Топ 10 на акциите от S&P 500 с поне 4% дивидентна доходност

Ето ги отличниците на пазара, които изплащат и добър дивидент

Публикувано от Божидар Балевски юни 21, 2024 в Пазари

С наближаването на втората половина на 2024 г. основните индекси на Уолстрийт се движат близо до пиковите си нива, което кара инвеститорите да търсят надеждни източници на доход и стабилност. В отговор на това Seeking Alpha старателно изготви списък с 10-те най-добри акции от S&P 500, като специално се насочи към тези с дивидентна доходност от поне 4%. Този критерий за подбор не само гарантира фокус върху фирмите в рамките на S&P 500, но и дава приоритет на значителната възвръщаемост на дивидентите.


Ето и списък на 10-те най-добрe представящи се акции от S&P 500 по доходност от дивиденти:


1. Diamondback Energy (FANG): Diamondback Energy е начело на класацията с впечатляващ ръст от 25,4% от началото на годината и предлага дивидентна доходност от 4,46%.


2. Williams Companies (WMB): Близо до върха с 21,1% ръст от началото на годината и дивидентна доходност от 4,52%.


3. Hasbro (HAS): Известна със солидното си портфолио от развлекателни продукти, Hasbro е нараснала с 20,2 % от началото на годината и има доходност от 4,61 %.


4. Best Buy Co. (BBY): Със значителен ръст от 16,1% от началото на годината Best Buy осигурява доходност от 4,14%.


5. ONEOK, Inc. (OKE): Тази енергийна компания отбеляза 13,9 % увеличение от началото на годината и предлага дивидентна доходност от 4,98 %.


6. Altria Group (MO): Altria Group (MO) е известна със значителната си доходност, която се е повишила с 13,5% от началото на годината и предлага дивидент от 8,81%.


7. Prudential Financial (PRU): С 13,1% увеличение от началото на годината Prudential предлага доходност от 4,44%.


8. Kinder Morgan (KMI): Тази компания за енергийна инфраструктура е нараснала с 11,4% от началото на годината и осигурява доходност от 5,85%.


9. T. Rowe Price Group (TROW): С ръст от 9,2 % от началото на годината, тази компания за управление на инвестиции предлага доходност от 4,20 %.


10. AT&T (T): AT&T завършва списъка с ръст от 8,9 % от началото на годината и води с висока доходност от 6,12 %.


Диверсифицирано инвестиране в дивиденти: Водещи ETF-и през 2024 г.


За тези инвеститори, които търсят по-широка експозиция отвъд отделните акции, следните борсово търгувани фондове (ETF), фокусирани върху дивидентите, представляват жизнеспособни възможности, като всеки от тях демонстрира забележително представяне през 2024 г:


1. Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG): Постига 8,5% увеличение от началото на годината.

2. Vanguard High Dividend Yield Index ETF (VYM): увеличение с 6,5% от началото на годината.

3. Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD): По-скромна печалба от 2,6% YTD.

4. iShares Core Dividend Growth ETF (DGRO): Поскъпнал със 7,5% от началото на годината.

5. SPDR S&P Dividend ETF (SDY): Показва ръст от 2,7% от началото на годината.

6. iShares Select Dividend ETF (DVY): С ръст от 2,9% от началото на годината.

Тези ETF-и не само диверсифицират риска, но и обхващат редица сектори, осигурявайки балансиран подход към инвестирането в дивиденти. С развитието на инвестиционния пейзаж тези активи предлагат стратегическа комбинация от растеж и доход, като обслужват както консервативни, така и ориентирани към растеж инвеститори, които искат да подобрят портфейлите си в условията на нестабилна пазарна среда.


Когато обмисляте инвестиции в борсово търгувани фондове (ETF) в качеството си на европейски инвеститор, е от решаващо значение да се съсредоточите върху тези, които са в съответствие с разпоредбите на UCITS. Фондовете на ПКИПЦК са специално разработени, за да отговарят на стандартите на Европейския съюз за защита на инвеститорите и ликвидност, което ги прави подходящи за широко разпространение в рамките на ЕС.