Силен Berkshire Hathaway бие собствените си рекорди

Berkshire Hathaway отчита 40% скок на оперативната печалба, а наличните парични средства нарастват до рекордните 157 млрд. долара

Публикувано от Божидар Балевски ное 06, 2023 в Пазари

Berkshire Hathaway, ръководена от легендарния Уорън Бъфет, отчете значителен ръст на оперативните си приходи за третото тримесечие, като същевременно натрупа рекорден паричен резерв, тъй като възможностите за сключване на сделки останаха оскъдни.

През последното тримесечие оперативната печалба на базирания в Омаха конгломерат, включваща печалбите, получени от разнообразните му изцяло притежавани предприятия, включително застрахователни, железопътни и комунални, достигна впечатляващите 10,761 млрд. долара. Тази цифра представлява забележително увеличение от 40,6% в сравнение със 7,651 млрд. долара, спечелени през същия период на миналата година.

Паричните резерви на Berkshire също достигнаха исторически връх, като към края на септември възлизат на значителните 157,2 млрд. долара. Това надминава предишния рекорд от 149,2 млрд. долара, поставен през третото тримесечие на 2021 г.

Уорън Бъфет, често наричан "Оракула от Омаха", прави стратегически инвестиции в отговор на нарастващата доходност на облигациите. Berkshire придобива краткосрочни съкровищни бонове, предлагащи доходност от поне 5%, като до края на третото тримесечие е натрупал общо 126,4 млрд. долара в такива инвестиции. Това представлява значително увеличение спрямо приблизително 93 млрд. долара, притежавани в края на предходната година.

Тъй като акциите на Berkshire достигнаха рекордно високи стойности през тримесечието, дейността на компанията по обратно изкупуване се забави. За обратно изкупуване на акции бяха изразходвани приблизително 1,1 млрд. долара, с което общата сума за първите девет месеца на годината достигна приблизително 7 млрд. долара.

Акциите от клас А на Berkshire Hathaway отбелязаха забележително 14% увеличение на стойността си през тази година. Въпреки това те отбелязаха лек спад, като се понижиха с около 6% от своя връх, след като на 19 септември достигнаха най-високата си стойност за всички времена.

Компаниите в портфейла на Berkshire Hathaway

В рамките на разнообразния портфейл на Berkshire, Geico, често считана за перлата в короната на застрахователната империя на компанията и предпочитан актив на Уорън Бъфет, отчете още едно печелившо тримесечие, като приходите от застрахователни договори достигнаха 1,1 млрд. долара. Geico активно преследва стратегия за обрат, след като се сблъска със загуба на пазарен дял в полза на конкуренти като Progressive.

За разлика от тях BNSF, железопътното подразделение на Berkshire Hathaway, отбеляза 15% спад в печалбите. Това се дължи на по-малкия обем на превозите и по-високите оперативни разходи.

Въпреки забележителните си резултати Berkshire Hathaway претърпя значителна инвестиционна загуба от 24,1 млрд. долара през третото тримесечие, която се дължи предимно на спада в значителните му дялове от акции на Apple. Въпреки че акциите на Apple спаднаха с 11,7% през тримесечието, оттогава те се възстановиха с над 3%.

Както е обичайно, Berkshire Hathaway насърчи инвеститорите да имат дългосрочен поглед и да пренебрегнат тримесечните колебания в нейния портфейл от акции. Компанията подчерта, че краткосрочните инвестиционни печалби или загуби често могат да бъдат подвеждащи за инвеститорите, които не разбират задълбочено счетоводните правила.

Въпреки, че Berkshire се радва на значително увеличение на оперативните си приходи, тя признава неблагоприятното икономическо въздействие на отминалата пандемията, както и геополитическите рискове и инфлационния натиск. Компанията заяви, че "икономическите последици от тези събития в по-дългосрочен план не могат да бъдат разумно оценени в момента".

В заключение, впечатляващите резултати на Berkshire Hathaway през третото тримесечие и натрупването на значителен паричен резерв подчертават устойчивостта на конгломерата пред лицето на икономическите предизвикателства, като затвърждават статута му на стожер в света на инвестициите под проницателното ръководство на Уорън Бъфет.