Солана пуска телефон на пазара!?

Очаква се криптотелефонът Seeker да излезе следващата година

Публикувано от Божидар Балевски сеп 20, 2024 в Пазари

Новото устройство **Seeker** ще донесе значителни хардуерни подобрения в сравнение с предишния телефон на Solana, **Saga**. Според Емет Холиър, ръководител на проекта за телефон на Solana Labs, подобренията включват по-издръжлива батерия, по-мощна камера и по-лека конструкция.


В допълнение към хардуерните подобрения, Seeker ще интегрира специфични за криптографските технологии функции. Една от открояващите се функции е специално разработен криптопортфейл, който се свързва с разделеното на части Seed Vault на устройството, осигурявайки по-сигурно съхранение на ключовете. Холиър спомена, че потребителите на Seeker ще се сблъскат с по-плавни крипто транзакции в сравнение със Saga.


Seeker бележи продължаващия напън на Solana в мобилното пространство след неочаквания обрат на предшественика ѝ **Saga**. Първоначално бореща се с ниски продажби, съдбата на Saga се обърна, когато крипто търговците осъзнаха, че могат да придобият ценни токени, които надхвърлят цената на телефона. Този рязък скок в търсенето подмлади амбициите на Solana Labs за по-дълбоко интегриране на криптовалутите в мобилните технологии, като Saga - а сега и Seeker - са устройства, захранвани с Android, оборудвани със собствен магазин за приложения за разработчици в рамките на екосистемата Solana.


Очакването около **Seeker** е значително. Солана се ангажира да разработи този втори телефон, след като получи над 100 000 предварителни поръчки в началото на 2024 г. Тези ранни ангажименти осигуриха на Solana Mobile необходимия капитал и подобрения във веригата за доставки, за да се подобри производственият процес за новия модел, обясни Холиър.


Solana's Dapp Store


Ключова характеристика на Saga беше неговият независим магазин за приложения, Dapp store, който го отличаваше от масовите смартфони като iPhone и стандартните устройства с Android. Този магазин за приложения позволява на разработчиците да създават персонализирани крипто приложения, без да се сблъскват с високите такси, свързани с App Store на Apple или Google Play.


Магазинът Dapp store на Seeker ще предлага подобрена откриваемост на приложенията, което се обуславя от нарастващия интерес от страна на разработчиците. Холиър отбеляза, че макар първоначално няколко екипа да са разработили приложения за Saga, много други са нетърпеливи да създадат приложения за Seeker, след като са видели силните резултати от предварителната продажба. „Откакто обявихме телефона и разкрихме, че 100 000 бройки са били предварително продадени, екипите в екосистемата са готови да допринесат“, каза той.


Освен това магазинът ще разполага с подобрено проследяване на наградите с токени, което ще осигури допълнителен стимул за потребителите на Seeker. Холиър прогнозира значителен потенциал за печалба за собствениците на телефона, тъй като множество екипи се подготвят да предлагат награди чрез устройството.


Разширени възможности


Seeker също така ще предложи по-голяма гъвкавост на приложенията на трети страни за достъп до функции като GPS данни, клетъчни данни и изчислителна мощност - възможности, които обикновено се ограничават от производителите на телефони от съображения за поверителност и сигурност. Холиър признава свързаните с това компромиси, но подчертава стойността на тези данни, особено за проекти, насочени към децентрализирани мрежи за физическа инфраструктура (DePIN).


В сътрудничество с екипи като Хелиум и други базирани на Солана инициативи за DePIN, Солана Мобайл проучи как да използва тези данни за „цифрово изчерпване“. Често пренебрегвани, тези данни могат да помогнат на екипите да проследят и подобрят работата на своята физическа инфраструктура.


„Вярваме, че тези разработки ще предложат невероятни възможности на нашите потребители да печелят, да се ангажират и да взаимодействат“, каза Холиър.