След Amazon, и Google с дарение към водещия български център за изкуствен интелект

Бяха раздадени стипендии за 1 млн. долара към INSAIT

Публикувано от Божидар Балевски май 16, 2024 в Изкуствен интелект

Google отпусна 1 млн. долара за финансиране на стипендии за докторанти по изкуствен интелект в Института по компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) в София, България, с цел да се повиши капацитетът за изследвания в областта на изкуствения интелект в Източна Европа. Съобщението беше направено от вицепрезидента на Google за научните изследвания д-р Слав Петров по време на откриването на събитието Google Cloud Day в София, на което присъстваха и Борис Георгиев, директор на Google Cloud за Централна и Източна Европа и Централна Азия, министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и основателят и научен директор на ИНСАИТ проф. д-р Мартин Вечев.


Този значителен финансов принос ще позволи на докторантите на ИНСАИТ да получават насоки не само от местните си консултанти в София, но и от експертите в Google DeepMind, като се насърчава среда на всеобхватно менторство и възможности за напреднали изследвания.


Финансирането е предназначено за укрепване на научните изследвания в критични области на ИИ като големи езикови модели, компютърно зрение, обработка на естествен език и машинно обучение в ИНСАИТ. Освен това Google предоставя на INSAIT ексклузивен, безплатен достъп до усъвършенствани компютърни ресурси, включително тензорни процесори от най-ново поколение, като по този начин увеличава капацитета на института за пионерски технологии в областта на генеративния ИИ.


Забележително е, че INSAIT е една от избраните глобални институции, които получават достъп до усъвършенстваните изчислителни възможности на Google, като ресурсите първоначално се оценяват на 2 млн. долара и потенциално могат да достигнат до 40 млн. долара годишно. Тази инициатива отбелязва едно от най-значимите дарения на Google за докторантски стипендии в световен мащаб през 2024 г.


Основан преди две години в сътрудничество с ETH Цюрих и EPFL Лозана и част от Софийския университет „Свети Климент Охридски“, INSAIT е проектиран да имитира структурата на най-добрите изследователски органи в света и е първият по рода си в Източна Европа. Институтът е получил значителна подкрепа, включително ангажимент от 100 млн. долара за десет години от българското правителство и 15 млн. долара от партньори като Amazon Web Services, Google, DeepMind и SiteGround.


Наскоро ИНСАИТ пусна първия модел на български език, BgGPT, отбелязвайки ключова стъпка в стратегията на България за по-широко интегриране на ИИ, особено в образователните сектори.


Д-р Слав Петров подчерта потенциала на Източна Европа в глобалния пейзаж на ИИ, като отбеляза настоящото слабо представяне на региона в тази област. Той изрази оптимизъм, че тази инициатива ще допринесе за създаването на по-разнообразна и приобщаваща общност на ИИ в световен мащаб, предизвиквайки иновации, които могат да бъдат от пряка полза за региона


Проф. д-р Мартин Вечев изрази благодарност към Google за доверието и подкрепата, оказани на INSAIT, като отбеляза, че тази подкрепа потвърждава траекторията на института към превръщането му във водещ изследователски център в областта на ИИ и информатиката. Той очаква продължаване на растежа и засилване на сътрудничеството с Google през следващите години.