Tencent с рекордна програма за обратно изкупуване на акции

Дневните обратни изкупувания са се увеличили повече от два пъти, но акциите все още не са се възстановили напълно.

Публикувано от Божидар Балевски яну 04, 2024 в Пазари

Като стратегически ход за противодействие на последствията от неочакваната регулаторна атака на китайския регулатор за хазартни игри, през декември Tencent Holdings Ltd. извърши рекордно обратно изкупуване на акции на стойност 10 млрд. хонконгски долара, което се равнява на 1,3 млрд. щатски долара. Агресивната инициатива за обратно изкупуване на акции дойде след поредица от строги регулации, обявени от китайския регулатор на хазарта, които предизвикаха шокови вълни в технологичната индустрия и предизвикаха значителни разпродажби. Цената на акциите на Tencent се срина с 12% на 22 декември, което накара компанията да реагира с безпрецедентни ежедневни обратни изкупувания, за да стабилизира пазарните нагласи.


Спорните правила, представени от регулаторния орган за игрите, включваха ограничения на разходите в игрите и забрана на наградите за често влизане в системата. Тези мерки предизвикаха безпокойство сред инвеститорите, като съживиха спомените за регулаторните репресии в интернет сектора през 2021 година. Въпреки усилията на Пекин да смекчи щетите за пазара, Tencent все още се търгува с около 4% под нивото си отпреди обявяването на регулацията. Тази ситуация подхранва опасенията на инвеститорите, подчертавайки възприеманата непредсказуемост на политическата обстановка в Китай и потенциалното ѝ въздействие върху технологичната индустрия.


Отговорът на Tencent


Бързата и значителна програма за обратно изкупуване на Tencent сигнализира за ангажимента на компанията да укрепи доверието на инвеститорите в условията на регулаторна несигурност. Най-ценната китайска компания рязко ускори темпото на покупките си. Tencent увеличи темпа на ежедневните си покупки до около 1 млрд. хонконгски долара, което е близо до 130 млн. щатски долара, в сравнение със средно 375 млн. хонконгски долара на ден миналата година преди въвеждането на мащабните ограничения. Решителният отговор на Tencent отразява проактивен подход за справяне с опасенията и стабилизиране на цената на акциите му, която остава жизненоважен индикатор за състоянието на китайския технологичен сектор.


Докато някои наблюдатели на индустрията твърдят, че регулаторното намерение е в съответствие с продължаващите усилия на Китай за регулиране на съдържанието и игрите, други виждат в него потенциален сигнал за връщане към строгата регулаторна среда, наблюдавана през 2021 година. Tencent и нейните колеги, включително NetEase Inc. вече работят при някои от най-строгите ограничения в света, вариращи от ограничения на времето за игра за непълнолетни до цензура на съдържанието. Неочакваният характер на новите регулации изненада компаниите и инвеститорите в индустрията, което доведе до глобална разпродажба на акциите на компаниите за игри.


Регулаторните предизвикателства и пътят напред за технологичния гигант


Решението подчертава деликатното балансиране, пред което е изправен президентът Си Дзинпин, който се опитва да стимулира икономическото възстановяване на фона на предизвикателствата в сектора на недвижимите имоти, като същевременно запазва контрола върху експанзивната и влиятелна технологична индустрия. Tencent, най-голямата китайска компания по пазарна стойност, се разглежда като ключова за по-широките усилия за икономическо съживяване на втората по големина икономика в света.


Първоначално в четвъртък цената на акциите на Tencent спадна с 0,7%, отразявайки продължителното въздействие на регулаторните сътресения. Едновременно с това измерителят на Hang Seng, проследяващ китайските технологични акции, загуби 0,8%, което допълнително показа по-широките пазарни настроения. Предпазливата реакция на инвеститорите подчертава преобладаващите предизвикателства и несигурност в регулаторния пейзаж на Китай, като се запазва загрижеността за потенциала за по-нататъшни регулаторни намеси в технологичния сектор.


Президентът на Tencent Мартин Лау разгледа динамиката на пазара по време на неотдавнашния разговор за приходите на компанията, като отбеляза, че оценката на интернет акциите в Китай се доближава до исторически ниски нива. В този контекст той подчерта, че обратното изкупуване представлява по-благоприятна възможност за акционерите в сравнение с други алтернативи. Ангажиментът на компанията към обратното изкупуване отразява не само финансова стратегия, но и стратегически ход за изразяване на увереност в дългосрочните ѝ перспективи, въпреки регулаторните насрещни ветрове.


Тъй като Tencent се ориентира в сложната регулаторна среда, ефективността на стратегията за обратно изкупуване ще бъде внимателно наблюдавана от анализаторите и инвеститорите в сектора. Устойчивостта на китайските технологични гиганти, включително Tencent, в отговор на регулаторните предизвикателства ще определи бъдещето на технологичния сектор в динамичния и развиващ се икономически пейзаж в света.