Скритата империя на властелина на изкуствения интелект

Сам Олтман изгражда империя, докато взима минимална заплата от OpenAI

Публикувано от Божидар Балевски юни 03, 2024 в Изкуствен интелект

На 39 години Сам Олтман не е просто поредният ръководител в Силициевата долина - той е начело като главен изпълнителен директор (CEO) на OpenAI, компания за изкуствен интелект, оценена на 86 милиарда долара. Решението на Олтман да се откаже от собствеността си в OpenAI и да взима скромна годишна заплата от 65 000 долара се дължи на стремежа му да предотврати компрометирането на етичното развитие на технологиите за изкуствен интелект от страна на финансовите стимули. Или казано по-друг начин, да се сложат "рамки на безопасност" на изкуствения интелект и неговото развитие. Хората, ангажирани с новите проучвания и подобрения да не се опянят от възможностите за печалби и да се водят от това технологичният прогрес да е в интерес на човечеството, а не на малка група от хора.


Дали, обаче Олтман междувременно не изгражда империя от бизнеси по страничната линия, докато прожекторите са насочени към дейността му в OpenAI?

Публично Алтман е известен с ролята си в OpenAI, но зад кулисите той е инвестиционен титан. Инвестиционният му портфейл, оценяван на приблизително 2,8 млрд. долара, обхваща над 400 компании и включва позиции в тежки играчи като Stripe, Airbnb и Reddit. Управлявани чрез частен семеен офис, дяловете на Олтман съперничат на дяловете на утвърдени фирми за рисков капитал, което показва неговото колосално и растящо влияние в Силициевата долина.


Стратегически инвестиции и етични дилеми


Подходът на Олтман към финансирането на инвестициите му е особено агресивен. Използвайки дългова линия от JPMorgan Chase, той е вложил стотици милиони в различни предприятия - стратегия, която е рядкост при рисковия капитал поради високия риск, свързан с инвестициите в стартиращи предприятия, т.нар. стартъпи. Този метод позволява на Олтман бързо да разшири влиянието и портфейла си, като същевременно се ориентира в бурните води на инвестирането в технологични компании.


Двойните роли на Олтман предизвикват опасения за потенциални конфликти на интереси, особено след като някои от инвестициите му се преплитат с дейността на OpenAI. Например, потенциалната сделка на OpenAI за закупуване на значителни количества електроенергия от Helion Energy, компания, чийто председател е Олтман, подчертава сложността на подобни двойни роли. Той се явявя от двете страни на сделката. Макар че Олтман си е направил самоотвод от преките преговори, припокриването на личните инвестиции и професионалните задължения остава деликатен въпрос.


Кариерата на Олтман започва с неговото предприятие Loopt, което той основава, след като отпада от Станфорд. Ранният му досег с елита на Силициевата долина, включително наставничеството на Пол Греъм от Y Combinator, му осигурява ключови контакти и прозрения. Тези връзки са от решаващо значение за ранната инвестиция на Олтман в Stripe, която се превръща в една от най-доходоносните му инвестиции.


След Loopt фондът за рисков капитал на Олтман, Hydrazine, кръстен на ракетното гориво, е пример за амбициозния му подход към инвестициите. Значителната външна инвестиция от Питър Тийл и агресивната инвестиционна стратегия на Hydrazine подчертават умението на Олтман да идентифицира и подкрепя трансформиращи технологии.


Разширяване на влиянието


Освен финансовата възвръщаемост, инвестициите на Олтман отразяват интереса му към справяне с глобални предизвикателства като изменението на климата и енергийната устойчивост. Подкрепата му за Helion Energy съответства на по-широката му визия за използване на модерни технологии за създаване на устойчиви енергийни решения, които са от съществено значение за захранването на бъдещите разработки на изкуствен интелект.


Като ръководител на OpenAI, лОтман гарантира, че структурите за управление са стабилни, като независим одитен комитет наблюдава потенциалните конфликти на интереси. Този ангажимент за етично управление е от решаващо значение, тъй като OpenAI се ориентира в сложния пейзаж на развитието на изкуствения интелект и неговите широко разпространени последици.

Многостранните роли на Сам Олтман като пионер в областта на ИИ и инвеститор илюстрират рядко срещано съчетание между технологично лидерство и рисков капитализъм. Неговите усилия в OpenAI и в по-широката инвестиционна общност не само оформят настоящия пейзаж на технологиите за изкуствен интелект, но и определят етичните и оперативните стандарти за бъдещите лидери в технологиите.