Шефа на Nvidia продава своите акции

Вижте колко е спечелил от покачващите се цени на Nvidia

Публикувано от Божидар Балевски юли 04, 2024 в Пазари

Главният изпълнителен директор на Nvidia печели от скока на акциите с продажба на акции за 169 милиона долара


Кога е продал акции си Дженсън Хуанг

През юни главният изпълнителен директор на Nvidia Corp. Дженсън Хуанг продаде акции на стойност близо 169 млн. долара, с което отбеляза най-високите си приходи за един месец, благодарение на рязкото покачване на акциите на компанията, предизвикано от голямото търсене на чипове с изкуствен интелект.

Хуанг продаде 1,3 млн. акции в първата си продажба за годината - ход, който съвпадна с пазарната стойност на Nvidia, която за първи път надхвърли 3 трилиона долара. Този крайъгълен камък за кратко превърна Nvidia в най-ценната компания в света и издигна 61-годишния Хуанг в елитната група на хората със състояние, надхвърлящо 100 млрд. долара.

Тези транзакции са част от плана за търговия 10b5-1, приет през март, според документите на компанията. Nvidia не е коментирала продажбите.


Какво направи Nvidia толкова скъпа?

Доминиращата позиция на Nvidia на пазара на високотехнологични ускорители я превърна в основен бенефициент на бума на изкуствения интелект. С покачването на акциите с повече от 150% от началото на годината нетното състояние на Хуанг се е увеличило повече от два пъти, като през последните шест месеца е нараснало с 63,7 млрд. долара. Хуанг, съосновател на Nvidia, сега е на 13-то място в индекса на милиардерите на Bloomberg със състояние от 107,7 млрд. долара.


Кой друг се възползва от ръста на акциите

Хуанг не е единственият, който се възползва от ралито на акциите на Nvidia. Други ръководители и директори на компанията са продали акции на стойност над 700 млн. долара през първата половина на тази година, което надминава всеки предишен период в историята на компанията.

Личната фондация на Хуанг, Jen-Hsun & Lori Huang Foundation, също се възползва от ръста на акциите. Фондацията притежава активи на стойност около 8 млрд. долара въз основа на 69 млн. акции, които е притежавала в края на 2022 г., според последните й данъчни декларации. По-голямата част от благотворителните вноски на Хуанг са били насочени към съветван от дарители фонд, управляван от Schwab Charitable.

От началото на 2020 г. Хуанг е продал акции на стойност близо 1,1 млрд. долара, включително сделките от юни. Допълнителни подадени документи показват, че той планира да продължи да продава акции и през юли.