Топ инвеститор се подигра на Tesla като инвестиция

Вижте какво заяви един от най-известните инвеститори за компанията

Публикувано от Божидар Балевски юли 11, 2024 в Изкуствен интелект

Ветеранът инвеститор Бил Грос отбеляза, че Tesla на Илон Мъск се държи подобно на спекулативна акция, предпочитана от инвеститорите на дребно.


"Tesla се държи като мемe акция - лоши фундаментални показатели, но бързо нарастване на цените", заяви Грос, бивш главен инвестиционен директор и съосновател на Pimco, в публикация в X (бивш Twitter) във вторник следобед. "Но изглежда, че вече почти всеки ден се появява нова мемe акция. Повечето от тях са схеми за изпомпване и изхвърляне."


Кой е Бил Грос


Бил Грос, често наричан "Кралят на облигациите", е забележителна фигура в света на финансите. С кариерата си, продължаваща повече от четири десетилетия, Грос оставя незаличима следа на пазара на облигации и управлението на инвестиции, като си спечелва репутацията на проницателен специалист, стратегически проницателен и със значителен принос в тази област.


Роден на 13 април 1944 г. в Мидълтаун, Охайо, Бил Грос проявява ранен интерес към числата и финансите. Продължава висшето си образование в университета Дюк, където през 1966 г. получава диплома по психология. След бакалавърската си степен Грос служи във военноморските сили на САЩ - опит, който му вдъхва дисциплина и строга работна етика. По-късно, през 1971 г., той получава магистърска степен по бизнес администрация от Училището по мениджмънт на Калифорнийския университет в Андерсън, с което поставя началото на блестящата си кариера в областта на финансите.


През 1971 г. Грос става съосновател на Pacific Investment Management Company (Pimco) - фирма, която ще направи революция в инвестирането в облигации. Под негово ръководство Pimco се превръща от малка компания в една от най-големите и влиятелни фирми за управление на активи в света, която управлява трилиони долари. Иновативните стратегии на Грос и задълбоченото му разбиране на пазара на облигации му спечелиха широко признание и затвърдиха статута му на пионер в инвестициите с фиксирана доходност.


В Pimco Грос играе важна роля в разработването на Total Return Fund, който се превръща в един от най-големите и успешни облигационни фондове в света. Способността му да предвижда пазарните тенденции и да взема смели инвестиционни решения донесе значителна възвръщаемост на инвеститорите и изведе Pimco начело на индустрията.


Инвестиционната философия на Грос се характеризираше с щателен анализ на макроикономическите тенденции, усет към детайлите и готовност за поемане на пресметнати рискове. Той беше известен с откровените си възгледи за икономическата политика и динамиката на пазара, като често споделяше прозренията си чрез широко четени инвестиционни прогнози и медийни изяви. Неговите прогнози и пазарни коментари бяха внимателно следени както от инвеститорите, така и от политиците.


През цялата си кариера Грос подчертаваше значението на активното управление и диверсификацията, като се застъпваше за балансиран подход към инвестирането, който дава приоритет както на управлението на риска, така и на генерирането на доходност. Неговите стратегии често включваха комбинация от висококачествени облигации, деривати и други ценни книжа с фиксирана доходност, пригодени да се справят със сложността на глобалните финансови пазари.


През 2014 г. Грос направи изненадващ ход, като напусна Pimco и се присъедини към Janus Capital Group, където продължи да управлява фондове и да споделя своите пазарни прозрения. Въпреки противоречията и предизвикателствата, които белязаха напускането му на Pimco, Грос остана уважавана и влиятелна фигура в инвестиционната общност.


Грос се оттегли от активното управление на фондове през 2019 г., оставяйки след себе си наследство от иновации, високи постижения и трансформиращо въздействие върху пазара на облигации. Приносът му в областта на инвестициите с фиксирана доходност е признат с множество награди и отличия, което затвърждава мястото му на един от най-великите инвеститори на всички времена.


Пътят на Бил Грос от момче от малък град до титан на пазара на облигации е доказателство за неговата интелигентност, решителност и визионерско мислене. Влиянието му върху света на финансите е неизмеримо, а наследството му продължава да вдъхновява инвеститори и финансови специалисти по целия свят. Като "крал на облигациите" Грос не само оформи начина, по който мислим за инвестициите с фиксирана доходност, но и постави стандарт за съвършенство, който ще остане в сила за следващите поколения.


Защо Тесла е меме акция според Бил Грос


Tesla е свидетел на впечатляваща 10-дневна печеливша серия, като акциите ѝ са поскъпнали с 43,6% от 24 юни насам. Това рали започна, след като данните за производството и доставките на автомобили на Tesla през второто тримесечие надхвърлиха очакванията на анализаторите и след като Илон Мъск обяви, че компанията ще даде повече информация за робо такситата по-късно тази година.


Грос, някога най-влиятелният инвеститор на американския пазар на облигации, се пита дали силният доклад за доставките оправдава забележителното увеличение на акциите на Tesla.


80-годишният инвеститор оприличи Tesla на други популярни меме акции като Chewy, Zapp и прословутата GameStop. Chewy придобива статут на меме акция, след като онлайн личността Roaring Kitty, която изигра значителна роля в рязкото увеличение на GameStop през 2021 г., закупи голям дял в търговеца на дребно с домашни любимци.


По-рано Грос разкри, че се е занимавал с търговия с опции за GameStop и AMC през 2022 г. с цел бързи печалби, като ги нарече "акции на лотарийни билети".


Въпреки неотдавнашния скок на Tesla, акциите ѝ са се повишили само с около 6% за годината, изоставайки от 17% ръст на S&P 500.