Спад на нетната печалба за Saudi Aramco и други важни резултати от последния отчет

Приходите спадат, но дивидентите не спират да се разпределят

Публикувано от Божидар Балевски май 07, 2024 в Пазари

Нека разгледаме последния отчет за приходите на Saudi Aramco и критичните елементи около него. Ще разберем дали Сауди Арамко, най-големият износител на петрол в света, стои на стабилна финансова основа в условията на колебания на пазара. Ще направим дисекция на последните им финансови резултати, ще разгледаме внимателно стратегиите за дивиденти и ще проучим стратегическите им инвестиции, за да получим цялостна представа за текущото фискално здраве на компанията. Нека се впуснем в това финансово задълбочено проучване и да разкрием тънкостите на икономическото състояние на Saudi Aramco.


Нетна печалба и парични потоци


През първото тримесечие на 2024 г. Сауди Арамко разкри нетна печалба в размер на 27,3 млрд. Това представлява спад спрямо 31,9 млрд. долара, отчетени през съответното тримесечие на предходната година. Независимо от спада в печалбите, петролният гигант потвърди ангажимента си към своите акционери, като обяви изплащането на значителни дивиденти. Компанията планира да разпредели общо 31 млрд. долара под формата на дивиденти, от които ще се възползва обширната й акционерна база, включваща и саудитското правителство.


Решението за изплащане на големи дивиденти въпреки спада в печалбите подчертава стабилното финансово състояние на Saudi Aramco и силния ангажимент към възвръщаемостта на акционерите. Тази стратегия може да се разглежда като стъпка на увереност, сигнализираща за стабилност и надеждност на операциите и финансовото управление на компанията в условията на нестабилен петролен пазар. Тя също така отразява стратегическите резерви и възможностите за планиране на компанията, които ѝ позволяват да поддържа дивидентите за акционерите дори при колебания в приходите. Този подход не само спомага за стабилизиране на цената на акциите, но и убеждава инвеститорите в устойчивостта на компанията и дългосрочните перспективи за рентабилност.


Aramco отбеляза 14% годишен спад на нетната печалба за първото тримесечие поради намалените цени на петрола и нива на производство. Този резултат съвпада с пазарните очаквания на повечето анализатори.


За тримесечието свободните парични потоци на Aramco възлизат на 22,8 млрд. долара, което е намаление спрямо 30,9 млрд. долара през първото тримесечие на 2023 г. Освен това паричният поток от оперативна дейност възлиза на 33,6 млрд. долара, което е по-малко от 39,6 млрд. долара през предходната година.


Спадът на нетната печалба на Saudi Aramco с 14%, който се дължи на спада на цените на петрола и на производството, съответства на предпазливите прогнози на пазарните анализатори. Този спад както на свободния паричен поток, така и на паричния поток от оперативна дейност допълнително илюстрира предизвикателствата, пред които е изправен енергийният сектор при адаптирането си към променливите пазарни условия.


Дивиденти за инвеститорите, включително саудитската държава


Компанията ще издаде дивиденти, включващи основна сума от 20,3 млрд. долара и допълнителен дивидент, обвързан с резултатите, в размер на 10,8 млрд. долара, чието изплащане е планирано за второто тримесечие. В перспектива Aramco прогнозира, че общият размер на изплатените от нея дивиденти за годината ще достигне 124,3 млрд. долара.


Това отразява стабилното финансово управление на Aramco и ангажимента за възнаграждаване на акционерите, включително на саудитското правителство - основна заинтересована страна. Този значителен приток на средства към националната хазна подчертава ключовата роля на Saudi Aramco в икономическата структура на Саудитска Арабия, като подчертава значението ѝ не само като бизнес единица, но и като крайъгълен камък на икономическата стабилност и растеж на страната.


Стратегическите ходове на Saudi Aramco


Под ръководството на президента и главен изпълнителен директор Амин Насър Aramco не само управлява разумно финансовите си средства, но и прави значителни инвестиции в разширяване на газовите си операции и подобряване на глобално интегрираната си верига за създаване на стойност надолу по веригата. Насър подчерта ангажимента на компанията към дългосрочните й стратегически цели и към постоянното осигуряване на стойност за акционерите.


Този стабилен подход подчертава устойчивостта и стратегическата далновидност на Aramco при преодоляването на пазарните колебания, като същевременно поддържа стойността за акционерите.


Интересен факт е, че Амин Насър е на борда на директорите на най-големия мениджър на активи в света - Blackrock. Както писахме по-рано в нашия сайт, Blackrock влиза в колаборация със Саудитски фонд за създаването на нов фонд за инвестиции, подчертаващ връзката между глобалните капитали и саудитския бизнес сектор.



Обобщено, Сауди Арамко отчете 14% спад на нетната си печалба за първото тримесечие на 2024 г., която достигна 27,3 млрд. долара в сравнение с 31,9 млрд. долара за предходната година. Въпреки този спад компанията остава ангажирана с дивидентната си политика и планира да разпредели общо 31 млрд. долара под формата на дивиденти на своите акционери.