Светът е готов за летящи таксита?

Фирмата за въздушни таксита Lilium получи одобрение от ЕС да проектира и експлоатира своите електрически автомобили.

Публикувано от Божидар Балевски ное 29, 2023 в Пазари

Германската фирма за въздушни таксита Lilium постигна важен етап в бързо развиващия се сектор на електрическата въздушна мобилност, като получи регулаторно одобрение от Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA) за проектирането и експлоатацията на своите електрически превозни средства за вертикално излитане и кацане (eVTOL). Одобрението, известно като "одобрение на проектантска организация", е специализиран лиценз, предоставен на Lilium, който позволява на компанията да проектира и произвежда своите иновативни въздухоплавателни средства - важна стъпка в условията на липса на формализирани правила в индустрията.

Аластър Макинтош, главен технологичен директор и ръководител на проектантската организация на Lilium, подчерта значението на това одобрение, като го определи като "лиценз за работа" за компанията. Lilium има за цел да се възползва от това постижение в стремежа си да комерсиализира революционния Lilium Jet - превозно средство, предназначено за вътрешни междуградски пътувания, оборудвано с множество малки витла, задвижвани от електрически двигатели за фазите на излитане, кацане и пътуване.

Люк Титгат, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на агенцията на ЕС, подчерта ангажимента на агенцията за установяване на правилни правила за експлоатация, за решаване на екологични проблеми като шума и за осигуряване на високи стандарти за безопасност. Тайтгат поздрави Lilium за получаването на одобрението на проектантската организация, подчертавайки ролята ѝ за развитието на електрическата авиация в Европа.

Одобрението означава решаващ момент за по-широката индустрия за електрическа въздушна мобилност, която от няколко години усърдно работи за комерсиализацията на превозни средства eVTOL. Въпреки че летящите автомобили отдавна са в сферата на фантастиката, напредъкът на Lilium подчертава осезаемата стъпка напред в превръщането на тези футуристични концепции в реалност.

Визията на Lilium за бъдещето на въздушния транспорт е насочена по-скоро към вътрешните междуградски маршрути, отколкото към полетите между държавите. Lilium Jet, който може да се похвали с впечатляващ пробег от 300 км/ч с едно зареждане, има за цел да направи революция в градската въздушна мобилност. Този пробег е сравним с пътуване от Лондон до Манчестър, което показва потенциала на технологията eVTOL на Lilium за ефективно пътуване на къси разстояния.

Основана през 2015 г. от четирима души от Техническия университет в Мюнхен, Германия, компанията Lilium планира търговски полети до 2025 г. Компанията обаче е изправена пред огромна конкуренция от страна на утвърдени авиокосмически гиганти като Boeing и Airbus, както и на германския стартъп Volocopter, които се борят за надмощие на развиващия се пазар на въздушни таксита.

Тъй като Lilium напредва към своите търговски цели, заинтересованите страни в отрасъла наблюдават отблизо как това одобрение ще определи траекторията на електрическите въздушни таксита и ще допринесе за реализирането на един трансформиращ се вид градски транспорт.