The New York Times повдига дело за милиарди срещу Microsoft и OpenAI

Медийният гигант обвинява Microsoft и OpenAI в създаването на бизнес модел, основан на "масово нарушаване на авторските права"

Публикувано от Божидар Балевски дек 29, 2023 в Изкуствен интелект

В правен ход, който може да промени границите на интелектуалната собственост в ерата на изкуствения интелект (ИИ), The New York Times подаде съдебен иск срещу технологичния гигант Microsoft и OpenAI, компанията, която стои зад популярния чатбот с изкуствен интелект ChatGPT. В иска се твърди, че са нарушени авторските права и е злоупотребено с интелектуалната собственост на The Times при обучението на големи езикови модели, като се искат "милиарди долари като законови и действителни щети" за това, което се възприема като "незаконно копиране и използване на уникално ценни произведения на The Times".


Същността на делото на The Times се върти около твърдението, че Microsoft и OpenAI са изградили бизнес модел, основан на "масово нарушаване на авторските права". В иска се твърди, че системите за изкуствен интелект, разработени от тези компании, използват и запазват значителни части от материали, защитени с авторско право, от публикациите на The Times без съответното разрешение. В съдебното заявление се подчертава, че милиардите долари, които се искат като обезщетение, представляват стойността, която The Times придава на своите произведения и която според него е била несправедливо използвана за търговска изгода.


Битки за авторски права в ерата на изкуствения интелект


Този съдебен иск е част от по-широка тенденция, при която медийни организации търсят компенсации от компании, които внедряват усъвършенствани модели на ИИ. OpenAI, създателят на езиковите модели Generative Pre-trained Transformer (GPT), е в центъра на тези спорове. GPT и неговият вариант ChatGPT генерират текст, подобен на човешкия, въз основа на продължително обучение върху разнообразни набори от данни, включително публично достъпно уеб съдържание.


OpenAI се сблъска с опасения от страна на медийни издатели относно използването на тяхното съдържание за обучение на модели на изкуствен интелект. В отговор OpenAI сключи партньорство с Axel Springer, компанията майка на големи медийни издания, за лицензиране на съдържание срещу заплащане. Въпреки че условията на тази сделка остават неразкрити, това е забележителен опит на OpenAI да отговори на опасенията на издателите.


Съдебното дело подчертава деликатния баланс между технологичните иновации и защитата на интелектуалната собственост. Напрежението между развитието на изкуствения интелект и потенциалното нарушаване на авторските права е сложно предизвикателство, с което се борят правните системи по целия свят.


The New York Times твърди, че моделите на ИИ, разработени от Microsoft и OpenAI, по-специално GPT-4, пряко се конкурират с неговото съдържание. В жалбата се посочват конкретни случаи, в които се твърди, че GPT-4 е създал променени версии на статии на Times, като понякога е пропускал критично важен контекст. Times твърди, че това не само ограничава търговските възможности, свързани с неговото съдържание, но и представя новините в невярна светлина, което може да навреди на репутацията му.


Въздействие върху новинарската индустрия


Издателите на новини са все по-загрижени за възхода на генеративните инструменти за изкуствен интелект, които могат да създават съдържание, наподобяващо техните оригинални статии. Опасенията са, че тези версии, генерирани от ИИ, могат да отклонят трафика от новинарските сайтове, което ще повлияе както на приходите от реклама, така и на възможностите за абонамент. Съдебният иск на The Times подчертава потенциалната вреда, причинена от моделите на ИИ, които променят съдържанието и произвеждат резултати, които точно имитират характерния стил на вестника.


Тъй като изкуственият интелект продължава да напредва, правните рамки ще трябва да се адаптират, за да се справят с възникващите предизвикателства, свързани с интелектуалната собственост. Делото, заведено от The New York Times срещу Microsoft и OpenAI, е ключов случай, който може да създаде прецеденти за начина, по който разработчиците на ИИ взаимодействат с материали, защитени с авторски права. То подчертава необходимостта от по-ясни насоки и сътрудничество между създателите на съдържание и разработчиците на изкуствен интелект, за да се гарантират етични и законови практики в развиващия се пейзаж на изкуствения интелект. Този правен сблъсък не е само за милиарди долари, а за определяне на правилата, които ще регулират пресечната точка на ИИ, авторското право и журналистиката през следващите години.