Силно представяне на Shell през 2023 година

Енергийният гигант обяви 4% увеличение на дивидента на акция за четвъртото тримесечие и програма за обратно изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара.

Публикувано от Божидар Балевски фев 01, 2024 в Пазари

В един динамичен енергиен пазар, белязан от нестабилност, геополитическа несигурност и нарастващ акцент върху устойчивостта, петролният гигант Shell отчете своите резултати за цялата 2023 година, демонстрирайки устойчивост и стратегически фокус върху стойността за акционерите. Компанията обяви 4% увеличение на дивидента си и разкри програма за обратно изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара, което е сигнал за увереност във финансовото ѝ състояние и ангажимент за връщане на стойността на акционерите.


Преглед на целогодишните резултати


Shell отчете коригирана печалба от 28,25 млрд. долара за цялата 2023 година, което отразява 29% спад спрямо рекордната годишна печалба от 39,9 млрд. долара през предходната година. Въпреки спада резултатите надминаха очакванията на анализаторите, като консенсусната оценка за цялата година бе 27,5 млрд. долара. През последното тримесечие на 2023 година коригираната печалба е по-силна от очакваното и възлиза на 7,31 млрд. долара, което се дължи на стабилните маржове при търговията с втечнен природен газ и оптимизацията на бизнеса.


Положителните резултати в търговията с втечнен природен газ помогнаха да се компенсират по-слабите резултати в търговията с петролни продукти, подчертавайки диверсифицираното портфолио на Shell и способността ѝ да се справя с предизвикателствата в различните сегменти на бизнеса си.


Възвръщаемост на капитала към акционерите


Едно от открояващите се съобщения на Shell беше увеличението с 4% на дивидента на акция за четвъртото тримесечие, което демонстрира ангажимента на компанията да възнаграждава акционерите. Освен това Shell представи програма за обратно изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара, която ще бъде изпълнена през следващите три месеца, допълвайки обратното изкупуване на акции на стойност 3,5 млрд. долара, осъществено през ноември 2023 година.


Реакцията на пазара беше положителна, като акциите на листваната в Лондон компания поскъпнаха с около 2% по време на сутрешната търговия. Главният изпълнителен директор на Shell Ваел Саван изрази задоволство от постигнатия напредък, но призна, че има още какво да се постигне, като наблегна на балансирания подход при ориентирането в сложния енергиен пейзаж.


Стратегически фокус на фона на критиките


Изправен пред критики по отношение на плановете си за капиталови разходи, особено в областта на възобновяемата енергия, Саван обърна внимание на опасенията за постигане на правилен баланс. Той очерта три ключови области на фокус за компанията: укрепване на баланса, разпределяне на дивиденти на акционерите и поддържане на ангажимента за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 година.


Саван изтъкна намаляването на счетоводния баланс с над един милиард долара през 2023 година и разпределянето на 42% от общия паричен поток от дейността, възлизащ на 23 милиарда долара, на акционерите. Освен това ангажиментът на Shell към нулеви нетни емисии остава непоколебим, като през изминалата година са инвестирани 5,6 млрд. долара в "нисковъглеродни" проекти.


Главният изпълнителен директор подчерта ангажимента на компанията да осигури енергийна сигурност, като едновременно с това инвестира стратегически в енергийния преход. Постигането на този баланс е от решаващо значение за Shell, тъй като тя се позиционира за дългосрочна устойчивост в развиващия се енергиен пазар.


Финансово състояние и перспективи


Shell отчита нетен дълг от 43,5 млрд. долара към края на 2023 година в сравнение с 40,5 млрд. долара в края на третото тримесечие. Компанията цитира разходи за обезценка в размер на 3,9 млрд. долара за последното тримесечие, които отразяват сложността и несигурността в енергийния сектор.


В перспектива енергийният анализатор Джейми Мадок от Quilter Cheviot отбеляза, че резултатите на Shell показват устойчивост, особено в условията на геополитическа нестабилност и непредсказуеми цени на петрола и газа. При продължаващите геополитически предизвикателства в Червено море и Газа, съчетани с възможността за повишаване на геополитическото напрежение през годината, способността на Shell да се адаптира и да постига резултати става ключова.


С приключването на първия месец на 2024 година индустрията продължава да се характеризира с геополитическа несигурност, което поставя предизвикателства и възможности пред основните участници. Устойчивостта, проявена от Shell през 2023 година, позиционира компанията да се справи с потенциалните насрещни ветрове и да се възползва от благоприятните пазарни условия.


Динамика на индустрията и бъдещи отчети за приходите


Петролната и газовата индустрия следи отблизо представянето на големите играчи, като в петък е планирано американските петролни гиганти Exxon Mobil и Chevron да отчетат печалбите си. Европейските партньори BP и TotalEnergies са готови да ги последват през идната седмица, предоставяйки цялостен преглед на финансовото състояние и стратегиите на индустрията в условията на променяща се пазарна динамика.


Цените на петрола, решаващ фактор, влияещ върху резултатите на компаниите, отбелязаха леко повишение в четвъртък сутринта. Фючърсите върху суровия петрол тип "Брент" се търгуваха с 0,6% по-високо на ниво 81,07 щатски долара за барел, а фючърсите върху американския петрол тип "West Texas Intermediate" - с 0,7% по-високо на ниво 76,35 щатски долара за барел. Както договорите за Брент, така и тези за WTI отбелязаха спад от 10% през 2023 година, отразявайки влиянието на геополитическото напрежение и опасенията за търсенето през година, белязана от нестабилност.


Пътят напред за Shell


Резултатите и стратегическите инициативи на Shell за 2023 година отразяват проактивен подход към бързо променящия се енергиен пейзаж. Способността на компанията да се адаптира към динамиката на пазара, да възвръща стойност на акционерите и да се ангажира с целите за устойчиво развитие я позиционира като ключов играч в оформянето на бъдещето на енергийната индустрия. Тъй като геополитическата несигурност продължава, следващите месеци ще покажат как Shell и нейните партньори в бранша ще се справят с предизвикателствата и ще се възползват от възможностите, подготвяйки почвата за една трансформираща година в глобалния енергиен сектор.