Изкуствен интелект и космически технологии - Анализ на бизнеса на Armada

Стартъпът Armada пренася силата на изкуствения интелект на отдалечени места, като използва сателитите на SpaceX Starlink.

Публикувано от Божидар Балевски дек 19, 2023 в Изкуствен интелект

В новаторско обединение на изкуствения интелект и космическите технологии стартъпът Armada, ръководен от бившия главен изпълнителен директор на DataRobot Дан Райт, започна мисия за пренасяне на изкуствен интелект в най-отдалечените точки на света. Със стратегическо партньорство със сателитите Starlink на SpaceX Armada има за цел да се справи с предизвикателството за използване на огромни количества данни, генерирани на отдалечени места - от петролни платформи до мини - и да ускори прилагането на изкуствения интелект в промишлеността.


Отдалечените места - от петролни платформи и мини до военни бази - са изправени пред общо препятствие: изобилието от данни, генерирани от сензори, камери и дронове. Тези данни, често в терабайти, остават до голяма степен неизползвани поради липсата на изчислителна инфраструктура. Главният изпълнителен директор на Armada, Дан Райт, изрази учудването си от неизползвания потенциал, заявявайки: "Нищо не се прави с тези данни и това ми се стори безумно."


Визията на Armada


В отговор на това предизвикателство Armada прекара изминалата година в разработване на цялостна технологична платформа, предназначена да предостави компютърни възможности на ниво изкуствен интелект на индустриални устройства, работещи в отдалечени среди. В основата на решението на Armada е тясното сътрудничество със SpaceX на Илон Мъск, като се използва по-специално сателитната мрежа Starlink. Платформата, наречена Commander, обхваща софтуерни инструменти за управление и свързване на Starlink и други интернет активи, за да се осигури безпроблемна свързаност в отдалечени райони.


В допълнение към своя софтуерен пакет Armada представи мобилен център за данни, устойчив на атмосферни влияния, наречен Galleon. В тази кутия, проектирана да се побере в задната част на камион, са разположени стелажи с графични процесори (GPU), които са от решаващо значение за работата на моделите на изкуствения интелект. Galleon служи като преносимо решение, което може да бъде разгърнато в рамките на 48 часа на отдалечени места. Това нововъведение е насочено към предизвикателството за създаване на изчислителна инфраструктура в райони, където традиционните инсталации са непрактични.


Макар че няколко стартиращи компании са проучвали възможностите за използване на SpaceX за начинания, свързани с космоса, Armada се отличава с това, че е първата, която изгражда върху сателитната мрежа Starlink на SpaceX. Инструментите на Commander, включително управлението на Starlink, допринасят за възможностите в области, където липсва конвенционална интернет инфраструктура. Този пионерски подход отличава Армада в стремежа ѝ да демократизира възможностите на ИИ извън сферата на установените центрове за данни.


Финансиране и оценка - бърз възход


Въпреки че е на ранен етап и все още няма приходи от клиенти, Armada е привлякла значителни инвестиции. В начален кръг, ръководен от фирмите за рисков капитал Founders Fund, Lux Capital и Shield Capital, компанията набра 15 млн. долара, което я оцени на над 50 млн. долара. Последвалият кръг от финансиране от серия А, воден от инвеститора 8090 Industries, донесе още 40 млн. долара. Настоящата оценка на Armada се оценява на близо 250 млн. долара, което е сигнал за увереност от страна на инвеститорите в нейния потенциал да революционизира приложенията на изкуствения интелект в отдалечени индустрии.


Ръководството на Armada, състоящо се от главния изпълнителен директор Дан Райт и съоснователя Джон Рунян, притежава богат опит в технологичните и правните области. С екип от 60 служители, разпределени в района Сиатъл, Armada се позиционира стратегически, за да се възползва от огромните възможности в областта на енергетиката, производството, минното дело и отбраната. Докато конкурентите се фокусират върху изграждането на по-големи модели на изкуствен интелект, Armada се отличава с това, че се концентрира върху отключването на възможностите на изкуствения интелект за бизнес употреба на места, отдалечени от конвенционалните центрове за данни.


Стратегическо сътрудничество със SpaceX


Описвано като "тясно сътрудничество", партньорството на Armada със SpaceX е от съществено значение за реализирането на нейната визия. Като използва сателитната мрежа Starlink, Armada осигурява свързаност в отдалечени райони, полагайки основите за предоставяне на решения за изкуствен интелект там, където традиционната инфраструктура не достига. Макар че подробностите за сътрудничеството остават поверителни, стратегическото обвързване на Armada със SpaceX създава предпоставки за по-нататъшни иновации в пресечната точка на космическите технологии и технологиите за ИИ.


Пазарен потенциал и бъдещи перспективи


Armada предвижда бъдеще, в което нейната технология ще решава предизвикателства в различни сектори - от енергетиката и производството до отбраната. Въпреки че понастоящем компанията е ангажирана с изпитания за доказване на концепцията, инвеститорите са оптимистично настроени за потенциалното ѝ въздействие. С амбициите си да сключи договори с големи индустриални играчи и Министерството на отбраната на САЩ, пътуването на Armada представлява авантюра с високи залози и потенциални високи печалби.


В развиващия се пейзаж на изкуствения интелект и космическите технологии Armada се очертава като ключов играч, който преодолява цифровото разделение в отдалечени места. Като съчетава възможностите на ИИ със Starlink на SpaceX, Armada открива възможности за обработка на данни в реално време, позволявайки на индустриите да използват пълния потенциал на своите данни. Тъй като компанията се движи по пътя към комерсиализацията, нейните стратегически сътрудничества, иновативни решения и амбициозна визия я позиционират като трансформираща сила при въвеждането на ИИ в най-предизвикателните среди в света.