Tesla е изправена пред предизвикателства

Акциите на компанията падат с 6% заради по-слаби приходи и предупреждението за по-бавен растеж през 2024 година.

Публикувано от Божидар Балевски яну 25, 2024 в Пазари

След финансовите резултати на Tesla за четвъртото тримесечие гигантът в производството на електрически автомобили се бори с 6% спад на акциите си, тъй като отчете ръст на приходите, който не отговаря на прогнозите. Предпазливите изявления на компанията за по-бавен растеж през 2024 година, особено по отношение на обема на автомобилите, също така предизвикаха опасения сред инвеститорите и наблюдателите на индустрията.


Основни моменти от финансовите резултати


Печалба на акция и приходи:

Tesla отчете коригирана печалба на акция от 71 цента, което не отговаря на очакванията за 74 цента. Приходите за тримесечието възлизат на 25,17 млрд. долара, което също е под очакваните 25,6 млрд. долара. Въпреки че общите приходи отбелязаха 3% увеличение спрямо предходната година, оперативният марж спадна до 8,2% от 16% на годишна база.


Приходи и печалба от автомобилната индустрия:

Приходите от автомобили отбелязаха слаб ръст, като се увеличиха само с 1% спрямо предходната година, което отчасти се дължи на намалените средни продажни цени след глобалното намаляване на цените през втората половина на годината. Нетната печалба за тримесечието се увеличи повече от два пъти до 7,9 млрд. долара, главно поради еднократна непарична данъчна печалба в размер на 5,9 млрд. долара. Това означава, че "печалбата" не е свързана с размяна на парични средства. Вместо това тя е счетоводна корекция, която влияе върху отчетения доход без реално движение на парични средства. Такива корекции могат да възникнат в резултат на промени в данъчните закони, преоценка на отсрочени данъчни активи или пасиви или други счетоводни събития.


Загриженост за растежа и следващото поколение превозни средства


Предупреждението на Tesla за това, че ръстът на обема на автомобилите през 2024 година ще бъде "значително по-нисък" от предходната година, събуди притесненията на инвеститорите. Компанията обясни тази предпазлива перспектива с фокуса си върху пускането на "автомобил от следващо поколение" в Тексас. Главният изпълнителен директор Илон Мъск отговори на опасенията относно желанието си да притежава 25% от Tesla, като подчерта потенциала за създаване на структура с два класа акции, за да се избегне влиянието на външни консултативни съвети.


Optimus - хуманоидният робот на Tesla


Представянето от Мъск на хуманоидния робот на Tesla, Optimus, добави футуристично измерение към разговора за приходите. Описвайки, че Optimus може да надхвърли стойността на всичко останало, взето заедно за Tesla, Мъск подчерта синергията между автомобилната технология на Tesla и хуманоидния робот. Въпреки това подробностите за възможностите на Optimus, цената и сроковете за производство останаха недостъпни.


Пускане на Cybertruck и бъдещи прогнози


През тримесечието се наблюдаваше навлизането на Tesla на пазара с продажбата на Cybertruck. Мъск изрази оптимизъм по отношение на Cybertruck, като го определи като "най-добрия продукт на компанията досега" и прогнозира доставки на приблизително четвърт милион единици годишно, макар и без да посочва срокове. Tesla съобщи, че приходите от автомобилната индустрия за цялата година възлизат на 82,42 млрд. долара, което е с 15% повече в сравнение с предходната година.


Финансова динамика и оперативен доход


Въпреки общия ръст на приходите, оперативните приходи намаляха до 2,1 млрд. долара през тримесечието. Tesla обяснява спада с намалената средна продажна цена на автомобилите и увеличените оперативни разходи, отчасти обусловени от изкуствения интелект (ИИ) и други проекти за научноизследователска и развойна дейност (Research & Development). Разходите за научноизследователска и развойна дейност нараснаха до 1,09 млрд. долара от 810 млн. долара през предходната година.


Пазарната реакция на финансовите резултати на Tesla беше очевидна, като акциите спаднаха с приблизително 16% от началото на годината след забележителното удвояване на стойността им през 2023 година. Веднага след оповестяването на резултатите акциите отбелязаха спад от близо 6 %. 


Пътят напред за Tesla


Въпреки че финансовите резултати на Tesla за четвъртото тримесечие не оправдаха очакванията, компанията остава във фаза на трансформация с амбициозни проекти като Cybertruck и Optimus. Предпазливата перспектива за 2024 година и обмислянето от страна на Илон Мъск на двукласна структура на акциите отразяват предстоящите предизвикателства и несигурност. Докато Tesla навигира в тези сложни ситуации, пазарът ще наблюдава внимателно способността ѝ да балансира между иновациите, растежа и финансовите резултати в променящата се динамика на електрическите превозни средства и новите технологии.