Спасяват водещ играч в производството на батерии със спасителен пакет от 300 милиона долара

Не е лесно да се произвеждат батерии, особено извън Китай

Публикувано от Любомир Стойчевски окт 18, 2024 в Пазари

Според източници, запознати с текущите дискусии, шведският производител на батерии Northvolt AB е близо до финализиране на спасителен пакет на стойност 300 млн. долара, състоящ се от комбинация от дълг и собствен капитал. Финансирането има за цел да осигури на компанията временен финансов буфер, който да ѝ позволи да стабилизира производството и да потърси по-дългосрочни възможности за финансиране. 


Пакетът е подкрепен от консорциум от акционери, кредитори и клиенти, като за всяка група има различни договорености за финансиране. Въпреки че разговорите са на финален етап, споразумението все още не е изработено и може да се развали, заявиха източниците, които помолиха да не бъдат назовавани поради частния характер на преговорите.


Решаваща пречка за Northvolt


Краткосрочното финансиране ще осигури на Northvolt така необходимото пространство за отдих, докато тя работи за осигуряване на по-постоянна финансова подкрепа и за решаване на проблемите с качеството на своите батерии за електрически превозни средства (ЕПС). Въпреки че е подписала договори за поръчки на батерии на стойност милиарди долари, компанията се сблъсква с предизвикателства при изпълнението на производствените цели и поддържането на приемливи стандарти. 


Точното разпределение на пакета от 300 млн. долара - дали под формата на дълг, капитал или други форми - остава неразкрито. Шведският вестник Dagens Industri неотдавна съобщи, че Northvolt търси финансиране между 1 и 1,5 млрд. шведски крони (95-143 млн. долара). В същото време предишни доклади сочеха, че компанията се стреми към около 200 млн. евро.


Ключови играчи обмислят подкрепа


Goldman Sachs Asset Management, вторият по големина акционер на Northvolt, обсъжда възможността да допринесе за спасителните усилия. Volkswagen AG, най-големият акционер на Northvolt, също е обещал да помогне за увеличаване на производството на батерии, въпреки че конкретните данни са оскъдни. Съобщава се, че дъщерното дружество на автомобилния производител, Scania, което разчита на батериите на Northvolt за своите електрически камиони, също обмисля финансова подкрепа.


Scania потвърди, че е в „тесен диалог“ с Northvolt, но отказа да предостави повече подробности. Освен това основателят на Northvolt Харалд Микс е поел ангажимент да вложи повече средства чрез ръководения от него Vargas Holding AB. В неотдавнашна статия Микс изрази ангажимента си да преодолее „големите предизвикателства“, пред които е изправена компанията. Друг акционер, EIT InnoEnergy, също е обещал значителна финансова подкрепа.


Конкуренция срещу гиганти


От основаването си през 2017 г. Northvolt е осигурила финансиране в размер на около 10 млрд. долара чрез комбинация от дълг и собствен капитал. Въпреки това тя е изправена пред силна конкуренция от страна на утвърдени китайски компании като Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) и BYD Co, които имат повече опит в производството на акумулаторни клетки и работят с по-ниски разходи.


Амбициозната стратегия за разширяване на Northvolt също е допринесла за затрудненията му, включвайки не само бързо увеличаване на производството на сложни акумулаторни клетки, но и производството на ключови компоненти като катодни материали и изграждането на нови заводи. Тези агресивни планове за растеж доведоха до значителни оперативни предизвикателства.


Оптимизиране на операциите, за да оцелеем


За да се справи с тези финансови и оперативни пречки, Northvolt наскоро намали работната си сила и съкрати плановете си. Компанията спря разширяването на основния си завод в Скелефтеа, Швеция, и подаде молба за обявяване в несъстоятелност на звеното, което наблюдаваше този проект. Компанията обяви 20% намаление на работната си сила в световен мащаб, което включва съкращаване на 1600 работни места в Швеция.


Northvolt не е единствената компания, която е изправена пред съкращения, тъй като по-широкият сектор на климатичните технологии се бори с икономическите предизвикателства. Агат Фрейман, генерален партньор в Norrsken VC, който е инвестирал в Northvolt, отбеляза, че спадът е засегнал много компании в сектора. Въпреки че Norrsken няма да участва в настоящото набиране на средства, Фрейман остава оптимист за потенциала на Европа да се конкурира в глобалното пространство на зелените технологии. Тя обаче предупреди, че все още е твърде рано да се прецени дали Norrsken ще трябва да коригира оценката на инвестицията си в Northvolt.