америка, Канада, Мексико и т.н.


В сектора на потребителските услуги компании като Royal Caribbean, Lululemon (LULU) и Skechers изглеждат обещаващи, което може да отрази стабилния икономически растеж в САЩ.


First Solar (FSLR): Въпреки неотдавнашните политически предизвикателства и спада от 15 % през последния месец, First Solar е привлекателна опция при цена от само 16 пъти по-висока от прогнозната печалба за 2024 г. Компанията очаква печалбите ѝ да нараснат с над 75% през тази година и с близо 60% през 2025 г.


Block (SQ): Собственик на Square и Cash App, Block се носи на вълната на бързия растеж на мобилните плащания и повишения интерес към криптовалутите. Свързаните с биткойни транзакции съставляват около 46% от общите продажби на компанията през последното тримесечие и тя притежава около 573 млн. долара в биткойни. Block се търгува на цена, която е около 20 пъти по-висока от прогнозата за тазгодишните приходи.


Тези компании са добре позиционирани, за да постигнат успех, независимо от политическите промени във Вашингтон. Дайте приоритет на печалбите пред резултатите от анкетите за стабилна инвестиционна стратегия.