Технологичните акции загубиха 420 милиарда долара заради предупрежденията на тази европейска компания

Какво предупреди ASML и защо се стигна до голямата разпродажба

Публикувано от Божидар Балевски окт 16, 2024 в Пазари

Акциите на производителите на чипове по света претърпяха значителен удар, като загубиха 420 милиарда долара пазарна стойност, след предупреждение от ASML Holding NV, ключов доставчик на оборудване за производство на чипове.


Базираната в Нидерландия компания ASML преразгледа прогнозите си в посока надолу, което предизвика вълнообразен ефект на световните пазари. Това предизвика резки разпродажби, които спряха ралито, което неотдавна изстреля акциите на американските производители на чипове до най-високите им нива от три месеца насам. Акциите на Nvidia Corp., които току-що бяха достигнали рекордно високи стойности по-рано през седмицата, спаднаха с близо 5%.


ASML, която произвежда най-модерните машини, използвани в производството на чипове, понижи прогнозата си за нетните продажби през 2025 г., намалявайки горната граница на прогнозата си от 40 млрд. евро (42 млрд. долара) на 35 млрд. евро (38 млрд. долара). Това доведе до най-големия спад на акциите на ASML от 1998 г. насам, като те продължиха загубите си и в сряда със спад от 4,2 %.


Въпреки че анализаторите очакваха по-слаба прогноза от ASML поради забавянето на търсенето на чипове, които не са свързани с информационните технологии, и намалените разходи на компании като Intel, степента на намаление беше неочаквана. Атиф Малик, анализатор в Citigroup, нарече размера на намалението „негативна изненада“.


Към объркването се прибави и случайното ранно публикуване на финансовия отчет на ASML, което остави инвеститорите без обичайните обяснения за резервациите, поръчките и приходите преди разговора след отчета.


Въздействието не беше ограничено до Европа. В Азия колегите на ASML също понесоха удар, като Tokyo Electron Ltd. поевтиня с цели 10 %, а акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., най-голямата в света компания за производство на чипове, спаднаха с 3,3 %.


Представяне на акциите на полупроводниковите компании

Източник: Bloomberg


Въпреки тези загуби някои участници на пазара смятат, че предизвикателствата пред ASML може да са изолирани само за самата компания. Търсенето на чипове с изкуствен интелект остава силно, а усилията на Китай за стимулиране на икономиката могат да подкрепят по-широкото възстановяване на пазара на чипове. Джунг Ин Юн, главен изпълнителен директор на Fibonacci Asset Management Global, предположи, че производителите на чипове стратегически намаляват поръчките за ASML, което оказва негативно влияние върху приходите ѝ, макар че все още не е ясно дали това се дължи на съкращаване на разходите или на други стратегически причини. Мерките за стимулиране на икономиката на Китай могат потенциално да възродят търсенето на чипове в бъдеще.