Ще прибере ли Мъск $46 милиарда от Tesla?

Ето от какво зависи най-големият чек в историята

Публикувано от Божидар Балевски юни 11, 2024 в Пазари

Гласуването на пакета от 46 млрд. долара за заплащане на Елон Мъск за Tesla тази седмица остава твърде близко за прогнозиране, тъй като автомобилният производител и милиардерът усилено събират подкрепа през последните дни.


Акционерите на Tesla трябва да приключат гласуването в четвъртък по отношение на пакета за възнаграждения за 2018 г., предназначен да предостави на Мъск опции за акции на стойност милиарди, след като неговото ръководство задвижи значителен растеж през последните пет години.


Въпреки че гласовете се трупат от седмици, според вътрешни източници не е ясно дали акционерите ще одобрят пакета. Резултатът зависи от участието на индивидуалните инвеститори на Tesla и от гласовете в последната минута на големите институционални инвеститори.


Мъск води активна кампания за гласуването, като използва платформата си X за туитове и присъства на срещи с инвеститори, които обикновено пропуска. Той се присъедини към последните сесии с консултанта по пълномощията Glass Lewis и големи инвеститори като Vanguard, State Street и BlackRock, придружен от председателя на Tesla Робин Денхолм и други.


Въпреки че се очакваше Мъск да обсъди бъдещето на Tesla на тези срещи, според източниците той е засегнал и дебата за компенсациите и е подчертал защо бъдещето на Tesla зависи от неговото лидерство.


Тази кампания е необичайна. Пакетът за възнагражденията лесно премина през гласуване през 2018 г. със 73% одобрение, но съдия от Делауеър нареди пакетът да бъде отменен тази година, позовавайки се на проблеми с процеса на борда. В отговор Tesla подложи пакета на ново гласуване и планира да обжалва решението, като твърди, че Мъск заслужава възнаграждение за постигането на целите и че акционерите трябва да спазват първоначалното споразумение.


Резултатът от гласуването може да окаже влияние върху акциите на Tesla, като някои инвеститори се опасяват, че това може да повлияе на ангажимента на Мъск към Tesla пред другите му начинания.


Големите институции, които обикновено оказват влияние върху резултата, бяха разделени през 2018 г. и не се очаква да променят значително гласовете си. Решението вероятно ще бъде взето от индивидуални инвеститори, много от които са лоялни към Мъск.


Засега индивидуалните инвеститори показват силна подкрепа за Мъск. В исторически план Tesla е получавала над 80% одобрение от своите индивидуални акционери.


"Аз съм свръхкапиталист. Това е моето пристрастие", казва Пол Мелихерчик, пенсиониран ръководител на отдел „Човешки ресурси“, който притежава около 200 акции на Tesla и подкрепя пакета. „Ако бордът на директорите по това време го е одобрил, сделката си е сделка.“


Други изразяват загриженост относно потенциалната реакция на Мъск, ако гласуването не мине по неговия път.


„Мъск изглежда в медиите като малко неуравновесен, така че има опасения, че ако не спечели, може да действа непредсказуемо“, казва Уилям Ганън, офталмолог от Дотан, Алабама, който планира да гласува своите близо 40 акции в полза на пакета.


За да мотивира индивидуалното гласуване, Tesla предложи томбола с обиколка на фабриката си Gigafactory в Тексас, включително посещение при Мъск в деня на годишното събрание. Предлагането на подобни стимули е рядкост, като експертите по пълномощията отбелязват, че компаниите обикновено не предоставят такива оферти.


Миналата седмица Тесла използва друга тактика за привличане на поддръжниците на Мъск, като пусна видео с инструкции за гласуване, в което участва Оптимус - хуманоиден робот, промотиран като част от бъдещето на Тесла.


Тесла изисква мнозинство от гласуваните акции, за да одобри пакета за заплащане. Акционерите също така гласуват за преместването на регистрацията на компанията от Делауеър в Тексас - мярка, която е изправена пред предизвикателства, тъй като се нуждае от одобрението на мнозинството от всички акции в обращение.