Anthropic ще се бори с доминацията на OpenAI в изкуствения интелект

Google ще инвестира до 2 млрд. долара в стартъпа, основан от бивши служители на OpenAI

Публикувано от Божидар Балевски дек 27, 2023 в Изкуствен интелект

Anthropic ще се бори с доминацията на OpenAI в изкуствения интелект


Google ще инвестира до 2 млрд. долара в стартъпа, основан от бивши служители на OpenAI.


Стартъпът за изкуствен интелект Anthropic, основан от бивши служители на OpenAI, е в напреднала фаза на обсъждане на значителен кръг на финансиране в размер на 750 млн. долара, ръководен от Menlo Ventures. Ако този кръг е успешен, оценката на Anthropic ще достигне впечатляващите 18,4 млрд. долара, което е забележително увеличение от 4,5 пъти в сравнение с оценката й от 4,1 млрд. долара по-рано тази година. Това развитие на финансирането позиционира Anthropic като значим играч в развиващия се пейзаж на изкуствения интелект, особено в областта на усъвършенстваните чатботове, където тя се конкурира пряко с OpenAI.


Последният кръг на финансиране следва предишните успешни усилия на Anthropic за набиране на средства, при които компанията набра общо 750 млн. долара през април и май тази година. Забележително е, че в един от тези кръгове Google придоби 10% дял в Anthropic. Освен това през октомври Google се ангажира със значителна дългосрочна инвестиция в размер до 2 млрд. долара в Anthropic, като първоначално ще влее 500 млн. долара в брой, а с течение на времето ще инвестира още 1,5 млрд. долара. Този стратегически съюз с индустриални гиганти като Google подчертава потенциала на Anthropic да предефинира пейзажа на приложенията, управлявани от изкуствен интелект.


Anthropic, създадена през 2021 година, е получила подкрепа от големи корпорации, включително Google, Salesforce и Zoom. Отпечатъкът на компанията в сектора на изкуствения интелект (ИИ) се илюстрира от нейния водещ продукт, Claude 2, който е сериозен конкурент на ChatGPT на OpenAI. Широкото приемане на Claude 2 от известни компании като Slack, собственост на Salesforce, Notion и Quora подчертава нарастващото търсене на усъвършенствани инструменти за комуникация, базирани на ИИ.


Claude 2 се отличава със способността си да обобщава обширни масиви от текстови данни, като може да се похвали с капацитет до 75 000 думи, което се равнява на обема на една книга. По този начин той изпреварва конкуренти като ChatGPT, който е ограничен до обработката на около 3000 думи. Различнирв възможности на Claude 2 го превръщат в ценен актив за потребители, които търсят цялостно обобщаване на данни в различни формати, включително бележки, писма и истории.


Екипът на основателите на Anthropic включва известни фигури от OpenAI, като Дарио Амодей, бивш вицепрезидент по изследванията, и сестра му Даниела Амодей, бивш вицепрезидент по безопасността и политиката в OpenAI. Колективният експертен опит на екипа играе ключова роля в разработването на авангардните модели на изкуствения интелект на Anthropic.


Бъдещето пред Anthropic


В една индустрия, в която търсенето на големи езикови модели бързо изпреварва настоящите възможности, Anthropic вижда богати възможности за растеж. Даниела Амодей подчерта уникалната динамика на настоящия бизнес пейзаж, който се характеризира с безпрецедентно търсене на усъвършенствани езикови модели. Според нея пазарът е достатъчно експанзивен, за да побере множество участници с разнообразни случаи на употреба, отразяващи разнообразните нужди на потребителите, търсещи решения, базирани на изкуствен интелект.


Ангажиментът на Anthropic към иновациите е допълнително подчертан от мащабните усилия за разработване, които стоят зад най-новия чатбот на компанията. Компанията инвестира значителни средства и разгърна екип от 30 до 35 експерти директно върху модела с ИИ, като общо 150 специалиста подкрепят проекта. Резултатът, Claude 2, е признат за надежден по отношение на "самосъзнанието", което е критичен аспект за точното разбиране на ограниченията на знанията му и предоставянето на информирани отговори.


Докато Anthropic се ориентира в сложността на осигуряването на значително финансиране и разширяването на пазарното си присъствие, общността на изкуствения интелект очаква по-нататъшно развитие в този динамичен и конкурентен сектор. Стратегическото вливане на средства и партньорствата с технологични гиганти позиционират Anthropic като могъща сила в оформянето на бъдещето на комуникационните инструменти, задвижвани от ИИ, проправяйки пътя за иновативни решения в епоха на безпрецедентно търсене.