S&P 500 удари нов връх

В петък S&P 500 затвори на рекордно високо ниво от 4 839,81 пункта, водещ от Nvidia, AMD и скок в технологичните компании.

Публикувано от Божидар Балевски яну 22, 2024 в Пазари

В петък S&P 500 достигна рекордно високо ниво, отбелязвайки исторически момент, на който не е ставал свидетел от две години насам. Скокът беше стимулиран от ръста на производителите на чипове и тежките технологични акции, особено на фона на нарастващия оптимизъм около изкуствения интелект (ИИ). Нека анализираме факторите, допринесли за това важно събитие, устойчивостта на пазара пред лицето на предишни неуспехи и потенциалните предизвикателства, които предстоят.


Потвърждаване на бичия пазар и устойчивост


Рекордно високото затваряне в петък потвърди, че S&P 500 е в възходящ пазар от 12 октомври 2022 година насам, отбелязвайки края на мечия пазар. Това постижение следва забележителен спад, при който S&P 500 отбеляза 25% надолу между рекордно високото си затваряне на 3 януари 2022 година и най-ниското си ниво през октомври 2022 година. Устойчивостта на индекса и способността му да се възстановява от предизвикателствата подчертават неговата сила, тъй като в петък той скочи с 1,23% и затвори на ниво от 4 839,81 пункта.


Основният двигател на петъчното рали беше впечатляващото представяне на производителите на чипове, като Nvidia нарасна с 4,2%, а Advanced Micro Devices (AMD) - с над 7%. Този ръст последва повишаването на прогнозата за печалбата на производителя на сървъри Super Micro Computer за второто тримесечие, което доведе до забележително увеличение на акциите му с 36%. Индексът Philadelphia SE Semiconductor се повиши с 4% до рекордно високо ниво, подчертавайки ключовата роля на полупроводниковата индустрия в стимулирането на пазарния ентусиазъм.


Технологични акции и пазарни нагласи


Решаваща роля за положителните нагласи на пазара изиграха тежките технологични акции, включително Microsoft и Apple, които нараснаха с повече от 1%. Секторният индекс на информационните технологии S&P 500 скочи с повече от 2% и достигна рекордни стойности. Глобалното търсене на високотехнологични чипове, използвани в изкуствения интелект, както посочи Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, допълнително подхрани ралито на акциите на производителите на чипове, затвърждавайки значението на технологиите в настоящия пазарен пейзаж.


Пазарен оборот и обем


Пазарът демонстрира забележителна активност, като инвеститорите размениха акции на Nvidia на стойност 31 млрд. долара и акции на AMD на стойност 23 млрд. долара, отразявайки по-висок оборот от всяка друга компания на Wall Street. Nasdaq се повиши с 1,70% до 15 310,97 пункта, а Dow Jones Industrial Average нарасна с 1,05% до 37 863,80 пункта. Обемът на американските борси беше голям - изтъргувани бяха 12,3 млрд. акции, което надхвърли средния обем от 11,5 млрд. акции за предходните 20 сесии.


Пазарна динамика и очаквания на Федералния резерв


След силния подем през декември Wall Street демонстрира предпазлив тон през последните седмици, тъй като инвеститорите смекчиха очакванията си относно потенциалното намаляване на лихвените проценти от страна на Федералния резерв през март. Инструментът FedWatch на CME Group показва 52% вероятност за намаляване на лихвите през март. Пазарните нагласи получиха тласък от предварителното проучване на Мичиганския университет, което показа подобряване на потребителските нагласи през януари, достигайки най-високото си равнище от лятото на 2021 година насам.


Докато пазарът празнува новото си рекордно ниво, вниманието се насочва към предстоящите тримесечни резултати, като Netflix публикува своите резултати във вторник, а Tesla - в сряда. Устойчивостта на рекордното ниво на S&P 500 зависи от това дали тези компании могат да оправдаят сравнително високите си оценки. Стив Сосник, главен стратег в Interactive Brokers, подчертава, че поддържането на това рекордно ниво зависи от това дали приходите ще оправдаят очакванията. Всяко разминаване между пазарните нагласи и корпоративните насоки представлява потенциален риск.


Забележителни резултати


Няколко компании отбелязаха забележителни резултати в петък. Travelers Cos скочи с 6,7%, след като печалбата на застрахователя за четвъртото тримесечие нарасна повече от два пъти. State Street се повиши с 2,1%, след като отчете рекорден нетен приток на средства в звеното си Global Advisors. Spirit Airlines отскочи със 17 %, преценявайки възможностите за рефинансиране на дълга си до 2025 година. 


В негативен план iRobot се срина с почти 27 % след съобщенията, че органът за наблюдение на конкуренцията на Европейския съюз планира да блокира придобиването на производителя на прахосмукачки-роботи от Amazon за 1,4 млрд. долара.


Постигнатото от S&P 500 рекордно високо ниво на затваряне е доказателство за устойчивостта на пазара и способността му да се възстановява от предизвикателствата. Подемът, воден от акциите на производителите на чипове и технологичните компании, отразява нарастващия оптимизъм около изкуствения интелект и ключовата роля на полупроводниковата индустрия. Тъй като пазарът очаква предстоящите тримесечни резултати, потенциалните рискове и предизвикателства излизат на преден план. Съобразяването на корпоративните резултати с пазарните очаквания вероятно ще определи устойчивостта на това рекордно ниво. С развитието на пазарната динамика и продължаващата глобална икономическа несигурност, следващите седмици обещават да бъдат критичен момент за инвеститорите, които се ориентират в динамичния пейзаж на международната бизнес арена.