Tencent отбеляза по-слаби резултати

Най-голямата компания за видеоигри Tencent Holdings отчете слаб ръст на приходите, но планира да удвои обратното изкупуване на акции.

Публикувано от Божидар Балевски мар 20, 2024 в Пазари

Китайският технологичен гигант Tencent Holdings отчете 7% увеличение на приходите за четвъртото тримесечие, което не отговаря на очакванията на анализаторите. Този резултат отразява продължаващото въздействие на забавянето на китайската икономика и рекалибрирането на технологичния сектор. Въпреки това компанията сигнализира за увереност чрез значително увеличение на обратното изкупуване на акции.


Неизпълнени очаквания и охлаждане на икономиката


Tencent, най-голямата компания за видеоигри в света и оператор на вездесъщата платформа за съобщения WeChat, генерира приходи от 155,19 млрд. юана, което е около 21,56 млрд. долара, за последното тримесечие на 2023 година. Тази цифра изостава от средната оценка на анализаторите от 157,2 млрд. юана.


Поглеждайки към цялата година, резултатите на Tencent показват скромно 10% увеличение на приходите до 609 млрд. юана, което отново не отговаря на очакваните 612,2 млрд. юана. Въпреки че тези данни представляват забавяне, те са значително подобрение в сравнение с 2022 година, когато за първи път в историята на Tencent годишните приходи намаляха поради регулаторните мерки на Китай срещу технологичната индустрия.


Забавяне на игрите и усилия за диверсификация


Основният бизнес с игри на Tencent, който е основен двигател на приходите, отбеляза забележително забавяне през четвъртото тримесечие. Приходите от игри в Китай спаднаха с 3% до 27 млрд. юана, докато приходите от международни игри отбелязаха слабо увеличение от 1% до 13,9 млрд. юана. Това предполага потенциално насищане на вътрешния пазар и необходимост от допълнителни стратегии за разширяване на дейността в чужбина.


Въпреки това Tencent демонстрира усилия за диверсификация. Приходите от онлайн реклама нараснаха с 21% до 29,8 млрд. юана. Този ръст отразява успеха на компанията в разширяването на възможностите ѝ за разпространение на реклами, което предлага алтернативни източници на приходи в условията на забавяне на игрите. Освен това сегментът на финтех и бизнес услугите отбеляза 15% увеличение на приходите, достигайки 54,5 млрд. юана, което подчертава навлизането на Tencent в тези развиващи се области.


Доверие на акционерите


Въпреки слабия ръст на приходите, Tencent изпраща силно послание към акционерите, като обяви плановете си да удвои поне двойно обратното изкупуване на акции през 2024 година. Компанията възнамерява да увеличи програмата си за обратно изкупуване от 49 млрд. хонконгски долара през 2023 година до над 100 млрд. хонконгски долара (12,78 млрд. щатски долара) през тази година. Този ход означава вярата на Tencent в дългосрочните ѝ перспективи и ангажимента ѝ да създава стойност за акционерите.


Навигация в променящия се пейзаж


Tencent е изправена пред решаващ период, тъй като се ориентира в сложната икономическа среда и променящия се регулаторен пейзаж в Китай. Способността на компанията да се адаптира към тези насрещни ветрове ще бъде от ключово значение за нейния бъдещ успех.


Потенциални области на растеж:


Облачни изчисления - Tencent Cloud, подразделението на компанията за изчисления в облак, притежава огромен потенциал за бъдещ растеж. Tencent може да използва съществуващата си потребителска база и опит, за да завладее по-голям дял от този бързо разрастващ се пазар.

Международна експанзия - Въпреки че приходите от международни игри отбелязаха ограничен ръст през четвъртото тримесечие, този сегмент остава стратегически приоритет. Проучването на нови пазари и адаптирането на съдържанието за различни аудитории ще бъде от решаващо значение за Tencent, за да запази позицията си на световен лидер в областта на игрите.

Финтех и бизнес услуги - Продължаващите инвестиции на Tencent във финтех и бизнес услуги предоставят вълнуващи възможности. Като се възползва от огромната си потребителска база и технологичните си умения, Tencent може да се превърне в основен играч в тези бързо развиващи се сектори.


В перспектива


Въпреки че ръста на приходите на Tencent не оправда очакванията, компанията предприема активни стъпки за справяне с предизвикателствата. Повишените усилия за диверсификация, стабилната програма за обратно изкупуване и фокусът върху областите на растеж като изчисления в облак и международна експанзия предлагат причини за оптимизъм. Способността на Tencent да се ориентира в променящия се икономически и регулаторен климат в Китай ще бъде от решаващо значение за по-нататъшния й успех през следващите години.