Български пионер в изкуствения интелект получава $1 млн. от Amazon Web Services

Започва стратегическо партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services

Публикувано от Божидар Балевски дек 14, 2023 в Изкуствен интелект

В стратегически ход Amazon Web Services (AWS) предоставя 1 млн. долара на Института по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет "Св. Климент Охридски". Признат като първия изследователски институт от световен ранг в Източна Европа за изкуствен интелект (ИИ), високата производителност и потенциалът за растеж на INSAIT са причина за значителното дарение. Средствата са предназначени за научни изследвания в областта на формалните методи, включително за подпомагане на заплатите на изследователите, както и за стипендии за докторанти и студенти в института. Едновременно с това е инициирано стратегическо партньорство между изследователите и инженерите на INSAIT и Amazon Web Services.


"Формални методи" се отнасят до набор от математически техники и инструменти, използвани при специфицирането, проектирането и проверката на софтуерни и хардуерни системи. Основната цел на формалните методи е да се гарантира коректността и надеждността на сложни системи чрез прилагане на строги математически разсъждения.


Тези методи включват използването на формални езици и математически модели за точно описание на поведението на дадена система. Като използват математически обозначения и логика, формалните методи позволяват на инженерите и разработчиците на софтуер да определят изискванията към системата, да проектират компоненти и да проверяват дали реализираната система отговаря на спецификациите си.


Формалните методи са особено ценни в критични за безопасността системи, където грешките или бъговете могат да имат тежки последици. Индустрии като космическата, автомобилната, здравната и други използват формални методи, за да повишат надеждността и безопасността на своите системи. Въпреки че тези методи могат да увеличат първоначалните разходи в процеса на разработване, те могат да помогнат за предотвратяване на критични проблеми и да намалят общите разходи за поддръжка и отстраняване на грешки в системата в дългосрочен план.


Според официалното изявление на Amazon Web Services: "INSAIT е първият изследователски институт на глобално ниво в Източна Европа, структуриран по моделите на водещите изследователски институции в света. За кратък период от време INSAIT успя да привлече изключителни международни изследователи в областта на компютърното зрение и машинното обучение, както и силни докторанти от цял свят."


Очаква се подкрепата на AWS да помогне на INSAIT да привлече най-добрите изследователи в областта на изкуствения интелект и формалните методи. Байрън Кук, вицепрезидент на Amazon Web Services и високо ценен инженер в световен мащаб, изрази ентусиазъм за инициативата, като заяви: "За нас е удоволствие да подкрепим INSAIT с дарение от 1 млн. долара и да съдействаме за привличането на професори в тази област. Институтът е вдъхновяваща инициатива и очакваме с нетърпение да установим по-тесни изследователски връзки и механизми за сътрудничество с неговите студенти и преподаватели."


Основателят на INSAIT, професор Мартин Вечев, подчерта значението на дарението, като заяви: "Това е важна стъпка за нас, защото формалните методи са основополагаща област в информатиката, която придобива все по-голямо практическо значение в широк кръг области, включително информационна сигурност, надежден изкуствен интелект, роботика и много други. Финансовата помощ ще ни позволи да разширим изследванията си в тази област."