Силни резултати на Microsoft за първото тримесечие

Публикувано от Божидар Балевски окт 25, 2023 в Пазари

В своя впечатляващ тримесечен отчет Microsoft представи стабилни данни за продажбите и рязко покачване на акциите. Основните фактори за това изключително представяне са бързото развитие на подразделението на компанията за облачни изчисления Azure и безпроблемното интегриране на изкуствения интелект (ИИ) в нейния продуктов пакет.


Приходите на Microsoft за първото тримесечие нараснаха с 13% и достигнаха впечатляващите 56,5 млрд. долара, отбелязвайки най-силното представяне на компанията от шест тримесечия насам. Забележително е, че това надхвърли средните прогнози на анализаторите. Освен това печалбата за този период възлиза на 2,99 долара на акция, което е доказателство за впечатляващото финансово състояние на софтуерния гигант.

Особено забележителен момент в представянето на Microsoft е звездният ръст на облачните услуги Azure, чиито продажби през това тримесечие се увеличиха с 29%. Този ръст в подразделението за облачни услуги, което играе ключова роля в потоците от приходи на Microsoft, показва успеха на компанията в привличането на корпоративни клиенти.


Бизнес трансформация с помощта на изкуствен интелект

Под ръководството на главния изпълнителен директор Сатя Надела Microsoft започна цялостно обновяване на своя продуктов пакет. Тази трансформация обхваща основни предложения като Office, Windows, инструменти за търсене и софтуер за сигурност, всяко от които е допълнено с функции, получени от технологията OpenAI. Стратегическото партньорство с OpenAI е от съществено значение за повишаване на привлекателността на Microsoft за корпоративните клиенти.

Едно от ключовите приложения на интеграцията на изкуствения интелект е ChatGPT, което дава възможност на предприятията да използват решения, задвижвани от изкуствен интелект, за отговаряне на въпроси и генериране на съдържание в своите приложения. Този ход не само запази съществуващите клиенти на Microsoft за инструменти за производителност и операционни системи, но и привлече нови потребители. Компанията дори проучва потенциала на по-усъвършенствана и подобрена с ИИ версия на своя софтуер Office.


Силни пазарни резултати и перспективи

Резултатите на Microsoft за първото тримесечие бяха посрещнати с ентусиазъм от инвеститорите. След публикуването на отчета за приходите акциите на компанията поскъпнаха с 3,6% в предборсовата търговия. Ако този ръст в стойността на акциите се запази, той ще представлява най-значителното увеличение от 18 юли насам.

Като цяло положителният прием на резултатите на Microsoft контрастира с отчета за приходите за третото тримесечие на Alphabet Inc., компанията майка на Google. Alphabet, подобно на Microsoft, се стреми да се конкурира с Azure в областта на изчислителните облаци, но не оправда очакванията на анализаторите, което доведе до спад на стойността на акциите с 6,5%. Тези резултати подчертават силната пазарна позиция на Microsoft в областта на изчислителните облаци.


Растежът на Azure, задвижван от изкуствен интелект

Растежът на облачната услуга Azure на Microsoft е значително повлиян от интегрирането на продукти на OpenAI, които обслужват разширяваща се клиентска база. Услугата Azure OpenAI, която сега обслужва 18 000 клиенти, отбелязва забележителен ръст спрямо 11 000 потребители през предходното тримесечие.

Ейми Худ, главен финансов директор на Microsoft, изтъкна, че приходите на Azure ще продължат да растат, като очаква 26% до 27% увеличение през предстоящото тримесечие. Очаква се ръстът на Azure през втората половина на финансовата година да остане стабилен, като изкуственият интелект ще оказва все по-значително влияние върху резултатите.

Значителната инвестиция на Microsoft в размер на 13 млрд. долара в стартъпа OpenAI позиционира компанията в челните редици на надпреварата за разработване на приложения, които позволяват на клиентите да създават свежо съдържание от собствените си данни. Дори на фона на съкращенията на работни места и замразяването на заплатите, Microsoft отделя значителни ресурси за разширяване на центровете за данни и технологията за чипове, необходими за инициативите ѝ за изкуствен интелект.


Разширяване на корпоративните продукти за облак и изкуствен интелект

Приходите на компанията от корпоративни облачни продукти са се увеличили с 24% и са достигнали 31,8 млрд. долара. Въпреки че продуктите с изкуствен интелект бяха въведени през годината, Microsoft все още проучва начини да се възползва напълно от тях.

Забележителна предстояща версия е корпоративната версия на Microsoft 365 Copilot - асистент с изкуствен интелект, предназначен за Office програми като Outlook, Word, PowerPoint и Teams. Това премиум предложение, чиято цена е допълнителни 30 долара на потребител на месец, е предназначено да провери апетита на пазара за усъвършенствани решения с ИИ.

Стремежът на Microsoft да разшири дела си в сектора на търсенето и рекламата доведе до включването на технологията ChatGPT в търсачката Bing. Този ход доведе до 10% увеличение на продажбите на реклама в областта на търсенето и новините за тримесечието.

Компанията напредва и в областта на софтуера за сигурност, базиран на изкуствен интелект, който предизвика значителен интерес сред клиентите ѝ. Включването на инструментите на OpenAI в пакета на предлагания от нея облак Azure допълнително затвърди позициите на Microsoft на пазара на изкуствен интелект и облаци.


Основни предизвикателства и бъдещи перспективи

Интегрирането на изкуствения интелект в разнообразните продукти на Microsoft е многообещаващо, но инвеститорите с нетърпение очакват конкретни данни и прогнози, за да оценят въздействието върху подразделенията на компанията.

Въпреки че неотдавнашното придобиване на Activision Blizzard от Microsoft за 69 млрд. долара добавя още едно измерение към бизнеса ѝ, особено в областта на игрите, компанията все още не е предоставила конкретни данни за преодоляване на пропуските в своята гама, особено в областта на мобилните игри.

Тъй като Microsoft продължава да усъвършенства стратегията си, насочена към изкуствения интелект, и да набира популярност в областта на изчислителните облаци, тя остава сериозен претендент в технологичната индустрия. Цялостното интегриране на технологията за изкуствен интелект притежава потенциала да определи бъдещото ѝ представяне и да привлече широк кръг потребители и корпоративни клиенти.


Добрите резултати на Microsoft през първото тримесечие са доказателство за способността на компанията да се адаптира към променящата се пазарна динамика, като успешно интегрира изкуствения интелект в своя набор от продукти. С растежа на Azure, стимулиран от интеграцията на ИИ, Microsoft остава лидер в облачните изчисления и доминиращ играч в технологичната индустрия. Перспективите на компанията са обещаващи, тъй като тя продължава да проучва възможностите в областта на ИИ и услугите, задвижвани от ИИ, предлагайки поглед към бъдещето на бизнес трансформацията, задвижвана от технологиите.