Ще продължат ли отличните резултати на най-голямата банка в САЩ?

Какви цели гони JP Morgan Chase и защо това е важно за икономиката

Публикувано от Божидар Балевски юли 12, 2024 в Пазари

J.P. Morgan Chase & Co. е водеща световна компания за финансови услуги със седалище в Ню Йорк. Тя предлага широк спектър от финансови услуги, включително инвестиционно банкиране, търговско банкиране, управление на активи и касови услуги. С корени, водещи началото си от края на XVIII в., фирмата има богата история и е известна с влиятелната си роля в големи финансови събития и обширната си клиентска база, варираща от индивидуални клиенти до мултинационални корпорации. Компанията работeше под ръководството на главния изпълнителен директор Джейми Даймън и е известна със стабилното си финансово състояние и широкото си глобално присъствие.


Очаквания на Уолстрийт за приходите на JPMorgan


- Приходи на акция: Анализаторите прогнозират 4,19 долара на акция, според LSEG.


- Приходи: Прогнозите са за 49,9 млрд. долара, според LSEG.


- Чисти приходи от лихви: Очаква се те да бъдат 22,8 млрд. долара, според StreetAccount.


- Приходи от търговия: Прогнозираните приходи от търговия с фиксиран доход са 4,82 млрд. долара, а приходите от търговия с акции - 2,77 млрд. долара, според StreetAccount.


Икономическо въздействие върху резултатите на JPMorgan


Въпреки успешното преминаване на последните стрес тестове на JPMorgan, както реални, така и теоретични, съществуват опасения, че потребителската база на банката може да започне да усеща натиска на повишаващите се лихвени проценти. Това повдига въпроси за потенциалната уязвимост на икономиката, отразена в резултатите на JPMorgan.


Друга тема, която представлява интерес, е бъдещото ръководство на JPMorgan. През май главният изпълнителен директор Джейми Даймън посочи, че му остават по-малко от пет години до края на мандата му, което предизвика спекулации относно плановете за приемственост.


Днес други банки като Wells Fargo и Citigroup също ще пуснат своите финансови резултати, а Goldman Sachs, Bank of America и Morgan Stanley ще докладват следващата седмица.


История на J.P. Morgan Chase & Co.


J.P. Morgan Chase & Co. води началото си от 1799 г., когато Аарон Бър основава компанията "Манхатън" в Ню Йорк. Първоначално създадена, за да осигури чиста вода на града, тя скоро се превръща във финансова институция, поставяйки началото на това, което ще се превърне в една от най-влиятелните банкови структури в света.


Съименникът на фирмата, Джон Пиърпонт Морган, изиграва ключова роля за възхода на компанията в края на XIX и началото на XX век. Джей Пи Морган играе важна роля в консолидацията и реорганизацията на няколко големи индустрии, включително железопътната, стоманодобивната и електрическата. Неговото лидерство и визия довеждат до създаването на General Electric и до формирането на U.S. Steel - първата в света корпорация с милиарди долари.


Съвременната компания J.P. Morgan Chase & Co. възниква в резултат на поредица от сливания и придобивания през десетилетията. Основните етапи включват сливането на J.P. Morgan & Co. с Chase Manhattan Bank през 2000 г., с което се формира JPMorgan Chase & Co. Това сливане комбинира силните страни на инвестиционното банкиране на J.P. Morgan с обширната мрежа за търговско банкиране на Chase Manhattan.


През 21-ви век JPMorgan Chase & Co. продължава да разширява своя глобален отпечатък. Придобиването на Bank One Corporation през 2004 г., което доведе Джейми Даймън в редиците на компанията, значително засили операциите ѝ по банкиране на дребно. По-нататъшни придобивания, като Bear Stearns през 2008 г. и активите на Washington Mutual през същата година, позиционираха JPMorgan Chase като доминираща сила във финансовата индустрия.


Под ръководството на главния изпълнителен директор Джейми Даймън, който пое ръководството през 2005 г., JPMorgan Chase премина през значителни предизвикателства, включително финансовата криза от 2008 г. Стратегическата визия на Даймън се фокусира върху технологичните иновации, управлението на риска и разширяването на глобалните услуги, което гарантира непрекъснат растеж и стабилност на фирмата.


Днес JPMorgan Chase & Co. е глобална сила в областта на финансовите услуги, предлагаща широк спектър от услуги - от инвестиционно банкиране до управление на активи и търговско банкиране. С дейността си в над 100 държави фирмата обслужва милиони клиенти, включително физически лица, корпорации и правителства по целия свят.


Богатата история на J.P. Morgan Chase & Co. е белязана от стратегически сливания, визионерско лидерство и непрестанен стремеж към иновации и растеж. От скромното си начало през 1799 г. до сегашния си статут на глобален финансов лидер фирмата продължава да играе решаваща роля в оформянето на финансовия пейзаж и стимулирането на икономическия прогрес.