SpaceX с космическа оценка на бизнеса си

SpaceX на Илон Мъск се оценява на 175 милиарда долара или дори повече във вътрешна продажба на акции.

Публикувано от Божидар Балевски дек 07, 2023 в Пазари

Според вътрешни източници, запознати с въпроса, аерокосмическата компания на Илон Мъск SpaceX обмисля продажба на вътрешнофирмени акции, което може да оцени компанията на внушителните 175 млрд. долара или дори повече. Ако бъде реализирана, тази оценка ще представлява значителна премия в сравнение с оценката от 150 млрд. долара, направена по-рано това лято.

Говори се, че разглежданото търгово предложение варира между 500 и 750 млн. долара, като SpaceX обмисля възможността да определи цени на акциите от около 95 долара за брой. Струва си да се отбележи, че условията на офертата, включително нейният размер, все още не са финализирани и могат да претърпят корекции в зависимост от нивото на интерес както от страна на потенциалните продавачи, така и от страна на купувачите.

SpaceX, официално известна като Space Exploration Technologies Corp., е най-ценният стартъп в САЩ, който има значително влияние в сектора на търговските услуги за изстрелване в космоса. Ракетите Falcon на компанията доминират на пазара, обслужвайки клиенти от частния сектор, НАСА и различни правителствени агенции, като извеждат полезен товар в орбита.

Историята на SpaceX

SpaceX, или Space Exploration Technologies Corp., е частна американска компания за производство на аерокосмическа техника и космически транспорт, основана от предприемача Илон Мъск. Основният фокус на компанията е разработването и производството на усъвършенствани ракети и космически кораби за изследване на космоса, разполагане на спътници и междупланетни мисии.

SpaceX е основана на 14 март 2002 година с цел да намали разходите за космически транспорт и да даде възможност за колонизиране на Марс. Визията на Мъск е да направи космическите пътувания по-достъпни и устойчиви, което в крайна сметка да доведе до заселване на други планети от хора. Ранните години на компанията са белязани от амбициозни цели и новаторски подходи към космическите технологии.

SpaceX осъществи първото си изстрелване в орбита с ракетата Falcon 1 през 2008 г., като това беше първата частна ракета с течно гориво, достигнала орбита. През 2012 г. компанията става първата търговска организация, която доставя товари до Международната космическа станция (МКС) с космическия кораб Dragon. Забележително е, че въведената през 2015 г. първа степен на Falcon 9 за многократна употреба направи революция в космическата индустрия, а последвалите постижения включват множество успешни кацания, първото изстрелване на екипаж в орбита от частна компания през 2020 г. и продължаващото разработване на космическия кораб Starship за пълно многократно използване за бъдещи мисии на Луната, Марс и междупланетни мисии.

Успехът на ракетната технология за многократна употреба на SpaceX значително намали разходите за изстрелване на полезни товари в космоса, което я направи предпочитан избор за различни мисии за разполагане на спътници и изследване на космоса. Проектът Starlink на компанията, насочен към създаването на глобално съзвездие за сателитен интернет, допълнително разнообразява бизнес портфолиото ѝ.

Пътят напред и оценката на компанията

Освен в областта на изстрелването на ракети SpaceX постигна напредък и в инициативата си Starlink - космическа интернет услуга, която се управлява от нарастващо съзвездие от спътници в ниска околоземна орбита. Тази диверсификация допринесе за многостранния успех на SpaceX и за нарастващата ѝ оценка.

От тази година се очаква SpaceX да генерира около 9 милиарда долара приходи от изстрелването на ракети и от начинанията си Starlink, като прогнозите сочат увеличение до около 15 милиарда долара до 2024 година. Дискусиите около потенциалното първично публично предлагане (IPO) на Starlink, планирано за края на 2024 г., подчертават стратегическия ход на SpaceX да се възползва от нарастващото търсене на космически комуникационни услуги.

Въпреки че SpaceX не е коментирала официално тези събития, потенциалната вътрешна продажба на акции и свързаната с нея оценка демонстрират увереност в бъдещата траектория на компанията. Тъй като амбициозните начинания на Елон Мъск продължават да оформят аерокосмическия пейзаж, наблюдателите с нетърпение очакват следващите ходове на SpaceX, особено в контекста на потенциалното първично публично предлагане на Starlink и по-широката еволюция на търговските космически изследвания.