Срив за Salesforce повдига много въпроси

Най-лошият ден за акциите на компанията от 2004 година насам

Публикувано от Божидар Балевски май 30, 2024 в Пазари

В четвъртък акциите на Salesforce поевтиняха с 20%, което е значителен спад за компанията и я поставя на пътя към най-лошия ѝ ден от 4 юли 2004 г., когато тя отбеляза спад от 27% малко след първоначалното си публично предлагане. Този рязък спад настъпи, след като в сряда Salesforce отчете резултатите си за първото фискално тримесечие, които за първи път от 2006 г. насам не оправдаха очакванията на Уолстрийт за приходите, а в същото време бяха под пазарните прогнози.


Приходите на Salesforce за тримесечието нараснаха с 11% до 9,13 млрд. долара, като не достигнаха очакваните 9,17 млрд. долара, прогнозирани от анализаторите на LSEG. За следващото тримесечие Salesforce прогнозира печалба на акция между 2,34 и 2,36 долара при очаквани приходи между 9,2 и 9,25 млрд. долара, докато анализаторите очакваха печалба от 2,40 долара на акция при приходи от 9,37 млрд. долара.


Анализаторите от Citi изтъкнаха, че възобновяването на макроикономическите предизвикателства се отразява на резултатите на Salesforce, подобно на тенденциите, наблюдавани при други софтуерни компании. Освен това те отбелязаха, че вътрешното изпълнение на Salesforce и промените в пазарния й подход са оказали негативно влияние. Вследствие на това Citi понижи целевата си цена за акциите на Salesforce от 323 на 260 щатски долара.


От друга страна, анализаторите от Goldman Sachs остават оптимистично настроени относно потенциала на Salesforce, като запазват своя рейтинг „купува“ за акциите. Те изтъкнаха облекчаването на лихвените проценти, приключването на изборния цикъл и възможностите, предоставяни от генеративния изкуствен интелект, като потенциални двигатели на растежа на Salesforce. Те също така изказаха предположение, че компанията е добре позиционирана за значително разширяване на маржовете.


Анализаторите на Morgan Stanley, макар да признават разочароващия характер на последните резултати на Salesforce и последвалото разклащане на доверието на инвеститорите, все пак виждат положителна перспектива за компанията поради очакваните предимства от генеративния изкуствен интелект през следващата година. Те запазиха рейтинга си „overweight“ за акциите, като предположиха, че настоящите неуспехи са по-скоро циклични, отколкото фундаментален спад.